راهنمای خرید آنتن رادیویی
مهمترین کاری که باید برای افزایش پوشش دهی ارتباط بی سیم انجام داد، نصب یک آنتن External ( خارجی یا جداگانه ) با بهرهٔ (Gain) خوب و ویژگیهای هدایت سیگنال به یک یا چند جهت است. ارتباط بی سیم یک تشعشع رادیویی است که برای ارتباط استفاده میشود.
از نظر میزان پخش امواج، میتوانید بی سیم را مانند یک «سیستم بلندگو» تصور کنید؛ هرچه آنتن بزرگتر ( دارای بهره بیشتری باشد ) باشد، امواج رادیویی نیز به فاصلهٔ دورتری ارسال میشوند.
آنتن های جهت دار (Directional)
آنتن های جهت دار برای سیستمهای نقطه به نقطه (point-to-point) و در بعضی مواقع برای سیستمهای چندنقطه ای (multi-point) به کار میروند. اگر سعی دارید از یک نقطه به نقطهٔ دیگر راه یابید، پیشنهاد ما آنتن جهت دار است. انواع آنتن های جهت دار عبارتند از: پنل (panel), یاگی (Yagi)، بک فایر (backfire)، و نوع دیش (dish).
آنتن های همه جهته (Omni-Directional)
برای راه اندازی یک سیستم نقطه به نقطه، میتوانید از دو آنتن همه جهته استفاده کنیم. اما حقیقت این است که وقتی هدف ما ارسال سیگنال از نقطهٔ A به نقطهٔ B است، دلیلی ندارد از آنتن هایی استفاده کنیم که سیگنال ها را به همهٔ جهات توزیع میکنند. برای این کار استفاده از آنتن جهت دار گزینهٔ بهتریست. انواع آنتن های همه جهته عبارتند از: همه جهتهٔ عمودی (Vertical Omni)، دام سقفی (Ceiling Dome)، رومیزی های کوچک (Small Desktop)، عمودی های سیار (Mobile Vertical) و Rubber Duck.
نقطه به نقطه (Point-to-Point)
یک نقطه-به-چند نقطه (Point-to-Multi point)
برد
برد سیگنال به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد؛ سه مورد از مهمترین فاکتورها عبارتند از:
- توان خروجی رادیویی
- قدرت دریافتی گیرنده که سیگنال به آنها ارسال میشود.
- ساختمانها، دیوارها یا درختانی که راه سیگنال را سد میکنند.
از آنجا که فاکتورهای بسیاری متوسط برد سیستم را تعیین میکنند، امکان بررسی تمامی آنها در این مقالهٔ کوتاه وجود نخواهد داشت. اما اگر بخواهیم در یک جمله شما را برای خرید آنتن راهنمایی کنیم باید بگوییم آنتنی را خریداری کنید که دارای کارایی مفرط است. دلیل ما: از آنجا که توان خروجی بسیار کم است، باید تا آنجا که میشود بهره (gain) به دست آورد. . آنتن، سیگنال را تقویت کرده و آن را تا حد ممکن قدرتمند میسازد.
چگونه آنتن وایرلس مناسب نیازمان را تهیه کنیم؟
این یکی از متداول ترین سؤالات است. خرید یک آنتن وایرلس، بسته به نوع نیاز کاربر، میتواند بسیار ساده یا بسیار پیچیده شود. این انتخاب کاملاً به قدرت سیگنال، و میزان نویز و سیستم وایرلس شما بستگی دارد. درواقع هر چه قدرت سیگنال بیشتر و نویز کمتر باشد، سیستم رادیویی دریافت بهتری خواهد داشت.
وایرلس کاربریهای متنوعی دارد، در خانه، شرکت، مجامع عمومی و … .
خانه
آنتن های خانگی معمولاً به راحتی خریداری میشوند و برای نصب، به کمترین میزان انرژی نیاز دارند. بیشتر مواقع تنها به یک آنتن روی کامپیوتر ریموت (remote) نیاز است. پیشنهاد ما نصب هر آنتن خارجی روی کامپیوتر ریموت است. چرا که اگر آنتن را بر روتر نصب کنید و بعد از آن برای تنظیمات امنیتی نیز اقدامی نکنید، سیستم شما در مقابل هکرها آسیب پذیر خواهد بود.
اگر خانه ای بسیار بزرگ یا چندطبقه دارید، احتمالاً مجبور خواهید بود بر روی هر کامپیوتر آنتن مجزایی نصب کنید تا بتوانید برد یا پهنای باند مورد نیازتان را تأمین کنید؛ چرا که سیگنال با عبور از هر دیوار مقداری از قدرت خود را از دست میدهد. پیشنهاد ما برای دسترسی به قدرتمندترین سیگنال ها، نصب آنتن دام سقفی 5dB، یا آنتن های وایرلس رومیزی بر روی همهٔ کامپیوترهای ریموت است. بهتر است کار را با نصب آنتن بر یک کامپیوتر ریموت شروع کنید و قدرت و برد آن را امتحان کنید.
شرکت
اگر قصد دارید داخل شرکت خود سیستم شبکه ای راه اندازی کنید، و نمیخواهید تمام ساختمان را پر از کابل کنید، اول از همه، یک دستگاه رادیویی خوب خریداری کنید. سپس یک آنتن دام سقفی، رومیزی، یا Wibberduck را برای پخش و رساندن سیگنال به روتر شرکت نصب کنید. کار به همین سادگیست؛ البته گاهی که یک شرکت دارای دو ساختمان مجزا میشود یا در مواردی که ساختمان شرکت بسیار بزرگ یا چندطبقه است، این فرآیند کمی پیچیده میشود.
آنتن های یاگی (Yagi)
اگر قصد دارید سیستم خود را در فضای خارجی نصب کنید، پیشنهاد ما قویاً آنتن یاگی مقاوم در برابر شرایط مختلف آب و هوایی خواهد بود. این آنتن قدرت سیگنال بسیار خوبی دارد و در محیط های بدون مانع میتواند تا کیلومترها را پوشش دهد.
آنتن بک فایر (Backfire)
آنتن بک فایر یک آنتن کوچک جهت دار با بهره ای بسیار خوب است. این آنتن شبیه به آنتن دیش پارابولیک (parabolic dish) است، اما با بهرهٔ کمتر. آنتن های بک فایر نیز پیشنهاد ما برای سیستمهای نقطه به نقطه یا یک نقطه-به-چند نقطه است؛ زیرا این آنتن ها دارای بهره ای عالی و noise figureهای خوبی هستند.
آنتن های پارابولیک یا دیش
بهره
سه عامل اصلی در انتخاب میزان بهرهٔ مورد نیاز دخیل اند:
- فاصلهای که سیگنال باید طی کند.
- موانعی که در راه سیگنال قرار دارد.
- تک تک کارت های وایرلس
این سه عامل باید پیش از اقدام برای خرید سیستم آنتن به خوبی مورد احتساب و بررسی قرار گیرد.
تداخل
تداخل برای سرویس های رادیویی همیشه یک مشکل بوده است. اگر هنگام گوش دادن به رادیو صداهای خش داری میشنوید، مسبب آن تداخل است. همین اتفاق برای ارتباطات بی سیم نیز میافتد. از جمله تجهیزاتی که باعث تداخل در امواج وایرلس میشوند عبارتند از دستگاههای مایکروویو، بعضی سیستمهای روشنایی ، سایر ارتباطات رادیویی ، پردازشگرهای پرسرعت کامپیوتر و … . قبل از اینکه انتظار برد خاصی از سیستم وایرلس خود داشته باشید باید این تجهیزات را از سر راه آن خارج کنید.
آشنایی با اصطلاحات مخابراتی
Adapters Terminal (آداپتور پايانه )
آداپتور پایانه در واقع نام صحیحتري براي یک مودم ISDN است که یک کامپیوتر شخصی را به یک خط ISDN متصل می کند , اما برخلاف مودم های معمولی , عمل مدولاسیون (و برعکس ) را انجام نمی دهد.
Antenna (آنتن)
آنتن جهت دريافت و تشعشع امواج راديوئي به كار مي رود. اگر به صورت فرستنده به كار رود ، امواج فرستنده را به امواج الكترو مغناطيس تبديل نموده و پخش مي نمايد و اگر به صورت گيرنده به كار رود ، امواج اكترومغناطيسي موجود در فضا را دريافت نموده و تبديل به امواج الكتريكي نموده و جهت آشكار شدن ، به مدار گيرنده تحويل ميدهد . آنتن ها انواع مختلفي دارند مانند : آنتن امني (omni)، پارابوليك ، ياگي ، بشقابي ، تلسكوپي و …
Connection (اتصال)
اتصال در فرهنگ لغت به معني به هم وصل شدن يا پيوستن مي باشد. در اصطلاح شناسي فناوري اطلاعات و ارتباطات اتصال مسيري فيزيكي است كه در شبكه مخابراتي وظيفه انتقال سيگنال ها را از كاربري به كاربر ديگردارد. اين مسير مي تواند از جنس سيم مسي ، الياف نوري يا امواج راديويي باشد.
Interconnection(اتصال متقابل)
اتصال متقابل اتصال و پيوند ميان دو اپراتور مخابراتي به معناي مجموعه اي از قواعد حقوقي ، فني و توافقهاي عملياتي و كاربردي است كه بر اساس آن امكان ارتباط مشتريان آنها به يكديگر فراهم مي شود . در صورت فقدان اتصال متقابل بين اپراتورها ، مشتركين اپراتورهاي مختلف قادر به ارتباط با يكديگر نخواهند بود.
اتصال متقابل بين اپراتورها مي تواند مستقيم و يا غير مستقيم ( با وساطت يك شبكه ثالث ، مانند شبكه ارتباطات زيرساخت ) انجام پذيرد.
همچنين سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي پيگير امور مربوط به اپراتورها در كشور بوده و به عنوان مرجع حل اختلاف براي اپراتورها ايفاي نقش مي كند.
Connector (اتصال دهنده )
به معناي شيئي كه دو چيز را به هم وصل مي كند.
افزاره اي فيزيكي كه نقش ميانه را براي اتصال كابل نوري يا كابل هم محور به همديگر يا به دستگاه مخابراتي ايفا مي كند.
Female Connection (اتصال دهنده ماده )
اتصال دهنده اي كه از يك حفره موسوم به ” مادگي ” تشكيل شده و داراي بخش متناظر و استانداردي به نام “نري ” است . به طوريكه از پيوند آن دو ، اتصال الكتريكي محكمي به وجود مي آيد.
Male Connection (اتصال دهنده نري )
اتصال دهنده اي كه از يك زائده برچسته موسوم به ” نري ” تشكيل شده و داراي بخش متناظر و استانداردي به نام “مادگي ” است . به طوريكه از پيوند آن دو ، اتصال الكتريكي محكمي به وجود مي آيد.
power plant room (اتاق نيرو)
اتاق نیرو یا(باتريخانه) از قسمت های مهم یک مرکز مخابراتي مي باشد كه وظيفه آن تأمين برق مصرفي تجهيزا ت مراكز مانند سوئيچ ،PCMهاو… ميباشد..دراين بخش علاوه برمبدلهاي متناوب به مستقيم،تعدادي باطري نيزبراي مواقع قطع برق شهري موجود ميباشند.
Pulse Code Modulation room (اتاق PCM )
اتاقPCM که معمولا در مجاورت اتاق MDF مي باشد ، مکانی است که پالسهای دیجیتال برای انتقال درطول خط به صورت آنالوگ درآمده و منتقل ميشوند. همچنين دراینجایک کانال به مشترک تخصيص مييابد.
short circuit (اتصال كوتاه )
اتصال کوتاه درواقع خطایی است که در آن بار الکتریکی (جریان) اجازه عبوربین یک فاز و زمین الکتریکی یا بین دو فاز را مي يابد. وزماني رخ مي دهد که جريان، از یک مداردر مسيري ناخواسته که تقریبا بدون مقاومت يا داراي مقاومت بسيار كم است، عبور كند.
Doppler Effect (اثر دوپلر)
اثر ناشي از تغيير بسامد (فركانس) براي انواع امواج از جمله موج هاي صوتي اكترومغناطيسي ، امواج آب ، امواج فشار و …. ب اثر حركت نسبي چشمه (منبع پخش كننده موج ) و ناظر ( گيرنده ) . مثال بارز آن زماني است كه شما در كنار جاده قرار گرفته ايد متوجه زياد و كم شدن صداي اتومبيل به ترتيب با نزديك و دورشدن آن به خود مي شويد ، كم و زياد شدن صداي اتومبيل همان اثر دوپلر حاصل از حركت نسبي انومبيل نسبت به شما است كه در كنار جاده ايستاده ايد.
اين پديده ابتدا توسط رياضيدان و فيزيكدان اتريشي ، يوهان كريستيان دوپلر ، توصيف و تحليل شد.
Jamming (اختلال)
اختلال در فرهنگ لغت به معناي در هم و برهم شدن كار ، خلل پذيرفتن ، بي سروساماني مي باشد.
و در ارتباطات و مخابرات به معناي ايجاد امواج يا سيگنال هاي غير مطلوب در دستگاه گيرنده مي باشد كه به وسيله امواج مزاحم كه منجر به كم شدن توان گيرندگي دستگاه هاي مخابراتي – ارتباطي و مانع رديابي امواج مي شود ، باعث مختل شدن ارتباط مي شود.
Earth bar (ارت بار)
شمش اتصال زمين كه جهت نصب كابلهاي اتصال زمين در مركز ، MDF و اتاق كابل طبق طرح نصب مي شود.
Spam ( اسپم)
اسپم به معناي پيام الكترونيكي است كه بدون درخواست گيرنده و براي افراد بي شماري ارسال مي شود. به طور كلي ، به سوء استفاده از ابزارهاي الكترونيكي مانند اي ميل ، مسنجر ، گروه هاي خبري اي ميلي ، فاكس ، پيام كوتاه و …. براي ارسال پيام به تعداد زياد و به صورت ناخواسته اسپم مي گويند . با توجه به ارزان بودن اين روش نسبت به پست سنتي و همچنين ناقص بودن قوانين بين المللي براي محدود كردن هرزنامه ، اين نوع ايميل ها در سطح وسيعي ارسال مي شوند.اين قبيل اي ميل ها ، اثري بيش از مزاحمت براي استفاده كنندگان اينترنت دارد و به طور قابل توجهي بازدهي شبكه و سرويس دهندگان اي ميل را تحت تاثير قرار مي دهد چرا كه حمله هاي اسپم پهناي باند زيادي را مي گيرد ، صندوق هاي پستي را پر مي كند و زمان خوانندگان اي ميل را تلف مي كند .
هرزنامه ها از مشهورترين انواع اسپم مي باشند اما اسپم مي تواند شامل اسپم در پيام رسان ها ، در گروههاي خبري ، در بخش نظرات وبلاگ ها و … باشد.
براي مقابله با اسپم ها روش هاي متعددي ايجاد شده است كه بهترين تكنولوژي در حال حاضر براي توقف اسپم ، استفاده از نرم افزارهاي فيلترينگ مي باشد. در اين برنامه ها ، در صورت وجود كليد واژه هاي خاصي در خط موضوع پيام ، نامه الكترونيكي مورد نظر حذف مي شود.
call waiting (انتظار مكالمه )
از سرويس هاي مخابراتي است كه با ايجاد اين سرويس كاربر قادر مي شود هنگام داشتن يك مكالمه از دريافت مكالمه ورودي ديگر آگاه شود
cable house (اتاق كابل)
اولين قسمت یک مركزمخابراتی اتاق كابل نام دارد.كه از قسمت های اصلی یک مرکز است اتاق کابل معمولاًدرزيرزمين ياهمكف واقع است .
ONU مخفف Optical Network Unit
اتاقک های متعلق به مخابرات ، در بیرون از مخابرات و در کنار خیابان که در آن دستگاه سوئیچ و MDF وجود دارد که چندین شماره را کنترل می کنند.
اينمارست چيست؟
براي كاستن از تلفات جاني حوادثي مانند غرق شدن كشتي تايتانيك در سال 1912 كه 1517 نفر كشته بر جاي گذاشت ، و با هدف ايمن تر كردن دريانوردري و زندگي در دريا از طريق بهبود بخشيدن به كيفيت ارتباطات دريايي ، به ابتكار سازمان بين المللي دريانوردي (IMO) و همكاري اتحاديه بين المللي مخابرات (www.itn.int) در ماه ژوئيه سال 1979 در كشور انگلستان تشكيلاتي به نام ” سازمان بين المللي ارتباطات ماهواره اي دريايي ” در شهر لندن شكل گرفت كه با عنوان اختصاري سازمان ” اينمارست” (INMARSAT) به شركت هاي كشتيراني جهان معرفي شد. اين تشكيلات در واقع يك شركت تعاوني بين المللي است كه نوع فعاليت آن انتفاعي است. هدف اصلي اين سازمان از تشكيل اين شبكه ارتباطي در آن زمان ، از يك سو فائق آمدن بر محدوديت هاي سامانه هاي ارتباطي موجود و تامين ارتباطات پيشرفته براي كشتي ها و شناورهاي دريايي بود و از سوي ديگر بهبود بخشيدن به امنيت تردد و زندگي در دريا.
ساختار سامانه اينمارست – A
ساختار سامانه اينمارست – A معمولا داراي يك فرستنده و دو گيرنده است كه فرستنده براي ارسال تلفن ، دورنگار ، داده ( با مدوله سازي FM ) و تلكس ( با مدوله سازي PSK و دسترسي TDMA )و همچنين براي درخواست تخصيص كانال منظور شده است و در خصوص گيرنده ها ، يكي از گيرنده هاي پايانه براي دريافت تلفن و دورنگار و داده ها و گيرنده ديگر براي دريافت پيام هاي تلكس مورد استفاده قرار مي گيرد. اينمارست – A به طور معمول داراي همه امكانات لازم براي ارتباطات تلفن ، تلكس ، دورنگار و انتقال داده ها مي باشد و همچنين امكان اتصال رايانه به آنها نيز وجود دارد.
قابليت ها و مشخصات فني اينمارست –A
در اين سامانه ، ارتباطات تلفني به صورت آنالوگ انجام مي شود و به جهت اينكه كيفيت صداي اين پايانه ها تا حدود كيفيت ارتباط از طريق خطوط تلفني ثابت باشد ، يك فشرده كننده داده ها در مسير ارتباط قرار مي گيرد و كلام به نسبت 1 : 2 فشرده شده و به صورت FM مدوله سازي مي شود تا با سرعت 8/4 كيلو بيت بر ثانيه ارسال شود.
ارتباطات تلكس اين سامانه ديجيتالي مي باشد و نوع مدوله سازي براي كانال هاي تلكس به صورت TDM است و همه كانال ها روي يك موج حامل هم تافت (multiplex ) مي شوند. نحوه دسترسي به كانال ها به صورت TDMA و تصادفي (random ) مي باشد.
اغلب پايانه هاي اينمارست –A داراي يك ” شماره سيار اينمارست ” (IMN ) هستند كه براي ارتباط تلفني و تلكس يا دورنگار و داده اي استفاده مي شود . اما از آنجا كه اين پايانه ها داراي يك فرستنده و دو گيرنده هستند ، مي توانند دو شماره IMN نيز داشته باشند كه در اين صورت به آنها ” دو شناسه اي ” (Dual-ID) گفته مي شود.
انواع پايانه هاي اينمارست-A
پايانه هاي اينمارست –A بر اساس كاربرد معمولا در چهار نوع : پايانه هاي دريايي ، صحرايي ، قابل حمل و خودرويي طراحي و توليد مي شوند:
پايانه هاي دريايي (Maritim e Mobile)
پايانه هاي دريايي براي نصب و استفاده روي كشتي ها و شناورهاي دريايي طراحي شده اند. و با علامت اختصاري SES شناخته مي شوند و از دو بخش ADU و BDU تشكيل شده اند. بخشADU شامل يك آنتن با قطري حدود 90 سانتي متر و تجهيزات ردگيري ماهواره است و بخش BDU شامل دستگاه هاي فرستنده – گيرنده و تجهيزات جانبي آن مانند تلفن ، تلكس و چاپگر است .
اين پايانه ها ، از آنجا كه تمام مشخصات و قابليت هاي فني يك سامانه ارتباطي ماهواره اي ايمن مطابق استانداردهاي سازمان بين المللي دريانوردي را دارند، به عنوان يكي از اجزاي اصلي تجهيزات ارتباطي كشتي هاي اقيانوس پيما مورد استفاده قرار مي گيرند.
پايانه هاي صحرايي (Land Mobile)
پايانه هاي صحرايي معمولا به علت حجم و وزن زياد در چمدان هاي بزرگ جاسازي و توسط خودرو حمل و نقل مي شوند ولي روي آنها نصب نمي شوند. به علت قطر نسبتا زياد آنتن آنها كمتر از آنها استفاده مي شود و بر خلاف پايانه هاي دريايي كه آنتن متحرك دارند ، آنتن پايانه هاي صحرايي به صورت چند تكه و ثابت است و جاي آن معمولا در قسمت درب داخل چمدان حاوي دستگاه است .
پايانه هاي قابل حمل (Land Portable)
پايانه هاي قابل حمل نوعي از پايانه هاي صحرايي هستند كه در يك چمدان كوچك يا ساك متوسط و قابل حمل به وزن حدود 23 كيلوگرم قرار مي گيرند و از آنجا كه بيشتر توسط اشخاص حمل و نقل مي شوند به آنها Man portable نيز مي گويند. بعضي از كارخانجات سازنده، اين پايانه ها را با آنتن تاشو (چتري) مي سازند. از اين پايانه ها معمولا براي ارتباط تلفني استفاده مي شود و فاقد تجهيزات تلكس هستند در حالي كه قابليت اين كار را دارند.
پايانه هاي خودرويي (Vehicle Mounted)
نوعي از پايانه هاي صحرايي هستند كه بيشتر براي ارتباط تلفني روي وسايل حمل و نقل زميني مانند خودروهاي شخصي ، كاميون ها ، اتوبوس ها، قطارها و … نصب مي شوند. آنتن آنها متحرك است و مي تواند همراه با جابه جايي و تغيير جهت وسيله نقليه ، ماهواره را ردگيري كند و همواره به سمت آن تنظيم بماند. در صورتي كه اين پايانه ها (و يا پايانه هاي دريايي ) به يك گيرنده تعيين موقعيت جغرافيايي (GPS) مجهز شوند ، اين امكان را براي شركت هاي حمل و نقل فراهم مي كنند كه بتوانند از راه دور ناوگان خود را ردگيري كنند و در هر لحظه از موقعيت وسايل نقليه خود مطلع شوند .
درگاه هاي موجود روي پايانه هاي اينمارست –A
روي بدنه اغلب پايانه هاي اينمارست –A تعداد سه درگاه ارتباطي (port ) وجود دارد كه عبارتند از :
RJ-11 : از اين درگاه براي وصل كردن دو سيم تلفن معمولي به پايانه استفاده مي شود.
RJ-45 : اين درگاه براي متصل كردن ماشين دورنگار و تلكس و ساير وسايل ارتباط داده اي سرعت متوسط به پايانه مورد استفاده قرار مي گيرد.
V-35 : براي متصل كردن رايانه به پايانه براي ارتباط داده اي سرعت بالا استفاده مي شود.
انواع كانال هاي ارتباطي اينمارست –A
انجام فعل و انفعالاتي از قبيل درخواست تخصيص كانال ، سيگنال دهي بين ايستگاه هماهنگي شبكه و ايستگاه زميني و پايانه مستلزم استفاده از كانال هاي ارتباطي مختلفي مي باشد كه عبارتند از :
1- كانال درخواست پايانه : پايانه از اين كانال براي ارسال پيام درخواست تخصيص كانال به ايستگاه هماهنگي و ايستگاه زميني استفاده مي كند. ايستگاه هاي زميني و هماهنگي همواره اين كانال را پايش مي كنند.
2- كانال سيگنال دهي ايستگاه زميني :اين كانال براي ارسال پيام هاي سيگنال دهي از ايستگاه زميني به ايستگاه هماهنگي مورد استفاده قرار مي گيرد.
3- كانال سيگنال دهي مشترك :هر ايستگاه هماهنگي معمولا داراي دو كانال موسوم به ” كانال سيگنال دهي مشترك” است كه TDM0 و TDM1 نام دارند و براي حمل هم زمان پيام هاي سيگنال دهي به ايستگاه هاي زميني و پايانه ها مورد استفاده قرار مي گيرند.
4- كانال هاي FM : اين كانال ها براي ارسال و دريافت برخواني تلفن و دورنگار و داده اي توسط ايستگاه زميني و پايانه مورد استفاده قرار مي گيرند. نوع مدوله سازي اين كانا ها به صورت FM است و به صورت SCPC تخصيص مي يابند.
5- كانال TDM : اين كانال توسط ايستگاه زميني براي حمل پيام هاي تلكس به پايانه مورد استفاده قرار مي گيرد.
6- كانال TDMA : اين كانال براي حمل پيام هاي تلكس از پايانه به ايستگاه زميني مورد استفاده قرار مي گيرد.
ب
Base band (باند پايه )
زماني كه همه پهناي باند يك مدار براي حمل تنها يك سيگنال مورد استفاده قرار مي گيرد گفته مي شود كه مدار در مد باند پايه عمل مي كند . كه بيشتر اين مد براي سيگنال هاي ديجيتالي استفاده ميشود.
wide band (باند پهن)
به پهناي باندي كه براي حمل چند سيگنال به طور همزمان مورد استفاده قرار مي گيرد ، گفته میشود كه مدار در مد باند پهن عمل مي كند.
channel band (باند کانال)
دستگاهي كه از آن براي تبديل خطوط E1 به خطوط معمولي و (برعكس ) استفاده مي شود.
Malware (بدافزار)
بدافزار ، نام عمومی نرم افزارهایی ست از جنس کرم یا ویروس رایانه ای و یا هر نرم افزاری که به کاربران ، ضرر و زیانی مادی یا معنوی برساند.البته برخی از ” جاسوس افزارها ” یا spywares از جنس بدافزارند و برخی دیگر ، خوش خیم اند. زیرا هدف از تدوین و به کارگیری آن ها ، شناخت رفتار مشتریان و کاربران در جهت ، بهبود خدمات و ارضای به موقع نیازهای ایشان از سوی بازاریابان و بهره برداران است.
Back bone (بك بن )
بك بن ها معمولا شاهراهايي از جنس فيبر نوري هستند كه براي انتقال داده ها در حجم وسيع وبا حداكثر سرعت ممكن طراحي شده اند. این شاهراهها از چندین فیبر نوری در هم تنیده تشكیل شدهاند تا ظرفیت انتقال دادههایشان بیشتر شود.اولین بكبُن دنیا در سال 1987 توسط بنیاد ملی علم آمریكا (NFS) طراحي شد كه NSFNET نام داشت.
Bluetooth ( بلوتوث)
یک پروتکل بی سیم با شعاع کوتاه است که امكان ميدهد دستگاههای متحرک از جمله تلفنهای همراه اطلاعات و برنامه های کاربردی را بدون نگرانی از نداشتن سیم یا کابل رابط و یا ناسازگار بودن رابط ها به اشتراک بگذارند.
Bukht (بوخت)
بوخت یک شماره اختصاصی ازمکان قرارگیری رانژه خط مشترک درMDF مخابرات میباشد،که شامل 3 بخش : ردیف – طبقه – اتصالی است . هر خط تلفن بوخت اختصاصي خود را دارد که بااستفاده ازهمین بوخت مسئولین مخابرات میتوانند محل دقیق رانژه شدن خط مشترک راپیداکنند .
BTS مخفف Base Tranceiver Station (بي تي اس)
به معناي ايستگاه فرستنده-گيرنده پايه مي باشد و در واقع به آنتن هايی اطلاق ميشود که امواج را از شبکه های ارتباطی (مانند همراه اول) دریافت کرده و به گوشی های تلفن همراه (و يا برعكس ) ارسال میکنند .
Wireless (بي سيم )
به تكنولوژي ارتباطيي اطلاق مي شود كه در آن به جاي سيم و كابل ، از امواج راديويي، مادون قرمز و مايكروويو براي انتقال سيگنال بين دو دستگاه استفاده مي شود. تبادل اطلاعات در اين روش از طريق آنتن هاي فرستنده و گيرنده كه در مبدأ و مقصد مي باشند ، صورت مي گيرد.
پ
Daemon (پاسگر)
“دمن” در قلمرو فاوا ، برنامه ای است هشداردهنده به ارسال کننده های نامه های الکترونیکی به نشانی هایی که یا نادرست هستند و یا دیگر در اینترنت وجود ندارند.به همین مناسبت فرهنگستان زبان و ادب فارسی ، آن را ” پاسگر ” می خواند زیرا در صورت نادرست بودن نشانی گیرنده ، مانع از گم و گور شدن متن پیام ارسالی می شود و عین ضمایم ارسالی به نشانی غلط را به صندوق پست الکترونیکی فرستنده باز می گرداند تا شخص ارسال کننده ، به تصحیح نشانی گیرنده اقدام کند.
پارکینگ
پارکینگ محلی درکامپیوترکنسول است که روزانه شماره هايی درآن ثبت میگردد. علت ثبت اين شماره ها درپارکینگ ،قطع نکردن گوشی تلفن،درست قرار ندادن گوشی و اتصالی داخلی مشترک میباشد كه این شماره ها روزانه توسط مسئول سالن بهMDF جهت قطع آنها گزارش میشود .
process (پردازه )
يك برنامه در حال اجرا بر روي سيستم عامل است . كه مي تواند در يكي از سه حالت اجرا – تعليق و آماده اجرا قرار داشته باشد.
WAP مخفف Wireless Application Protocol (پروتكل كاربردي بي سيم )
پروتکل اپلیکیشن های بیسیم همان گونه که ازنامش پیداست بستری برای فراهم آوردن ارتباطات سیارتحت شبکه میباشد. این امکانات برای اتصال به اینترنت ازطریق گوشی موبایل رافراهم میکند .
post (پست)
ترمینالی است درنزديكي مشترك، که جهت تقسیم خطوط تلفنی مورد استفاده قرارمیگیرد به بیان دیگر پست آخرین قسمت تجهیزات اپراتوری مخابرات قبل از رسیدن کابل مسی به محل مشترک است که وظیفه آن تقسیم خطوط است.
BRIDGE (پل)
پل ابزاري است كه دو يا چند شبكه LAN را به هم متصل مي كند .شبكه ها كه از طريق پل به هم متصل مي شوند مي توانند همگون (اترنت) و يا غير همگون (اترنت بي سيم ) باشند . يك پل مانند یک سوئيچ براساس آدرس هاي درج شده عمل مي كند. آنها همچنین میتوانندجریان داده ها و خطاهایی را که درحین ارسال داده ها رخ میدهد کنترل نمایند.
Bandwidth (پهناي باند)
به میزان معینی دیتا که می تواند در واحد زمان منتقل گردد پهنای باند می گویند. پهنای باند به واحد بیت در ثانیه (bps) و یا بایت در ثانیه (Bps) و یا بسامد در ثانیه (هرتز Hertz ) نشان داده می شود.
PCM مخفف Pulse Code Modulation (پي سي ام )
به معناي مدولاسيون پالس هاى كدشده است، روشى است كه در آن سيگنالهاي آنالوگِ نمونه برداري شده، به صورت ديجيتال در ميآيند.
ت
Alarm Panel (تابلوخطاها)
تابلو خطا تابلويي است كه درسالن دستگاه نصب شده است وبه محض بروزاشکال درسیستم سوییچ، از طريق ايجاد آلارم هاي سمعي و بصري مسئول مربوطه را آگاه ميسازد ..بعنوان مثال در صورت بروز مشكل ،قسمتهای خاصی از Panel روشن شده وباصدای بوق خودبه ما هشدارمیدهد.
Electronic commerce(تجارت الكترونيك)
تجارت الكترونيك انجام كليه فعاليتهاي تجاري با استفاده از شبكه هاي ارتباطي كامپيوتري به ويژه اينترنت را گويند. به اين صورت كه ابتدا ، خريدار يا مصرف كننده به جستجوي يك مغازه مجازي از طريق اينترنت مي پردازد و كالا را از طريق web يا پست الكترونيكي سفارش مي دهد و نهايتا كالا را تحويل مي گيرد. تجارت الكترونيكي نوعي تجارت بدون كاغذ است.
تاريخچه تجارت الكترونيك
انسان از ابتداي خلقت تاكنون روشهاي تجاري متفاوتي را تجربه كرده است. در ابتدا سيستم تبادل كالا رايج بود. اين سيستم اشكالات فراواني داشت. اختراع پول اولين انقلاب در زمينه تجارت بود . زيرا ارزش آن مشخص بود ، حمل آن آسانتر بود ، فاسد نمي شد و همه طالب آن بودند. يك پيشرفت تكنيكي باعث رونق تجارت شد و آن هم ساخت كشتي بود. اكنون ، شبكه جهاني اينترنت همان كشتي است كه نه تنها خواص جغرافيايي ، بلكه اختلافات زماني را نيز كمرنگ نموده است.
تركيب تجارت و الكترونيك از سال 1970 آغاز شد. طبيعتا در اين ميان ، نقش بانك ها و موسسات اقتصادي در نقل و انتقال پول بسيار حياتي است. هنگامي كه در سال 1994 اينترنت قابليتهاي تجاري خود را علاوه بر جنبه هاي علمي و تحقيقاتي به نمايش گذاشت ، موسسات تجاري و بانكها در كشورهاي پيشرفته اولین نهادهایی بودند که تلاش جدی خود را برای استفاده هر چه بیشتر از این جریان بکار انداختند. محصول تلاش آنها نیز همان بانکداری الکترونیک امروزی است.
بانکداری و تجارت الکترونیک هم اکنون در جهان به عنوان یک بحث بسیار تخصصی و در عین حال، بسیار پیچیده تبدیل شدهاست و تطبیق آن با سیاستهای تجاری و اقتصادی کشورهای مختلف نیاز به تحقیق و برنامه ریزی دقیق دارد.
MDF مخفف Main distribution fram (تقسيم كننده اصلي )
تقسيم كننده اصلي در يك مركز تلفن كه محل ارتباط كابلهاي مشتركين مركز با كابلهاي مشتركين خارج از مركز از طريق جامپرينگ مي باشد.
Operational amplifier (تقویت کننده عملیاتی)
تقويت کننده هاي عملياتي به اختصار آپ امپ ناميده مي شو ند و به صورت مدار مجتمع در دسترس مي باشند.اين تقويت کننده ها از پايداري بالايي برخوردارند و در واقع یک تقویت کننده ولتاژ با بهره ولتاژ بسیار بالا هستند و معمولاً دارای یک سر خروجی و دو سر ورودی است که سرهای ورودی به صورت تفاضلی عمل میکنند . به عبارت دیگر این تقویت کننده اختلاف ولتاژ بین دو ورودی را تقویت میکند .
REPEATER (تکرارکننده)
تكرار كننده واحدي است مخابراتي كه سيگنال ديجيتال ورودي را دريافت و پس از تشخيص، آن را در خروجي به يك سيگنال عاري از نويز و بدون تضعيف باز توليد مي كند. گاهي از تكرار كننده ها به عنوان يك سوئيچ لايه اي ياد مي شود.
ج
Splitter (جداكننده)
از آنجايي كه سرويس ADSL بر روي خطوط تلفني موجود داير مي گردد ، براي جدا كردن Voice و data از يكديگر به منظور جلوگيري از ايجاد اختلال دو سرويس تلفن و اينترنت بر روي هم از قطعه اي كوچك به نام اسپليتر استفاده مي گردد .
خ
Digital Subscriber Line “DSL “(خط مشتركين ديجيتال نامتقارن)
به گروهي از تكنولوژيها گفته مي شود كه از پهناي باند استفاده نشده موجود در شبكه انتقال كابلهاي مسي به منظور ارائه سرويس هاي ديتاي سرعت بالا به مشتركان استفاده مي كند.
Asymmetric Digital Subscriber Line “ADSL “(خط مشتركين ديجيتال نامتقارن)
ADSL يا خطوط DSL نامتقارن نوعي از خطوط DSL است كه نرخ انتقال اطلاعات آن در مسير Down Stream (از سمت مركز مخابراتي به سمت مشترك ) بالاتر از مسير Upstrem (از سمت مشترك به سمت مركز مخابراتي) مي باشد .
Lease Line (خطوط اجاره اي )
اين نوع خطوط كه توسط شركت مخابرات اجاره داده مي شود به صورت 4 سيم و 2 سيم است.اين خطوط فاقد بوق آزاد و امكانات شماره گيري مي باشد و ارتباط را به صورت دائم برقرار مي كند به همين جهت بسته به پهناي باند مورد درخواست تنها مبلغ اجاره به عنوان آبونمان تعيين و ماهيانه دريافت مي شود.
د
Duct (داكت )
شيار يا كانال محل عبور كابل بين هر يك از طبقات و يا هر يك از اطاق ها در مراكز و ايستگاههاي مايكرويو را گويند.
DRO
دستگاهي در سالن MDF است كه در صورت استفاده غير مجاز از تلفن هاي كارتي ، بوق تلفن را قطع مي كند.
poll (دكل)
دكل ، سازه اي بلند مي باشد كه در مخابرات از آن براي نصب آنتن هاي موبايل ، ديش هاي ماكروويو ، آنتن هاي راديو و … استفاده مي شود و به انواع : دكل هاي خود ايستا ، خود ايستا چهارپايه ، خود ايستا سه پايه ، مهاري ، تك پايه و بازتابي تقسيم مي شود. مبنای طراحی دکلها بر اساس بار ناشی از وزش باد وارد بر دکل میباشد. و در طراحی آن ها از آئیننامهها و استانداردهای متعددی از جمله : آئين نامه 2800 ايران ، آئین نامه فولاد AISC و … استفاده مي شود.
DSL مخفف Digital Subscriber Line (دي اس ال )
تكنولوژي انتقال پرسرعت دادههاي ديجيتال بر روي خطوط تلفن
data (داده)
اطلاعاتي كه قابل پردازش ، ذخيره سازي و بازيابي توسط پايانه هاي هوشمند باشند را داده گويند.
data center (دیتا سنتر )
به مجموعه ای از سرویس دهنده ها، زیرساختارهای ارتباطی و تجهیزات دسترسی که به منظور ارائه ، نگه داری و پشتیبانی از میزبانی سرویس های اینترنتی بکارگرفته شده اند گفته میشود .
Firewall (ديواره آتش ، سپرواره )
سپرواره يا با ترجمه ي تحت اللفظي ” ديواره آتش” نرم افزاري ست كه كار كنترل دسترسي را بر عهده دارد و لذا از ترافيك مراجعات معيني كه داراي مجوزي صريح هستند ممانعت نمي كند و بخشي از ترافيك را كه داراي چنين مجوزي نيست مسدود مي كند.
در عمل دو نوع سپرواره ، در بازار نرم افزارهاي امنيتي – حفاظتي وجود دارند:
– سپرواره ي كاربردي ( در مدل ISO )
– سپرواره ي پالايش ( يا فيلترينگ )
نوع اول را به طور كلي ” پراكسي ” مي نامند و بر روي سيستم عامل هاي چند منظوره (مانند انواع ويندوز يا يونيكس ) نصب مي شود تا ورودي ها را كنترل كند.
نوع دوم ، سپرواره هايي هستند كه نحوه و مقررات انتقال ترافيك از يك شبكه به شبكه ديگر را مشخص ، به اين ترتيب خروجي ها را كنترل مي كند. هر دوي اين سپرواره ها بر اساس شماري از قواعد خط مشي ( Policy rules ) تعريف شده ، انجام وظيفه مي كنند.
Wikipedia ( دانش نامه ي ويكي)
دانش نامه ي ويكي ، با نشاني اينترنتي en.Wikipedia.org آزادترين دانش نامه ي جهان است كه هر كاربر اينترنت مي تواند سهمي در تكميل محتويات آن داشته باشد. اين دانش نامه علاوه بر آزاد بودن ، از لحاظ تدوين ، مجاني نيز هست.
همچنين اين دانش نامه به 253 زبان ، از جمله به فارسي ، عربي ، كردي ، پشتو و … مي باشد.
براي آن كه دانش نامه ي ويكي به خط فارسي ، ظاهر شود كافي است به جاي دو حرف اول (en ) كه نماد ” انگليسي ” است حرف (fa ) نوشته شود ( به اين صورت : fa.wikipedia.com )
نوآوران اين دانش نامه ، دو نفر بودند به نام هاي ” جيمي ويلز ” و لري سنگر ” كه در پانزدهم ژانويه 2001 آن را راه اندازي كردند و روي وب جهان گستر قرار دادند.
ر
راک
سازه فلزي مكعب شكلي كه داخل آن تجهيزات ديگري مثل يونيت هاي يكسو كننده و يا مبدل و يا غيره قرار مي گيرد.
راکMDF
راك MDF ، درهردوسمت مرکزومشترک، به صورت عمودی ودرظرفیتهای مختلف ازمتوسط تا زیاد ،برای اتصالات آنالوگ ودیجیتال استفاده میشود كه دراین راکها سیم بندی سریعتر و آسانترانجام میپذیرد .
رانژه كردن
برقراری ارتباط سیم مشترك با ترمینال های شركت سرویس دهنده (شركت مخابرات) را گویند.
Cloud Computing (رايانش ابري)
به معناي استفاده از منابع محاسباتي (شامل نرم افزار و سخت افزار) از طريق يك شبكه (عموما شبكه اينترنت) مي باشد. بدين ترتيب شركتها مي توانند به جاي تهيه نرم افزار و سخت افزار هاي گرانقيمت از سرويسهاي ابري استفاده كنند و در هزينهاي خود صرفه جويي كنند.
Key Tracker (ردگیر کلید)
ردگیر کلید، سخت افزاری ست کوچک که درانتهای کابل رابط صفحه کلید و کازه ی رایانه(computer case ) میان کابل صفحه کلید و کازه ، نصب می شود. نقش و کارکرد این سخت افزار ردگیری حروف ، اعداد و علائمی است که کاربر غافل از وجود چنین سخت افزاری ، با زدن روی کلیدهای صفحه کلید رایانه ، تولید کرده است.در واقع کار ردگیر کلید ، پی بردن به رفتار کاربران و مطالبی که می نویسند و تایپ می کنند و در نهایت ضبط و کشف کلید واژه ها و گذرواژه ها (pass words ) و شماره های حساب بانکی و سایر رمز و رازهای شخص کاربر.
Boot (راه اندازي )
بوت كردن يا راه اندازي رايانه يعني روشن كردن رايانه (با زدن كليد مربوطه ) و بارگذاري سيستم عامل در حافظه كامپيوتر است كه معمولا از ديسك سخت و گاهي از روي ديسك نرم انجام مي شود. (راه اندازي واژه مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسي به جاي boot انگليسي است.)
relay (رله)
یک سوئیچ الکترونیکی که تحت کنترل مدار الکترونیکی ديگر باز و بسته می شود. در اصل اين نوع سوئیچ با یک آهنربای مغناطیسی برای باز و بسته کردن یک یا چند اتصال عمل می کند. چون رله می تواند مدار خروجی پر قدرتی را نسبت به مدار ورودی کنترل کند می توان آن را به عنوان نوعی تقویت کننده در نظر گرفت.
Router (روتر)
روتر یکی از دستگاه های شبکه ای مهم و حیاتی است که از آن در شبکه های LAN و WAN استفاده می گردد. وظيفهي آن مسيردهي به بستههاي داده به بخشهاي مناسب در شبكه است.
س
cable distribution head (سرکابل توزيع )
كابلهاي ورودي و خروجي كافو در داخل كافو به قطعاتي به نام سركابل بسته مي شوند كه ارتباط بين سركابلهاي ورودي و خروجي كافو به وسيله سيم رانژه انجام مي شود.
Selector (سلكتور يا انتخابگر)
سيستم چرخان (Rotary ) تعدادي بازو است كه جهت انتخاب مسير با جريان الكتريكي در سيستم هاي آنالوگ به كار مي رود.
switch (سوئيچ )
عبارت است از مجموعه دستگاههايي (عملياتي) كه براي برقراري ارتباط بين دو ترمينال (مشترك يا ترانك ) در سالن دستگاه ( مركز تلفن ) استفاده مي شود.
signal (سیگنال)
به معني علامت يا نشانك بوده و معمولا به يك كميت متغير با زمان كه حاوي اطلاعاتي باشد اطلاق مي گردد .
nalog SignalA (سیگنال انالوگ)
سیگنال آنالوگ به سيگنالهايي اطلاق ميشوند كه ماهيت پيوسته در زمان دارند.
Digital Signal (سیگنال ديجيتال )
سیگنال ديجيتال به سيگنالهايي اطلاق ميشوند كه ماهيت گسسته در زمان دارند. با نمونه برداري از سيگنالهاي آنالوگ، ميتوان سيگنالهاي ديجيتال متناظر آنها را پديد آورد.
signaling (سیگنالینگ)
زبان ارتباطي بين دو سيم مي باشد كه در يك شبكه ارتباطي از سيگنالينگ جهت مبادله اطلاعات بين بخشهاي مختلف استفاده ميشود و بعبارت ديگر زباني است كه تجهيزات مخابراتي را با يكديگر قادر به ارتباط ميسازد در سيستمهاي سوئيچينگ انواع سيگنالها براي برقراري ارتباط بين مراكز و مشتركين ارسال و دريافت ميشود كه اين سيگنالها شامل انواع اطلاعات نظير درخواست مكالمه، شماره مشترك خواسته شده نوع سرويس مورد تقاضا مشترك، نوع مسير و نحوه ارتباط آن با سيگنالهاي مراقبت و نظارت و همچنين اعلام وضعيت مشترك نظير بوق آزاد زنگ و غيره ميباشد.
Earth conductor ( سيم ارت يا زمين )
سيم ارت ، سيم اتصال به زمين است و هدف از استفاده از سيم ارت (زمين كردن ) اين است كه جرم بزرگ زمين به عنوان نقطه صفر در نظر گرفته شود و تمام قسمت هايي كه به زمين وصل شده اند هم پتانسيل زمين شوند يا به عبارتي پتانسيل صفر زمين را بگيرند.زمين كردن به دو علت انجام مي گيرد : 1) كاركردن صحيح سيستم هاي الكتريكي يا به عبارتي حفاظت از وسايل برقي ( زمين الكتريكي ) 2) حفاظت از اشخاصي كه با دستگاه هاي برقي سروكار دارند ( زمين حفاظتي ) .
ش
telephone network (شبکهي تلفني)
كليه كابل ها ، سيم هاي تلفني استفاده شده در محل يا شهر را شبكه تلفني گويند .
LAN مخفف Local Area Network (شبكه محلي)
LAN يك شبكه كامپيوتري محلي و يك سيستم ارتباطي سرعت بالاست كه براي اتصال كامپيوترها و ديگر تجهيزات (مانند پرينتر ، اسكنر ، دستگاه كپي و…) به يكديگر طراحي شده است. گفتني است كه LAN براي ناحيه كوچك مانند يك ساختمان يا يك شركت و مانند آن طراحي شده است و در واقع يك شبكه كامپيوتري است كه به شما اجازه مي دهد تا از قطعات و تجهيزات كامپيوتري به صورت مشترك استفاده كنيد.از مزاياي ديگر شبكه محلي استفاده گروهي از اطلاعات است كه از يك كامپيوتر مي توان اطلاعات موردنظر را به همه كامپيوترها انتقال داد. مسير انتقال اطلاعات معمولا كابل كواكسيال ، كابل دو سيم يا كابل فيبر نوري است.
ISP مخفف Internet Service Provider (شركت ارائه دهندهي خدمات اينترنت)
شركت هاي ISP با استفاده از يك خط تلفن از شركت مخابرات و يا استفاده از امكانات ماهواره اي ، سرويس اينترنت را به كاربر خود ارائه مي كنند. شركت Data وابسته به شركت مخابرات ايران يكي از ISP هاي سطح كشور است كه پهناي باند مصرفي اينترنت را از طريق تجهيزا ماهواره خود دريافت كرده و بوسيله شركت DSL مخابرات آنرا بين مشتركين خود تقسيم مي كند . خدمان يك ISP عبارت است از : سرعت بالاي دسترسي به اينترنت ، تلفن هاي اينترنتي سرويس دهنده voice و سرويس دهنده هاي ايميل و….
ISDN مخففIntergeated Service Digital Network (شبكه سرويسهاي يكپارچه ديجيتال)
شبكه سرويسهاي يكپارچه ديجيتال در واقع یک شبکه مخابراتی دیجیتال عمومی است كه با استفاده از آن امكان انتقال صوت ودادههاي ديجيتال را بطور همزمان فراهم ميكند.
Shelf (شلف يا فرم يا يونيت)
در يك مركز تلفن به محلي اطلاق ميشود كه كه كارت داخل آن قرار مي گيرد و تعدادي از آن در يك راك نصب مي شود.
pulse counter (شمارنده پالس)
سیستم تلفن برای صادر کردن قبض مشترکان خود ، برای هر مشترک یک شمارنده یا کنتور دارد. زمانی که شما تماسی برقرار می کنید این شمارنده شروع به شمارش می کند که به هر شماره ای که می اندازد یک پالس گفته می شود. فاصله زمانی بین دو پالس بستگی به نوع تماس شما دارد.
Busbar (شينه )
شينه ميله يا نواري فلزي كه در انتقال الكتريسيته به داخل سيستمهاي مختلف استفاده ميشود.
غ
غلاف کابل
غلاف کابل جهت محافظت کابل در برابر صدمات و ضربات مکانیکی به صورت یک لایه خارجی بر روی عایق کابل کشیده می شود . جنس غلاف کابل از ماده PVC و یا از فلز سرب است .
ف
فاواژه
فاواژه تلفیقی است از “فا” (فناوري اطلاعات) , “فاوا” (فناوري اطلاعات و ارتباطات ) و “واژه ” ساخته شده است و منظور از” فاواژه ” يعني زبان خاص ادارات ، كارشناسان و نامه نگاري هاي مخابراتي ها ، واژه و اصطلاحي مربوط به حوزه هاي فا و فاوا است.
transmitter (فرستنده)
فرستنده در سیستم های مخابراتی به این گونه عمل میکند که ابتدا سيگنال ورودي را پردازش مي كند تا يك سيگنال مخابراتي مناسب با مشخصات كانال انتقال ايجاد كند و سپس سيگنالها را ارسال ميكند. پردازش سيگنال براي انتقال تقريباً هميشه با مدولاسيون همراه است و مي تواند شامل كد گذاري هم بشود.
frequency (فرکانس يا بسامد)
فرکانس تعداد تکرار اتفاقی در واحد زمان است. برای محاسبه فرکانس بر روی یک بازه زمانی ثابت، تعداد دفعات وقوع یک حادثه را در آن بازه می شماریم و سپس این تعداد را بر طول بازه زمانی تقسیم می کنیم. در اندازه گیری فرکانس صدا، امواج الکترومغناطیسی (مانند امواج رادیویی یا نور )، سیگنال های الکتریکی یا دیگر امواج، فرکانس بر حسب هرتز، تعداد سیکل های شکل موج تکراری است. اگر موج یک صدا باشد، فرکانس آن چیزی است که زیر و بمی این موج را مشخص می کند.
DDF مخفف Digital distribution frame (فـِرِمِ توزيع ديجيتال)
محلي است كه ارتباط كابل كواكسيال مركز با قسمت PCM را از طريق جامپرينگ ارتباط مي دهد.
IDF مخفف Intermediate distribution frame (فـِرِمِ توزيع مياني )
يك تقسيم كننده مياني است كه جهت ارتباط ورودي و خروجي و در سيستمهاي ديجيتال جهت كابلهاي آلارم در مركز نصب مي شود.
LOM مخفف List of material (فهرست تجهيزات)
مستندي است كه در سفارش سيستمها، فهرست كامل اجزا و قطعات و تجهيزات لازم سيستم در آن درج شده است.
Optical fiber(فيبر نوري)
فيبرنوری به عنوان محيطی برای انتقال امواج نوری و به منظور انتقال دادهها با سرعت بالا مورد استفاده قرار می گيرد و از تار شيشه ای ساخته می شود. سطح مقطع فيبرنوری شامل سه ناحيه به طور مجزا می باشد که عبارتند از : 1. Core يا همان هسته 2. Clad يا همان غلاف با ضريب شکست متفاوت نسبت به هسته 3. Coating يا همان روکش محافظ که از جنس پلاستيک می باشد.
از مزاياي فيبرنوري مي توان به ارزانتر بودن ، ظرفيت بالا ، استفاده از سيگنال هاي نوري ،تضعيف كم و عدم القا در فيبرهاي ديگر، مصرف پايين برق ، غير اشتعال زا بودن، وزن كم و انعطاف پذير بودن آن اشاره كرد.
انواع فيبرنوري شامل :
1) تك حالته : يه منظور ارسال يك سيگنال در هر فيبر استفاده مي شود (تلفن )
2) چند حالته : چندين سيگنال در يك فيبر استفاده مي شود ( كامپيوتر)
اصطلاحات فيبر نوري
Main (خط اصلي)
مسير اصلي فيبرهاي نوري زير بار را گويند.
Stand by (آماده به كار)
مسيرهاي رزرو فيبرنوري را گويند كه در موقعيت هاي مختلف از جمله قطع يا خرابي مسير اصلي مورد استفاده قرار مي گيرد.
Power meter (توان سنج)
دستگاه اندازه گيري افت خط كه با ارسال سيگنال مشخص از يك طرف ، مقدار تضعيف واقعي را در طرف ديگر محاسبه مي نمايد.
Fusion (فيوژن – همجوشي)
فيوژن فيبر نوري به معناي جوش دادن و اتصال تارهاي فيبرنوري است.
Fusion splicer (پيوند دهنده)
دستگاه مخصوصي كه عمليات فيوژن (جوش دادن تارهاي فيبرنوري ) را انجام مي دهد.
O.T.D.R مخفف Optical time-domain reflectometer (بازتاب سنج نوري )
اندازه گيري انعكاس نوري در واحد زمان كه شامل : اندازه گيري طول خط ، افت خط ، افت كلي و افت واحد طول خط و همچنين افت كليه قسمتهاي تشكيل دهنده خط ( كانكتور ، ….) را گويند. از طريق يك دستگاه O.T.D.R مي توان طول و تضعيف يك فيبر نوري ( شامل تكه هاي فيوژن شده و سركابل ها ) را محاسبه كرد ، همچنين ايراداتي از قبيل پارگي ها و تلفات توان فيبر را ديد و محل آن را مشخص كرد.
Core (هسته )
هستهي نازك شيشه اي در مركز فيبر كه سيگنال هاي نوري در آن حركت مي كنند. در داخل هسته از ديودها و يا ليزرهاي انعكاسي استفاده مي شود تا مانع از خروج پرتوهاي نور از كابل شود.
Clad (غلاف)
لايه مياني تار نوري كه از جنس شيشه مي باشد و دورتادور هسته را احاطه كرده و باعث برگشت نور منعكس شده به هسته مي گردد. پوشش هسته به منحرف نشدن پرتوها كمك مي كند. ضريب انعكاس اين لايه از هسته كمتر بوده و موجب شكست كامل نور تابيده شده به ديواره هسته مي گردد.
Coating ( روكش)
روكشي پلاستيكي كه بر روي كلد قرار مي گيرد و باعث حفاظت فيزيكي فيبر درمقابل رطوبت و ساير موارد آسيب پذير است.
Core stripper (پوست كن هسته)
ابزاري است جهت برداشت روكش فيبرنوري و آماده نمودن آن جهت انجام فيوژن
Cutter ( برشگر)
ابزاري است كه بر روي فيوژن نصب مي گردد و وظيفه آن ايجاد يك برش مناسب بر روي فيبر است.
ك
cable (كابل)
به هر نوع هادی که بتواند جریان برق را از خود عبور دهد و توسط موادی از محیط اطراف خود عایق شده باشد ، کابل مي گويند.
abonement cable (کابل آبونه)
كابلي كه از كافو تا پست ها كشيده مي شود را گويند.
cataber (کابل برگردان)
در بعضی از کافو ها به دلیل تقاضای زياد شماره تلفن، کافو ها پر می شود و مخابرات ناچارا بعضی از شماره ها را به کافو های خلوت انتقال مي دهد که به این کار ، کابل برگردان می گویند. البته کابل برگردان در MDF هم می تواند انجام شود.
optical fiber cable (كابل فيبر نوري)
کابل فیبرنوری فناوری انتقال پالسهای نوری است که هر کدام از آنها دارای یک مغز نازکتر از موی انسان است و توسط غلافی با شاخص انعکاس بسیار پایین احاطه میشود. فیبر نوری به دلیل کوچکتر و سبکتر بودن از سیم مسی و همچنین مصونیت بالاتر در برابر تداخلات الکتریکی طی دو دهه اخیر به شکل گستردهای مورد استفاده طراحان شبکههای انتقال دیتا قرار گرفته و به اساسیترین عناصر ارتباطی در شبکههای زیرساخت مخابراتی کشورها از جمله ایران مبدل شده است.
optical cabinet (كافوي نوري)
صندوق توزیع خطوط مشترکین که ورودی آن فیبرنوری وخروجی آن کابل مسی میباشد را كافوي نوري گويند.
Unicode ( كد واحد)
“كد واحد ” يا “يوني كد ” معياري بين المللي براي تبديل متون به رشته هاي عددي قابل ذخيره ( 1 و 0 ) در كامپوتر است كه كامل تر از بقيه استانداردهاي موجود (همچون كد اسكي) به رفع نيازهاي مربوط به تبادل اطلاعات چند زبانه پرداخته است. . “يوني كد” يك كدبندي 16 بيتي است كه به كمك آن ميتوان 65536 تركيب مختلف را ايجاد كرد، در نتيجه حروف همه زبان هاي دنيا و تمامي علائم رايج در دنيا را ميتوان كدبندي نمود.
remote control (كنترل از راه دور )
دستگاهی است که تنظیمات دلخواه کاربررابه صورت سیگنالهای الکتریکی به برد گیرنده سیگنال ارسال میکند.
error control (کنترل خطا)
به هر مكانيزمي كه بين گيرنده و فرستنده توافق مي شود تا براساس آن صحت داده هاي دريافتي تضمين شود ،مكانيزم كنترل خطا گفته مي شود.
Diversity ( گوناگوني يا دايور سيتي)
در خطوط راديويي استفاده مي شود و به سه صورت زير است:
الف) SD ( Space Diversity ) : در سمت فرستنده از يك آنتن و در سمت گيرنده از دو آنتن استفاده شده كه با فاصلهاي از همديگر نصب شده اند كه جهت مقايسه و انتخاب سيگنال بهتر استفاده مي شود.
ب) FD (Frequency Diversity ) : در اين حالت در هر دو طرف از دو آنتن استفاده مي شود و بيس باند با دو فركانس RF به طرف مقابل ارسال مي گردد و در جهت گيرنده دو فركانس انتخاب و پس از آشكار سازي بيس باند ، بهترين سيگنال انتخاب مي گردد.
ج) PhD ( Phase Diversity ) : فركانس RF در دو فاز مختلف ارسال مي شود و در سمت مقابل پس از انتخاب و آشكار سازي هر دو فاز بهترين سيگنال ارسال مي شود.
ل
LINK (لینک)
به هر مسير انتقال گفته مي شود و به هر دسته از LINK ها يك مسير (Route ) گفته مي شود . جنس لينك از سيم مسي ، كابل كواكسيال ، فيبرنوري و…است .
م
Sort مرتب سازي
به مرتب سازي دادهها به صورت صعودي يا نزولي اطلاق ميشود
مودم ADSL
وسيله اي است كه به منظور اتصال يك كامپيوتر به خط تلفني كه بر روي آن سرويس ADSL داير شده بكار مي رود و وظيفه مدولاسيون اطلاعات ارسالي به سمت تجهيزات DSLAM مركز مخابراتي و دمدولاسيون اطلاعات دريافتي از سمت تجهيزات DSLAM مركز مخابراتي را به عهده دارد .
انواع تنظيمات مودم :
اكثر مودم ها را مي توان به دو صورت تنظيم كرد : PPPOE و Bridge
PPPOE : اگر مودم در حالت PPPOE قرار گيرد ، لازم است تنظيماتي در مودم انجام شود و password , username سرويس ADSL در مودم set گردد.
Bridge : اگر مودم در حالت Bridge قرار گيرد ، بايد تنظيمات PPPOE روي ويندوز انجام شود . بدين منظور بايد يك BroadBond Connection (PPPOE ) در ويندوز ساخته شده و password ,username سرويس ADSL در آن set گردد.
Digital Subscriber Line Access Multiplexer” DSLAM” (مالتي پلكسر دسترسي خطوط مشتركين ديجيتال)
دستگاهي است كه اغلب در مراكز تلفني اپراتورهاي مخابراتي قرار گرفته و چندين خط DSL را با استفاده از تكنيك هاي مالتي پلكسينگ به يك كانال پرظرفيت مخابراتي ديجيتال سرعت بالا متصل مي كند .
OMC مخفف Operating and Maintenance Center (مركز عمليات و نگهداري )
مركز عمليات و نگهداري ، مكاني است كه قابليت كنترل و پشتيباني مراكز مرتبط با خود را دارد .به عبارتي از يك مركز مي توان چندين مركز در يك شهر يا استان و يا كشور را كنترل نمود و در صورت ارسال آلارم از مراكز تابعه، اين مركز به صورت اتوماتيك وظيفه نظارت و حفظ امنيت را بر عهده دارد.
ن
Navigator(ناوشگر)
ناوشگر ، سخت افزاری ست کوچک ، به اندازه ی ابعاد یک دفترچه ی A6 یعنی کوچک تر از کف دست یک بزرگسال که به طریق چند رسانه ای ( با تصویر، پویا نمایی و صوت ) اطلاعات جاده ای مربوط به طول ، عرض و ارتفاع جغرافیایی و سمت و سوی حرکت خودروی حامل ناوشگر را که می تواند دوچرخه ، موتور سیکلت ، سواری ، بال گرد و یا حتی خود انسان ( عابر پیاده یا سواره بر اسب یا ..) باشد نشان دهد و بازگو کند.
Patch (وصله نرمافزاري)
نرم افزاري كه جهت ارتقاء سيستم و رفع نقايص (براي مثال در يك مركز تلفن و يا شبكه مخابرات) در سيستم لود مي شود.
مراحل استاندارد مشاوره و طراحی پروژه
فاز یک : بررسی اولیه و برآورد بودجه پروژه
- ملاقات با افراد متقاضی نصب سیستم جهت معرفی سیستم و آگاهی از نیاز
- آماده سازی نقشه اولیه با استفاده از اتوکد
- بازدید از محل نصب سیستم برای تعیین محل های نصب دوربین
- تهیه نقشه POV یا زاویه دید برای شناسائی محل های تحت پوشش و میزان وضوح
- ارزیابی سیستمهای موجود و امکانیابی جهت اتصال به سیستم فعلی در صورت امکان
- ارزیابی و مشخص نمودن بستر انتقال تصاویر ( آنالوگ یا شبکه )
- قراردادن تجهیزات در محیط به صورت آزمایشی در محل نصب
- بررسی کردن نور در محیط
- ارزیابی اینکه از دوربینهای رنگی استفاده شود و یا سیاه سفید و یا ترکیبی از هر دو
- ملاحظات و بررسی امکانات مورد نیاز در اتاق مانیتورینگ
- ملاقات با کارفرما یا نمایندگان کارفرما جهت دریافت اطلاعات تکمیلی
- آماده سازی طرح اولیه و نقشه ها
- برآورد هزینه تجهیزات مورد نیاز سیستم مداربسته
- برآورد هزینه جهت کابل کشی و امور زیر ساختی و برق رسانی سیستم
- برآوردی زمانی اجرای زیر ساخت و نصب تجهیزات
- تهیه گزارش مقدماتی
- موافقت نهائی بر روی طرح اولیه و اجرای سیستم
فاز دو : طراحی نهایی و تهیه اسناد مناقصه
- طراحی نهائی اتاق مانیتورینگ
- بررسی نهائی در خصوص افراد و مکان هایی که به سیستم دسترسی خواهند داشت
- آماده سازی طرح متناسب با ظرفیت های شرکت های پیمانکار محلی
- مشخص نمودن برند و مدل محصولات مورد نیاز سیستم متناسب با بازار
- برگزاری جلسه نهائی با پیمانکار جهت شرح سیستم و رفع ابهامات و ایجاد تغییرات نهایی
- تهیه اسناد مناقصه ( در صورت نیاز ) متناسب با ابعاد پروژه
- تهیه دستورالعمل در خصوص نحوه اجرای مناقصه ( در صورت نیاز ) و یا شناسایی پیمانکار و واگذاری پروژه
- تهیه لیست شرکت های مناسب جهت واگذاری پروژه
- ارسال مدارک مربوط به پروژه
- هماهنگی جهت بازدید از محل اجرای پروژه برای پیمانکاران
- دریافت اسناد فنی و پیشنهاد قیمت از پیمانکاران
فاز سه : ارزیابی اسناد مناقصه و انتخاب پیمانکار
- گزارش تحلیلی از پیشنهادات فنی پیمانکاران ( رزومه کاری و خدمات قابل ارائه )
- گزارش مقایسه قیمت های پیشنهاد شده
- برگزاری جلسه جهت انتخاب بهترین پیمانکار با توجه به پیشنهاد ارائه شده
- انتخاب ۲ شرکت برتر و برگزاری جلسه فنی
- توافقات اولیه با پیمانکار مورد تائید کارفرما و مشاور
- عقد قرارداد
فاز چهار : کنترل تجهیزات ، نظارت بر اجرا و تحویل پروژه
- دریافت تجهیزات پروژه در انبار کارفرما پیش از آغاز پروژه و تائید صحت کالا توسط مشاور
- ارائه نقشه ها و برگزاری جلسه توجیحی کارفرما ، مشاور و پیمانکار
- نظارت بر اجرای زیر ساخت و کابل کشی
- نظارت بر نصب تجهیزات در محل پروژه
- نظارت بر راه اندازی اتاق مانیتورینگ
- ارائه صورت وضعیت از مراحل اجرای پروژه در فواصل زمانی معین و متناسب با زمان اجرا
- نظارت و بررسی راه اندازی کلیه تجهیزات طبق طرح نهائی پروژه
- انجام تست های فنی و بازسازی شرایط خاص
- تحویل و آموزش سیستم از پیمانکار به نماینده کارفرما و مشاور
- تهیه و ارائه گزارش تفضیلی از روند اجرا و همچنین کاربری سیستم به کارفرما
- تحویل پروژه
- در پایان : آغاز دوره خدمات و گارانتی سیستم
راه حل امنیتی برای اماکن عمومی
1) مساجد و اماکن مذهبی
2) هتل ها و مهمانپذیر ها
3) کتابخانه و فرهنگسرا
__________________________________________
1) مساجد و اماکن مذهبی
– حفظ حرمت مساجد و اماکن مذهبی و شناسایی هتاکان
– محافظت از اموال وقف شده و اموال عمومی مساجد
– نظارت بر برگزاری مراسم مذهبی
– نمایش و بازبینی مراسم و سخنرانی جهت استفاده های آموزشی
– کنترل و نظارت بر حاضرین و مدیریت گنجایش مکان
– نظارت و کنترل از هر کجا در ۲۴ ساعت
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– ورودی
– صحن مساجد
– وضوخانه
– دفاتر مذهبی
– منبر و محل سخنرانی
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– تعداد دوربین بالا در صحن و محل نمازگزاری توصیه نمی شود
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– دفتر مسجد
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مسئول مسجد
__________________________________________
2) هتل ها و مهمانپذیر ها
– کنترل تردد بازدید کنندگان و پرسنل
– ثبت ورودی و خروجی مهمانان
– کاهش پرسنل حراستی و نگهبانی مجموعه
– نظارت بر نحوه خدمات رسانی پرسنل هتل به مهمانان
– کنترل و نظارت بر اماکن عمومی مانند استخر ، سالن بدنسازی و رستوران ها
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت هتل از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر محصولات ورودی و خروجی به انبار ها و آشپزخانه
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محوطه
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای مهمانان و افزایش سطح رضایت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اصلی
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– لابی و قسمت انتظار
– تاسیسات و موتورخانه
– پذیرش
– ورودی راه پله
– راهرو ها
– آشپزخانه و سالن پذیرائی و رستوران
– اماکن عمومی نظیر سالن ورزشی
– ورودی آسانسور و داخل آسانسور
– انبار ها
– فضای باز مجموعه و محوطه
– پارکینگ مسقف و روباز
– دیوار های اطراف محوطه
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– داخل اتاق ها
– داخل اماکن عمومی نظیر استخرها
– بخش های VIP
– اتاق استراحت پرسنل
– سرویس بهداشتی
– بهتر است دوربین ها در اماکن تفریحی و استراحتی کمتر در معرض دید باشند
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر هتل
– مدیران بخش های مختلف
– نگهبانی ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
__________________________________________
3) کتابخانه و فرهنگسرا
– کنترل تردد بازدید کنندگان و اعضا و پرسنل
– ثبت ورودی و خروجی اعضا با ثبت زمان دقیق
– کاهش پرسنل حراستی و نگهبانی مجموعه
– جلوگیری از خروج اموال و اشیا به صورت غیر قانونی
– نظارت و کنترل حاضرین در محل
– نظارت بر آثار نمایشگاه ها و افزایش امنیت آثار نفیس و ارزشمند
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت از هر کجا در ۲۴ ساعت
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محوطه
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای اعضا و افزایش سطح رضایت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اصلی – تشخیص چهره
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– لابی
– تالار های مطالعه و بخش چیدمان کتوب
– سالن های نمایشگاهی
– پذیرش
– ورودی راه پله
– راهرو ها
– اماکن عمومی نظیر سالن ورزشی
– ورودی آسانسور و داخل آسانسور
– فضای باز مجموعه و محوطه
– پارکینگ مسقف و روباز
– دیوار های اطراف محوطه
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– سرویس بهداشتی
– بهتر است دوربین ها در اماکن تفریحی و استراحتی کمتر در معرض دید باشند
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– صاحب مجموعه
– مدیران بخش های مختلف
– نگهبانی ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
راه حل امنیتی برای اماکن صنعتی
1) کارگاه تولیدی
2) کارخانجات
3) دامداری ، مرغداری و مزارع
4) انبار محصولات – انبار عمومی
___________________________________________
1) کارگاه تولیدی
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی و افزایش ضریب امنیتی اموال
– کنترل و نظارت بر کارکرد صحیح ماشین آلات و رفع ایرادات احتمالی در زمان مناسب
– بررسی و نظارت بر سطح کیفی محصولات و بسته بندی
– افزایش سطح بازدهی کارگران
– افزایش زمان کاری مفید
– امکان گزارش گیری از فعالیت تک تک پرسنل برای اهداف مدیریتی
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر محصولات ورودی و خروجی
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– کنترل تردد کارگران و مشتریان
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محیط
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای کارگران و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات بین کارگران با یکدیگر و مدیریت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اشخاص – فضای باز
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– ورودی اصلی کارگاه – تشخیص چهره – فضای داخلی
– نمای کامل از سالن – تعداد دوربین متناسب با متراژ – نوع فعالیت
– صفحه نمایشگر ماشین آلات
– بخش مالی و گاو صندوق
– فضای باز و حیاط مجموعه
– پارکینگ مسقف و روباز
– دیوار های اطراف محوطه – دیوار های مشرف به خیابان نسبت به دیوار همسایگان در اولویت می باشند
– اتاق های اداری
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر شرکت
– مدیریت بخش های مختلف ( دسترسی به بخش های تحت مدیریت )
– نگهبانی ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
___________________________________________
2) کارخانجات
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی و افزایش ضریب امنیتی اموال
– کاهش پرسنل حراستی و نگهبانی مجموعه
– کنترل و نظارت بر کارکرد صحیح ماشین آلات و رفع ایرادات احتمالی
– بررسی و نظارت بر سطح کیفی محصولات و بسته بندی
– افزایش سطح بازدهی کارگران
– کنترل ورود و خروج پرسنل و افزایش زمان کاری مفید
– امکان گزارش گیری از فعالیت تک تک پرسنل برای اهداف مدیریتی
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر محصولات ورودی و خروجی به انبار ها و سالن ها
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– کنترل تردد مشتریان و ارباب رجوع
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محوطه
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای کارگران و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات بین کارگران با یکدیگر و مدیریت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اشخاص – فضای باز
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– ورودی اصلی سالن ها و سوله ها – تشخیص چهره – فضای داخلی
– نمای کامل از سالن – تعداد دوربین متناسب با متراژ – نوع فعالیت
– صفحه نمایشگر ماشین آلات
– بخش مالی و گاو صندوق
– فضای باز و حیاط مجموعه
– پارکینگ مسقف و روباز
– دیوار های اطراف محوطه – دیوار های مشرف به خیابان نسبت به دیوار همسایگان در اولویت می باشند
– اتاق های اداری
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر شرکت
– مدیریت بخش های مختلف ( دسترسی به بخش های تحت مدیریت )
– نگهبانی ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
___________________________________________
3) دامداری ، مرغداری و مزارع
– نظارت بر نحوه نگهداری دام
– کنترل و شناسایی موارد مشکوک به بیماری در مراحل اولیه
– جلوگیری از ورود مواد آلوده و مسموم به خوراک دام
– کاهش پرسنل حراستی
– کنترل و نظارت بر کارکرد صحیح ماشین آلات و حفظ شرایط ایده آل نگهداری دام
– بررسی و نظارت بر سطح کیفی محصولات و بسته بندی
– کنترل ورود و خروج پرسنل و افزایش زمان کاری مفید
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر محصولات ورودی و خروجی به انبار ها و سالن ها
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– کلیه درب های ورودی
– نمای کامل از سالن ها – تعداد دوربین متناسب با متراژ – نوع فعالیت
– بخش های قرنطینه
– بخش مالی
– فضای باز محوطه
– انبار خوراک
– دیوار های اطراف محوطه – دیوار های مشرف به خیابان نسبت به دیوار همسایگان در اولویت می باشند
– اتاق های اداری
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق مدیریت
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر دامداری
– نگهبانی
___________________________________________
4) انبار محصولات – انبار عمومی
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی و افزایش ضریب امنیتی اموال انبار شده
– کاهش پرسنل حراستی و نگهبانی مجموعه
– کنترل دقیق بر زمان و مقدار ورود و خروج کالا
– کنترل و اطلاع دقیق از محل بارگیری اجناس به صورت طبقه بندی شده
– کنترل تردد پرسنل و مشتریان به انبار
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– امکان کنترل قسمت مربوط به اجناس مشتریان توسط مشتری بدون نیاز به حضور در محل
– نظارت و کنترل توسط مدیریت مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر محصولات ورودی و خروجی به انبار ها و سالن ها
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محوطه
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای مشتریان و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات بین کارگران با یکدیگر و مدیریت و مشتریان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اشخاص – فضای باز
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– ورودی اصلی سالن ها و سوله ها – تشخیص چهره – فضای داخلی
– نمای دقیق از سالن – تعداد دوربین متناسب با متراژ
– فضای باز مجموعه
– پارکینگ مسقف و روباز
– دیوار های اطراف محوطه
– اتاق های اداری
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر انبار
– مشتریان صاحب کالا
– نگهبانی ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
راه حل امنیتی برای اماکن تجاری و فروشگاهی
1) مجتمع تجاری و پاساژ
2) طلا و جواهر فروشی
3) لوازم برقی و مبلمان
4) فروشگاه های زنجیره ایی
5) تاسیسات و لوازم صنعتی
6) فروشگاه پوشاک
7) نمایشگاه اتومبیل
8) آژانس هواپیمایی
9) رستوران
10) سوپر مارکت
____________________________________________________
1) مجتمع تجاری و پاساژ
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– کاهش پرسنل نگهبانی و حراستی
– مدیریت تجهیزات و تاسیسات خدماتی مجتمع و رفع ایرادات احتمالی
– جلوگیری از خروج غیر قانونی اموال و ورود غیر قانونی در ساعات غیر کاری
– کنترل رفت و آمد خریداران
– ثبت اتفاقاتی از قبیل نزاع میان مشتریان و فروشندگان
– کنترل موجودی کالا به صورت آنلاین
– محافظت از اموال عمومی محل
– محافظت از ویترین و محصولات خارج از فروشگاه ها
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای خریداران و فروشندگان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع خودرو ، رنگ و پلاک
– محیط پیرامونی مجتمع – دیوار های مجاور به محل های پر خطر مانند خیابان ها
– تاسیسات و موتورخانه
– آسانسور ها
– پشت بام
– راهرو ها و لابی های اصلی و فرعی مجتمع
– نگهبانی و اطلاعات
– بخش مالی و صندوق
– اماکن عمومی شامل رستوران ها ، محل های استراحت و ….
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت مجتمع
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر مجموعه
– نگهبانی و حراست
_____________________________________________________
2) طلا و جواهر فروشی
این دسته از اماکن نیازمند نصب سیستم های حفاظتی پیشرفته تری جهت تکمیل امنیت فضا می باشند
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– تشخیص و آگاهی از جرم پیش از وقوع
– جلوگیری از سرقت
– کاهش احتمال سرقت و اقدام مشابه
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت و قابلیت ارائه تصاویر به نیروی انتظامی
– ثبت کلیه مبادلات انجام شده توسط فروشندگان و مشتریان
– کاهش سو تفاهمات افراد
– جلوگیری از گم شدن اشیا به صورت سهوی و عمدی
– ایجاد حس امنیت برای فروشندگان و خریداران
– ثبت اتفاقاتی از قبیل نزاع میان مشتریان و فروشندگان
– محافظت از ویترین و محصولات خارج از فروشگاه
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– روبروی فروشگاه – پیاده رو و خیابان در هر دو زاویه
– تمامی ویترین ها به صورت واضح و کامل از نمای بالا
– صندوق و محل مبادلات مالی
– فضای پشت ویترین و گاو صندوق
– فضای تردد و استقرار مشتریان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– سرویس بهداشتی ( اختصاصی )
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– محرمانه
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– فقط صاحب فروشگاه
_____________________________________________________
3) لوازم برقی و مبلمان
این قبیل اماکن با توجه به ماهیت اجناس و ابعاد نسبتآ بزرگ ، نیازی به نصب تعداد زیادی دوربین برای کنترل و نظارت تک تک محصولات ضروری نیست .
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– جلوگیری از سرقت و کاهش اقدام به سرقت
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت و قابلیت ارائه تصاویر به نیروی انتظامی
– ثبت کلیه مبادلات انجام شده توسط فروشندگان و مشتریان
– آگاهی از موجودی اجناس فروشگاه توسط مدیریت
– جلوگیری و ثبت خسارات احتمالی توسط مشتریان
– کاهش سو تفاهمات افراد
– جلوگیری از گم شدن اشیا به صورت سهوی و عمدی
– ایجاد حس امنیت برای فروشندگان و خریداران
– ثبت اتفاقاتی از قبیل نزاع میان مشتریان و فروشندگان
– محافظت از ویترین و محصولات خارج از فروشگاه
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– روبروی فروشگاه – فضای مقابل فروشگاه
– دید کلی از تمامی اجناس فروشگاه _ نیازی به دید تفکیکی نیست
– صندوق و محل مبادلات مالی و گاو صندوق
– فضای تردد و استقرار مشتریان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– سرویس بهداشتی ( اختصاصی )
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– محرمانه
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– فقط صاحب فروشگاه
_____________________________________________________
4) فروشگاه های زنجیره ایی
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– آگاهی از موجودی اجناس فروشگاه توسط مدیریت و جلوگیری از اتمام محصول
– جلوگیری از سرقت و کاهش اقدام به سرقت
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت
– جلوگیری از کسری موجودی
– مشاهده و کنترل نحوه عملکرد و پاسخگویی پرسنل به مشتریان
– کاهش پرسنل حراستی و نگهبان
– افزایش عملکرد و کارایی پرسنل
– ثبت کلیه مبادلات انجام شده توسط فروشندگان و مشتریان در صندوق
– جلوگیری و ثبت خسارات احتمالی توسط مشتریان
– کاهش سو تفاهمات افراد
– جلوگیری از گم شدن اشیا به صورت سهوی و عمدی
– ایجاد حس امنیت برای فروشندگان و خریداران
– ثبت اتفاقاتی از قبیل نزاع میان مشتریان و فروشندگان
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– روبروی فروشگاه – فضای مقابل فروشگاه
– استفاده از دوربین های گردان با قابلیت زوم توصیه می شود***
– دید کلی از تمامی محیط فروشگاه _ نیازی به دید تفکیکی نیست
– صندوق – دید کامل بر اجناس و پول های مبادله شده
– انبار محصولات – ورودی و خروجی انبار – فضای انبار
– پارکینگ و پله های اضطراری فروشگاه
– فضاهای پرتردد مشتریان و افراد
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– بخش های اداری و مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– نگهبانی و حراست
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت فروشگاه
– نگهبانی
_____________________________________________________
5) تاسیسات و لوازم صنعتی
با توجه به وجود ابزار و محصولات صنعتی و تاسیساتی از دوربین های مستحکم تر مانند دوربین های بولت یا وندال پروف استفاده می شود و یا دوربین ها توسط کاور محافظت شوند
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– جلوگیری از سرقت و کاهش احتمال سرقت
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت
– جلوگیری از کسری موجودی
– ثبت کلیه مبادلات انجام شده توسط فروشندگان و مشتریان در صندوق
– جلوگیری و ثبت خسارات احتمالی توسط مشتریان
– کاهش سو تفاهمات افراد
– جلوگیری از گم شدن اشیا به صورت سهوی و عمدی
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– روبروی فروشگاه – فضای مقابل فروشگاه
– دید کلی از تمامی محیط فروشگاه _ نیازی به دید تفکیکی نیست
– صندوق – دید کامل بر اجناس و پول های مبادله شده
– انبار محصولات – ورودی و خروجی انبار – فضای انبار
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– سرویس بهداشتی ( اختصاصی )
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– میز یا اتاق مدیر فروشگاه
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت فروشگاه
_____________________________________________________
6) فروشگاه پوشاک
با توجه به نور نا مناسب که اکثر فروشگاه های پوشاک که به دلیل اهداف بازاریابی فروش محصولات خود از آن بهره می برند ، توصیه می شود از دوربین ها با قابلیت تنظیمات نوری و رنگی مناسب استفاده شود ، همچنین از دوربین های با سایز کوچکتر توصیه می شود
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– جلوگیری از سرقت و کاهش احتمال سرقت
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت
– جلوگیری از کسری موجودی
– ثبت کلیه مبادلات انجام شده توسط فروشندگان و مشتریان در صندوق
– جلوگیری و ثبت خسارات احتمالی توسط مشتریان
– کاهش سو تفاهمات افراد
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– دید کلی از تمامی محیط فروشگاه _ نیازی به دید تفکیکی نیست
– صندوق – دید کامل بر اجناس و پول های مبادله شده
– انبار محصولات – ورودی و خروجی انبار – فضای انبار
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق پرو و محل تعویض لباس *******
– سرویس بهداشتی ( اختصاصی )
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– میز یا اتاق مدیر فروشگاه
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت فروشگاه
_____________________________________________________
7) نمایشگاه اتومبیل
با توجه به نوع این قبیل اماکن که بیشتر در معرض گرد و غبار قرار می گیرند و همچنین ابعاد خودرو ها ، استفاده از دوربین های ضد آب و ضد ضربه پیشنهاد می شود
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– جلوگیری از سرقت و کاهش احتمال اقدام به سرقت
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت
– جلوگیری از خروج خودرو توسط کارکنان بدون اطلاع صاحب نمایشگاه
– امکان ثبت و ارائه مستندات در صورت ادعای خسارات توسط مشتریان ( وضعیت فیزیکی خودرو زمان تحویل )
– ثبت کلیه معاملات انجام شده توسط فروشندگان و مشتریان در صندوق
– جلوگیری و ثبت خسارات احتمالی توسط مشتریان به خودرو
– کاهش سو تفاهمات افراد
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– درب ورودی خودرو
– دید کلی از تمامی محیط فروشگاه
– صندوق – دید کامل بر اجناس و پول های مبادله شده – محل معاملات
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– سرویس بهداشتی ( اختصاصی )
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– میز یا اتاق مدیر نمایشگاه
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت نمایشگاه
_____________________________________________________
8) آژانس هواپیمایی
با توجه به تعداد بالای کانتر و میز در این اماکن و همچنین عدم تبادل کالا در آژانس های مسافرتی ، استفاده از دوربین ها صرفآ جنبه نظارتی دارند
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت
– امکان ثبت و ارائه مستندات در صورت بروز اشتباهات از جانب پرسنل
– ثبت کلیه معاملات انجام شده توسط فروشندگان و مشتریان در صندوق
– جلوگیری و ثبت خسارات احتمالی توسط مشتریان به اموال عمومی
– کاهش سو تفاهمات افراد
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– کانتر ها و میز های پاسخگویی به مشتریان از دید مسئول کانتر
– دید کلی از تمامی محیط آژانس
– صندوق – دید کامل بر اجناس و پول های مبادله شده – محل معاملات
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی ( اختصاصی )
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق مدیریت
– اتاق سرور
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر آژانس
_____________________________________________________
9) رستوران
با توجه به وجود گرما ، ذرات معلق چربی و احتمال آب خوردگی کلیه تجهیزات در کترینگ و آشپزخانه ه می بایست از دوربین های ضد آب و همچنین به منظور جلوگیری از ایجاد حس ناامنی حریم خصوصی افراد در رستوران ها از دوربین های کمتر با ابعاد کوچکتری استفاده شوند
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– پیشگیری اشتباهات و پیگیری مشکلات در سالن پخت
– جلوگیری از ورود افراد غیر به داخل آشپزخانه
– ثبت کالا های ورودی و خروجی به آشپزخانه
– جلوگیری از سرقت و کاهش احتمال اقدام به سرقت
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت
– امکان ثبت و ارائه مستندات در صورت ادعای خسارات توسط مشتریان
– ثبت مبالغ جابجا شده در صندوق
– جلوگیری و ثبت خسارات احتمالی توسط مشتریان به وسایل پذیرائی
– کاهش سو تفاهمات افراد
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی – تشخیص چهره افراد
– آشپزخانه
– صندوق – دید صندوقدار
– انبار مواد غذایی
– سالن پذیرائی ( به صورت محدود و دید کلی )
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– سرویس بهداشتی
– در معرض مستقیم حرارت در آشپزخانه
– سردخانه مواد غذایی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– میز یا اتاق مدیر
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت
_____________________________________________________
10) سوپر مارکت
کلیه اماکن عمومی موظف به آگاه سازی مراجعین نسبت به وجود سیستم مداربسته در محل می باشند
– ثبت کالا های ورودی و خروجی به فروشگاه
– جلوگیری و ثبت سرقت های خرد روزانه و افزایش سود دهی
– جلوگیری از سرقت و کاهش احتمال اقدام به سرقت
– ثبت چهره افراد در صورت بروز سرقت
– امکان ثبت و ارائه مستندات در صورت ادعای خسارات توسط مشتریان
– ثبت مبالغ جابجا شده در صندوق
– جلوگیری و ثبت خسارات احتمالی توسط مشتریان
– کاهش سو تفاهمات افراد
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی – تشخیص چهره افراد
– فضای فروشگاه – راهرو اجناس – یخچال
– صندوق – دید صندوقدار
– انبار مواد غذایی
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– میز یا اتاق مدیر
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت
راه حل امنیتی برای مراکز درمانی و بهداشتی
1) بیمارستان ها
2) درمانگاه ها و کلینیک ها
3) ساختمان پزشکان
4) مطب
________________________________________
1) بیمارستان ها
– جلوگیری از سرقت داروهای کمیاب و پر خطر توسط کادر درمانی یا بیماران
– ثبت تخلفات کادر درمانی در حین ویزیت و درمان بیمار
– استفاده های آموزشی از فیلم مراحل جراحی
– کنترل تردد همراهان بیمار در طول ساعات ملاقات
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه
– مراقبت از بیماران در ساعات کم تردد در صورت بروز علائم بیماری
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز و کاهش پرسنل حراستی
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در آورژانس در صورت تصادفات برای نیروی انتظامی
– ایجاد حس امنیت برای بیماران و کادر درمانی
– ثبت وقایع و جلوگیری از ادعاهای کذب و غلط مراجعه کنندگان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– ورودی اصلی بیمارستان ( مراجعه کننده – بیمار – پزشکان و کادر درمانی )
– لابی اصلی بیمارستان – پذیرش و اطلاعات
– صندوق از دید صندوقدار و میز صندوق یا امور مالی
– راهرو طبقات
– بخش اورژانس- درب ورودی به صورت مجزا و قسمت درمان
– بخش مراقبت های ویژه
– قسمت های انتظار همراهان بیماران در اتاق عمل
– بخش های تاسیساتی و موتور خانه بیمارستان
– بخش دفع زباله جات بیمارستانی
– بخش کترینگ و آشپزخانه بیمارستان
– بخش نگهداری از دارو ها و داروخانه
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق بیماران
– اتاق استراحت پزشکان ، مدیران و کادر درمانی
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور فعلی مجموعه
– دفتر مدیریت بیمارستان
– دفتر حراست
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– پرسنل بخش IT
– مدیریت مجموعه و مدیریت بخش ها
– حراست و نگهبانی
______________________________________________
2) درمانگاه ها و کلینیک ها
– ثبت تخلفات کادر درمانی در حین ویزیت و درمان بیمار
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در آورژانس در صورت تصادفات برای نیروی انتظامی
– کنترل تردد همراهان بیمار و مراجعه کنندگان اورژانسی
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه
– مراقبت از بیماران در ساعات کم تردد در صورت بروز علائم بیماری
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز و کاهش پرسنل حراستی
– ایجاد حس امنیت برای بیماران و کادر درمانی
– ثبت وقایع و جلوگیری از ادعاهای کذب و غلط مراجعه کنندگان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– ورودی اصلی ( مراجعه کننده – بیمار – پزشکان و کادر درمانی )
– لابی اصلی– پذیرش و اطلاعات
– صندوق از دید صندوقدار و میز صندوق یا امور مالی
– راهرو طبقات
– بخش اورژانس- درب ورودی به صورت مجزا و قسمت درمان
– کنترل بخش ها و مطب های مختلف و بیماران مراجعه کننده
– بخش نگهداری از دارو ها و داروخانه
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق پزشکان و مطب ها
– اتاق استراحت پزشکان ، مدیران و کادر درمانی
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور فعلی مجموعه
– دفتر مدیریت
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت مجموعه
– نگهبانی
___________________________________________
3) ساختمان پزشکان
– شناسائی بیماران هر پزشک و جلوگیری از اختلال بیماران
– ثبت سرقت های متداول در ساختمان پزشکان به دلیل نا شناس بودن افراد مراجعه کننده
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز و کاهش پرسنل حراستی
– ثبت چهره افراد خاطی و مظنون و تفکیک بیماران مربوط به هر پزشک
– ثبت وقایع و جلوگیری از ادعاهای کذب و غلط مراجعه کنندگان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– ورودی اصلی ساختمان ( افراد – خودرو )
– لابی اصلی ساختمان – اطلاعات
– راهرو طبقات
– پارکینگ
– بخش های تاسیساتی و موتور خانه ساختمان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– داخل واحد ها و مطب ها
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– دفتر مدیریت ساختمان
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت ساختمان
– همه واحد ها با استفاده از آنتن مرکزی ساختمان
– نگهبانی
_________________________________________________
4) مطب
– ثبت تخلفات و اتفاقات احتمالی در سالن انتظار بین بیماران
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه
– جلوگیری از سرقت تجهیزات و ادوات آموزشی
– محافظت فیزیکی از اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– جلوگیری از اختلافات بین بیمار و منشی
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون
– ایجاد حس امنیت برای پزشک و مراجعه کنندگان
– ثبت وقایع و جلوگیری از ادعاهای کذب و غلط مراجعه کنندگان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی واحد – تشخیص چهره
– اتاق انتظار بیماران
– صندوق از دید صندوقدار و میز صندوق یا میز منشی
– داخل اتاق ویزیت پزشک
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق پزشک
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– پزشک
راه حل امنیتی اماکن مسکونی
1) مسکونی – ویلایی
2) مسکونی – آپارتمانی
3) مسکونی – مجتمع و برج های مسکونی
4) سایت و کارگاه ساختمانی
5) کنترل پرستار کودک و سالمند در منزل
_______________________________________
1) مسکونی – ویلایی
– نظارت بر تمامی مناطقی که سرکشی دائم غیر ممکن می باشد
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط
– مراقبت از اموال و تزئینات نصب شده بر روی نما در ساعات کم تردد
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای ساکنین
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع، رنگ و پلاک خودرو
– حیاط و فضای سبز به صورت دید کلی
– دیوار های قابل نفوذ – در شهر ها فقط دیوار خیابان در مناطق غیر شهری کلیه دیوار های محوطه
– انبار ها یا موتور خانه
– ورودی استخر یا زمین ورزشی
– ورودی حیاط به ساختمان از دید بیرونی
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– داخل فضای سکونت
– سرویس بهداشتی و رختکن
– بین درختان و فضای سبز
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرایداری
– اتاق خواب
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– صاحبخانه و ۲ نفر از نزدیکان امین
____________________________________________
2) مسکونی – آپارتمانی
– جلوگیری از ایجاد مزاحمت توسط همسایه ها
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در مشاعات
– نظارت بر تمامی نقاطی که سرکشی دائم غیر ممکن می باشد
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– مراقبت از اموال و تزئینات نصب شده بر روی نما در ساعات کم تردد
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای ساکنین و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات رایج در آپارتمان ها بین ساکنین
– جلوگیری از خسارات وارده به اموال عمومی همسایگان مثل آسانسور
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی از طریق مشاعات با همسایگان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع، رنگ و پلاک خودرو
– پارکینگ مسقف یا روباز
– حیاط و فضای سبز به صورت دید کلی
– لابی ساختمان
– دیوار های قابل نفوذ – دیوار مجاور خیابان
– ورودی انبار ها و موتور خانه
– ورودی استخر یا زمین ورزشی
– ورودی حیاط به ساختمان از دید داخلی
– ورودی آسانسور طبقات و راه پله ها
– ورودی پشت بام
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
–
– داخل واحد ها
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرایداری
– اتاق آسانسور
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– کلیه ساکنین از طریق آنتن مرکزی
____________________________________________
3) مسکونی – مجتمع و برج های مسکونی
– کاهش پرسنل حراستی و نگهبان
– کنترل تردد خودرو افراد و میهمانان
– شناسائی سریع نواقص و مزاحمت های احتمالی و مراجعه هر چه سریعتر مسئولین
– جلوگیری از ایجاد مزاحمت توسط همسایه ها
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در مشاعات
– نظارت بر تمامی نقاطی که سرکشی دائم غیر ممکن می باشد
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– مراقبت از اموال و تزئینات نصب شده بر روی نما در ساعات کم تردد
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای ساکنین و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات رایج در آپارتمان ها بین ساکنین
– جلوگیری از خسارات وارده به اموال عمومی همسایگان مثل آسانسور
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی از طریق مشاعات با همسایگان
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع، رنگ و پلاک خودرو
– پارکینگ ساکنین و میهمانان
– حیاط و فضای سبز به صورت دید کلی
– لابی ساختمان
– دیوار های قابل نفوذ – دیوار مجاور خیابان
– ورودی انبار ها و موتور خانه و تاسیسات ساختمان
– ورودی استخر یا زمین ورزشی
– ورودی حیاط به ساختمان از دید داخلی
– ورودی آسانسور طبقات و راه پله ها
– ورودی پشت بام و فضای پشت بام
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– داخل واحد ها
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
– اتاق آسانسور
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیریت ساختمان
– کلیه ساکنین از طریق آنتن مرکزی ( بعضی از تصاویر )
________________________________________________
4) سایت و کارگاه ساختمانی
– ثبت اتفاقات عمدی و سهوی رایج در کارگاه های ساختمانی
– کنترل کارگران ساکن در محل کارگاه در طول شب
– ثبت و کنترل ورودی مصالح
– جلوگیری از سرقت مصالح و تجهیزات در طول ۲۴ ساعت
– مشاهده تصاویر توسط ناظر و مالک ساختمان از هر کجا
– ثبت کلیه مراحل ساخت وساز و تهیه آرشیو و رزومه کاری
– جلوگیری از ورود افراد ناشناس به سایت در ساعات کم تردد
– ثبت کلیه وقایع احتمالی و ارائه مدارک مستند در صورت بروز حوادث
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– دید کلی از تمامی زوایای سایت ساختمانی
– ورودی افراد و ماشین آلات به کارگاه
– محل دپوی مصالح
– اتاق کارگری
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– محل هایی که در معرض خطر ریزش و حفاری قرار دارند
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– قسمتی از اتاق کارگری ( داخل رک قفل شده )
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مالک و ناظر پروژه
______________________________________________
5) کنترل پرستار کودک و سالمند در منزل
– کنترل ساعات حضور شخص در محل
– جلوگیری از آزار و اذیت
– جلوگیری از بروز رفتار غیر اخلاقی و …
– مشاهده و نظارت بر نحوه عملکرد شخص از هر کجا
– جلوگیری از سرقت و خرابکاری
– ایجاد حس امنیت برای اشخاص تحت مراقبت و والدین
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
–
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– فضاهای خصوصی !!!
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
–
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت
– ساکنین
راه حل امنیتی برای اماکن اداری و شرکت ها
1) شرکت های خصوصی کوچک
2) شرکت های خصوصی متوسط و بزرگ
3) شرکت های دولتی
4) هولدینگ ها
5) سازمان ها و ارگان ها
__________________________________________
1) شرکت های خصوصی کوچک
فضاهای اداری کوچک که محدود به یک واحد از یک مجتمع در یک طبقه می گردد و تعداد پرسنل اداری مستقر در محل از ۲۰ نفر تجاوز نکرده یا متراژ فضا به بیش از ۲۰۰ متر نمی رسد
– افزایش سطح بازدهی کارمندان
– افزایش زمان کاری و پاسخگویی کادر اداری
– نظارت و کنترل فضا توسط مدیر مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– کنترل تردد پرسنل و ارباب رجوع
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محیط
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای کارمندان و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات بین کارمندان با یکدیگر و مدیریت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی افراد – تشخیص چهره افراد
– پذیرش
– بخش مالی و صندوق
– سالن جلسات – اتاق کنفرانس
– اتاق های اداری
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر شرکت
____________________________________________
2) شرکت های خصوصی متوسط و بزرگ
ساختمان های اداری که مشخصآ مربوط به فعالیت یک شرکت می باشند و کلیه اماکن ساختمان در اختیار دارند
– کاهش حراست و نگهبانی فیزیکی
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی و افزایش ضریب امنیتی اموال شرکت
– افزایش سطح بازدهی کارمندان
– افزایش زمان کاری و پاسخگویی کادر اداری
– ممانعت از حضور افراد در مواقع ضروری
– امکان گزارش گیری از فعالیت تک تک پرسنل برای اهداف مدیریتی
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر خودرو های ورودی به مجموعه
– امکان نظارت بخش های مختلف توسط مدیر مربوط به هر بخش
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– کنترل تردد پرسنل و ارباب رجوع
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محیط
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای کارمندان و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات بین کارمندان با یکدیگر و مدیریت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اشخاص – فضای باز
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– ورودی اصلی ساختمان – تشخیص چهره – فضای داخلی
– لابی و پذیرش
– بخش مالی و صندوق
– راهرو و راه پله طبقات
– درب ورودی به پشت بام
– فضای باز و حیاط
– پارکینگ مسقف و روباز
– سالن غذاخوری و نمازخانه
– ورودی یا داخل آسانسور
– فضای مقابل ساختمان
– سالن جلسات – اتاق کنفرانس
– اتاق های اداری حساس و کلیدی
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– اتاق آسانسور
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر شرکت
– مدیریت بخش های مختلف ( دسترسی به بخش های تحت مدیریت )
– نگهبانی ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
__________________________________________________
3) شرکت های دولتی
– کاهش پرسنل حراستی و نگهبانی فیزیکی
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی و افزایش ضریب امنیتی اموال شرکت
– افزایش سطح بازدهی کارمندان و ارتقای کیفی پاسخگویی به ارباب رجوع
– افزایش زمان کاری و پاسخگویی کادر اداری
– ممانعت از حضور افراد در مواقع ضروری به تصمیم مدیر مجموعه
– امکان گزارش گیری از فعالیت تک تک پرسنل برای اهداف مدیریتی
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر خودرو های ورودی به مجموعه
– امکان نظارت بخش های مختلف توسط مدیر مربوط به بخش
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– کنترل تردد پرسنل و ارباب رجوع
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محیط
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای کارمندان و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات بین کارمندان با یکدیگر و مدیریت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اشخاص – فضای باز
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– ورودی اصلی ساختمان – تشخیص چهره – فضای داخلی
– لابی و پذیرش
– بخش مالی و صندوق
– راهرو و راه پله طبقات
– درب ورودی به پشت بام
– فضای باز و حیاط
– پارکینگ مسقف و روباز
– سالن غذاخوری و نمازخانه
– ورودی یا داخل آسانسور
– فضای مقابل ساختمان
– سالن جلسات – اتاق کنفرانس
– اتاق های اداری حساس و کلیدی
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– اتاق جلسات خصوصی
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– اتاق آسانسور
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر شرکت
– مدیریت بخش های مختلف ( دسترسی به بخش های تحت مدیریت )
– نگهبانی و حراست ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
____________________________________________________
4) هولدینگ ها
به هولدینگ ها عمدتآ از نظر ساختاری راهکاری مشابه با راهکار شرکت های خصوصی بزرگ پیشنهاد می شود
– کاهش حراست و نگهبانی فیزیکی
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی و افزایش ضریب امنیتی اموال شرکت
– تفکیک و جلوگیری از عدم تداخل ارباب رجوع به بخش های مختلف
– افزایش سطح بازدهی کارمندان
– افزایش زمان کاری و پاسخگویی کادر اداری
– ممانعت از حضور افراد در مواقع ضروری
– امکان گزارش گیری از فعالیت تک تک پرسنل برای اهداف مدیریتی
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر خودرو های ورودی به مجموعه
– امکان نظارت بخش های مختلف توسط مدیر مربوط به بخش
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– کنترل تردد پرسنل و ارباب رجوع
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محیط
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای کارمندان و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات بین کارمندان با یکدیگر و مدیریت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اشخاص – فضای باز
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– ورودی اصلی ساختمان – تشخیص چهره – فضای داخلی
– لابی و پذیرش
– بخش مالی و صندوق
– راهرو و راه پله طبقات
– درب ورودی به پشت بام
– فضای باز و حیاط
– پارکینگ مسقف و روباز
– سالن غذاخوری و نمازخانه
– ورودی یا داخل آسانسور
– فضای مقابل ساختمان
– سالن جلسات – اتاق کنفرانس
– اتاق های اداری حساس و کلیدی
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– اتاق آسانسور
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر شرکت
– مدیریت بخش های مختلف ( دسترسی به بخش های تحت مدیریت )
– نگهبانی ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
________________________________________________
5) سازمان ها و ارگان ها
هر سازمان و ارگان دولتی متناسب با گسترگی شامل هر یک از بخش های ذکر شده در سایر راهکار ها می باشد این مراکز تحت مدیریت سازمان می توانند در دسته اماکن اداری ، تجاری و یا صنعتی قرار بگیرند که متناسب با نیاز توضیحات در بخش مربوطه ارائه شده
– کاهش حراست و نگهبانی فیزیکی
– جلوگیری از نفوذ افراد خاطی و افزایش ضریب امنیتی اموال شرکت
– تفکیک و جلوگیری از عدم تداخل ارباب رجوع به بخش های مختلف
– افزایش سطح بازدهی کارمندان
– افزایش زمان کاری و پاسخگویی کادر اداری
– ممانعت از حضور افراد در مواقع ضروری
– امکان گزارش گیری از فعالیت تک تک پرسنل برای اهداف مدیریتی
– نظارت دائمی حراست به کلیه فضاهای دور از دسترس در زمان های کم تردد
– نظارت و کنترل توسط مدیریت مجموعه از هر کجا در ۲۴ ساعت
– کنترل و نظارت بر خودرو های ورودی به مجموعه
– امکان نظارت بخش های مختلف توسط مدیر مربوط به بخش
– ثبت وقایع در صورت بروز اتفاقات عمدی و سهوی
– کنترل تردد پرسنل و ارباب رجوع
– مراقبت از اموال عمومی نصب شده در محیط
– جلوگیری از اقدام به اعمال خرابکارانه در محیط توسط افراد ناشناس
– محافظت فیزیکی از افراد و اموال در ۲۴ ساعت شبانه روز
– ثبت چهره افراد خاطی و مضنون در صورت بروز سرقت
– ایجاد حس امنیت برای کارمندان و افزایش سطح رضایت
– جلوگیری از سو تفاهمات بین کارمندان با یکدیگر و مدیریت
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده شود
– درب ورودی اشخاص – فضای باز
– درب ورودی خودرو – تشخیص نوع ، رنگ و پلاک خودرو
– ورودی اصلی ساختمان – تشخیص چهره – فضای داخلی
– لابی و پذیرش
– بخش مالی و صندوق
– راهرو و راه پله طبقات
– درب ورودی به پشت بام
– فضای باز و حیاط
– پارکینگ مسقف و روباز
– سالن غذاخوری و نمازخانه
– ورودی یا داخل آسانسور
– فضای مقابل ساختمان
– سالن جلسات – اتاق کنفرانس
– اتاق های اداری حساس و کلیدی
– محل نصب سرور سیستم
محل هایی که بهتر است از دوربین مداربسته استفاده نشود
– اتاق مدیریت
– سرویس بهداشتی
بهترین محل برای نصب دستگاه به ترتیب اولویت
– اتاق سرور
– اتاق مدیریت
– اتاق آسانسور
– اتاق سرایداری
– نگهبانی
افرادی که به سیستم دسترسی خواهند داشت ( دسترسی افراد به تصاویر مربوط به بخش ها قابل تنظیم می باشد )
– مدیر بخش IT
– مدیر شرکت
– مدیریت بخش های مختلف ( دسترسی به بخش های تحت مدیریت )
– نگهبانی ( بخش های خارجی و محیط های پیرامونی مجموعه )
فاکتورهای اثرگذار بر معماری نصب تجهیزات نظارت تصویری
متدولوژي طراحي سيستمهاي دوربين نظارت
سيستم نظارتي فروشگاهي
در مورد يك سيستم نظارتي مدرن و هنرمندانه كه بتواند:
فروش و به تبع آن سودآوري شما را بهبود بخشد
به شكل قابل توجهي سرقت را كاهش دهد
امنيت كاركنان را بهبود بخشد
در عين حال براي مشتريان خدمات بهتري را مهيا سازد؟
با راه حل دوربين تحت شبكه ، همهي موارد فوق و بيش از آنها قابل دسترسي است.
فنآوري نو – امكانات جديد
خواه ادارهي يك مغازه خواه ادارهي فروشگاههاي زنجيرهاي، تصاوير تحت شبكه تأثير به سزايي در بهبود امور فروشگاهي ميگذارد. معرفي دوربينهاي تحت شبكه در نحوهي كار صاحبان حرفه در ارتباط با جلوگيري از ضرر و زيان، بهبود امور فروشگاهي، كشف سرقت، امنيت و خدمات مشتريان انقلاب ايجاد كرده است. به طور كلي تصوير تحت شبكه ابزارهاي جديدي را براي رسيدن به نفطهي بهينه عملياتي عرضه ميكند.
مزاياي فراوان
اجراي دوربينهاي تحت شبكه در محيطهاي فروشگاهي در موارد متعدد زيادي موفقيت آميز بوده است. برخي از موارد مهم عبارتند از:
افزايش درآمد.
تصاوير تحت شبكه براي بهبود برنامهريزي كاركنان، چينش فروشگاهي و تبليغات داخل فروشگاهي كمك شاياني كرده است. تصاوير تحت شبكه همچنين ابزار مؤثري براي جلوگيري از ضرر و ريان است.
برگشت سرمايه سريع
. ضرر و زيان تقليل يافته، زمان كاهش يافته در تحقيقات وقايع مشكوك، كاهش در ادعاهاي تعهدي، بازاريابي بهينه شده و كاركنان آگاه، همگي باعث تسريع در برگشت سرمايه ميشوند.
امكان پياده سازي و ادغام يكپارچه
. راه حلهاي تصاوير تحت شبكه بر روي شبكه اترنت استاندارد كار ميكنند و با زيرساختهاي موجود به راحتي منطبق ميشوند. آنها براي مثال با سيستمهاي POS و EAS ادغام ميشوند و از اين راه براي تجزيه و تحليل عملكرد تجاري و تحقيقات موارد مشكوك روش مؤثري را در اختيار ميگذارند.
آينده نگري.
راه حلهاي تصاوير تحت شبكه مبتني بر استانداردهاي باز ميباشند و در انتخاب تجهيزات بيشترين انعطافپذيري را به شما عرضه ميكنند. راه حلها كاملا مقياس پذير هستند و به شما امكان بهره بردن از آخرين فنآوريها و مزيتها را مهيا ميسازند.
مشكلات فروشگاهي شما را با راه حلهايي كه قبلا به خوبي مورد امتحان قرار گرفته و اثبات شدهاند، پاسخ ميدهد
راهحلهاي نظارتي در سراسر دنيا در محيطهاي فروشگاهي نصب شدهاند. بنا بر تجربهي طولاني و ثبت دقيق اطلاعات، در فنآوري تصاوير تحت شبكه، شما با خيال آسوده ميتوانيد از سيستمهاي نظارتي بهرهمند شويد و به اهداف فروشگاهي خود برسيد.
با تصاوير تحت شبكه كاهش در موجوديها را از بين ببريد
سرقت و كاهش در موجوديها از علتهاي مشهود سود از دست رفته ميباشند. غالبا سيستمهاي نظارتي براي مبارزه با اين موضوع به كار گرفته ميشوند. راه حل تصاوير تحت شبكه اين مبارزه را به سطح جديدي ارتقاء داده است. در اين روش تصاوير با دقت و وضوح و رزولوشن بيشتر در سيستمهاي موجود شما ادغام ميشوند تا فعاليتهاي مرتبط با كاهش موجودي را آشكار سازند.
كشف كاهش نقدينگي مرتبط با مسئول صندوق از طريق ادغام با POS
ضرر و زيان داخلي معمولا از طريق دستكاري در سيستم POS توسط برخي كاركنان رخ ميدهد. هرگاه راه حل سيستم تصوير تحت شبكه با سيستم POS ادغام شود، شما به راحتي ميتوانيد معاملات مشكوك را بازديد و از طرق ذيل شناسايي كنيد:
تخفيفات
مقاديري كه دستي وارد شدهاند
برگشت از فروش
نقدينگي
مديريت بنها
عدم فروش
صرفه جويي در زمان
در هنگام گزارش كاهش موجودي، ديگر نيازي به تماشاي تصاوير ويدئويي براي چندين ساعت نيست. به جاي آن گزارشات تفصيلي را ميگيريد كه شامل موارد استثنايي است كه تصوير ويدئويي با كيفيت به آن ضميمه شده است. اطلاعات زنده و مربوط به گذشته فقط با چند كليك در دسترس شما فرارميگيرد و جايي براي سوء تعبيرات باقي نميماند.
با تصاوير ويدئويي نحت شبكه اشتباهات معمول ، سوء تفاهمات و راهكارهاي مبتكرانه براي دستكاري سيستم POS به سرعت مورد شناسايي واقع ميشوند. آمار موارد استثنايي مربوط به سيستم POS از يك مغازه يا از فروشگاههاي زنجيرهاي، كشف الگوهاي رفتاري مشكوك را آسان ميسازد. براي شما همچنين امكان توسعهي مستمر ابزارهاي آموزشي مربوط به كاركنان بوجود ميآيد و شما هميشه در جلوگيري از ضرر و زيان داخلي يك گام جلوتر هستيد.
جلوگيري از سرقت فروشگاهي
نصب دوربينهاي نظارتي و اعلام اين موضوع به مشتريان در كاهش موارد سرقت بسيار مؤثر بوده است. جهش بزرگ در كاهش سرقت با معرفي دوربينهاي تحت شبكه رخ داده است. تصاوير ويدئويي با كيفيت، به شناسايي بهتر كمك ميكند. امكان ذخيرهي تمامي اطلاعات در يك سرور مركزي، شما را قادر ميسازد تا از هر نقطهاي كه دسترسي به اينترنت وجود داشته باشد، تحقيقات مؤثر را انجام دهيد. همچنين امكان ادغام سيستم نظارتي با سيستم EAS وجود دارد. بدين ترتيب شما پوشش ويدئويي كامل و با كيفيت بالا براي حوادث و وقايع همهي EASها را خواهيد داشت.
عملكرد فروشگاهي را بهبود بخشيد
تحليل عملكرد، اغلب كار خسته كنندهاي است چون بايد از سيستمها و سايتهاي متعدد دادههاي زيادي را جمعاوري كرد و اين كار زمانبر است. راه حلهاي تصاوير تحت شبكه، راه ميانبري را براي بهبود عملكرد فروشگاهي عرضه ميكند:
مانيتور كردن نرخهاي تبديل
تحليل جريان ورود و خروج مشتريان
ارزيابي فعاليتهاي بازاريابي و تبليغات
بهينه سازي در چينش فروشگاهي
علاوه بر موارد فوق، از هر رايانهاي ميتوان تصاوير زندهي ويدئويي يك مغازه يا فروشگاههاي زنجيرهاي را مشاهده كرد.
رفتار مشتري را درك كنيد
با استقرار دوربينها در محلهاي استراتژيك، ثبت و ضبط و اندازهگيري رفتار و فعاليت مشتري آسان ميشود. همچنين در دوربينهاي فروشگاهي خود نرمافزار شمارندهي اشخاص و نرمافزار ادغام با سيستم POS فروشگاهي را كه اطلاعات با ارزشي را در خصوص مشتريان ميدهد، به صورت از پيش تعبيه شده عرضه ميدارد. در نتيجه شما ميتوانيد:
جريان ورود و خروج مشتريان را به وضوح ببنيد
نرخ تبديل و مبالغ فروش را مشاهده و مقايسه كنيد
به راحتي محلهاي ممتاز و مكانهاي با ارزش را تشخيص دهيد
تلاشهاي بازاريابي را بهبود بخشيد
تصاوير تحت شبكه ارزيابي بلادرنگ فعاليتهاي تبليغاتي و بازارژيابي را ممكن ميسازد. با عرضهي اطلاعات زنده و مربوط به گذشته اثر فعاليتهاي خاص و مقايسهي آنها با فعاليتهاي قبلي ممكن ميشود.
شما به سرعت در جريان تابلوهاي راهنما و علائمي كه مشتريان را جلب مي كند، قرار ميگيريد. مشتري و بررسي POS فقط به اندازه چند كليك ماوس با شما فاصله دارد تا تصميمات راهبردي بازاريابي براي توسعهي فروش را بگيريد.
امنيت را بهبود بخشيد
راه حل تصاوير ويدئويي تحت شبكه طيف وسيعي از امكانات را در اختيار شما قرار ميدهد تا فروشگاه شما براي سرقت و دزدي مورد مناسبي نباشد. در نتيجه شما ضمن برخورداري از يك محيط امن از هزينههاي كاسته شده نيز بهرهمند خواهيد شد.
از امنيت كاركنان اطمينان حاصل كنيد و از داراييها محافظت كنيد
محافظت قابل اطمينان نه تنها در ايستگاههاي سوخت يا در فروشگاههاي 24 ساعته در شبهاي خلوت، بلكه در فروشگاههايي كه مبالغ زياد نقد، اجناس با ارزش يا محصولات خطرناك مانند داروها و الكل يافت ميشود، اهميت دارد.
با راه حل تصاوير تحت شبكه به راحتي ميتوان به بخشهاي كالاهاي خاص يا صندوقها، دوربينهاي جديد اضافه كرد. ذخيرهي تصاوير ويدئويي در محلي غير از فروشگاه، به شما اطمينان خواهد داد كه تصاوير مورد مزاحمت واقع نميشوند. در مواقع تحقيق جرائم تصاوير ويدئويي با كيفيت از اهميت ويژهاي برخوردار است. پليس بدون اينكه خدشهاي به كيفيت آنها وارد شود بارها و بارها ميتواند آنها را ببيند. از همه مهمتر وقتي جرم اثبات شد، زمان با ارزش زيادي ذخيره خواهد شد.
كارايي سيستم نظارتي را از طريق تصاوير ويدئويي هوشمند بهبود بخشيد
استفاده از دوربينهاي هوشمند با قابليت كشف حركت و آلارم فعال، كمك شاياني به شناسايي موارد مشكوك در بيرون و در داخل فروشگاه ميكند. دوربين ها به طور خودكار تصاوير را به تلفن يا به PDA نگهبان ارسال ميكنند و وي را قادر ميسازند تا اقدامات لازم را انجام دهد. وجود تصاوير باعث ميشود تا آلارمهاي واقعي از آلارمهاي بياهميت و تقلبي جدا شوند و بدين وسيله از اتلاف وقت جلوگيري ميشود.
تجربهي مشتري را بهبود بخشيد
رقابت تنگاتنگ در صنعت فروشگاهي طلب ميكند تا به مشتريان خود توجه كنيد. راه حل هاي تصويري تحت شبكه براي اينكه در صحنهي رقابت پيشي بگيريد، براي بهبود تجربهي مشتري روشهاي متعددي را در اختيار ميگذارد.
محيط امن ايجاد كنيد
محل پارك تاريك، شيشهي شكسته، ترس از مورد دستبرد واقع شدن در بيرون فروشگاه عوامل بازدارندهي قذرتمندي براي فروشگاهها هستند. هرگاه براي مشتريان خود در خصوص ابتكارهاي تصاوير تحت شبكه اطلاع دهيد، احساس امنيت در اذهان مشتريان به ارزش فروشگاه خواهد افزود.
خريد را آسان كنيد
دوربينهاي جديد قادرند قفسههاي خالي را شناسايي كنند و در مورد تأمين مجدد كالا به كاركنان هشدار دهند. آنها همچنين ميتوانند در هنگام طولاني شدن صف مشتريان، به كاركنان توصيه كنند تا صندوقهاي بيشتري باز شوند تا جوابگوي مشتريان باشند. به بياني ديگر تصاوير تحت شبكه شما را قادر ميسازد تا كاركنان را در محلي كه به آنها نياز داريد بگماريد و با بهينه كردن شيفتهاي كاركنان نيازهاي مشتريان را پاسخ دهيد. صفهاي طولاني، قفسههاي خالي و راهروهاي مسدود شده به تاريخ خواهند پيوست تا راه را به رضايت واقعي مشتريان باز كنند.
تاریخچه سیستم های نظارت تصویری در بانک ها
10 نکته در مورد دوربین های IR
سوالات رایج در مبحث سیستم های نطارت تصویری
– منظور از دوربین مدار بسته و سیستم های کنترل تصویری چیست؟
CCTV مخفف عبارت Closed Circuit Television می باشد . این عبارت بیانگر سیستم مداربسته تلویزیونی است.
نوع ساده ی این سیستم یک دوربین و یک مانیتور می باشد به طوری که تصاویر متحرک جلوی دوربین بر روی صفحه ی مانیتور قابل نمایش باشد. در حالت پیشرفته تر می توان تعداد دوربین ها را افزایش داد و نیز انواع سیستم های کنترلی از قبیل سیستم کنترل زاویه ی دید ، سیستم بزرگنمایی دوربین ها و سیستم های ضبط کننده و انتقال تصاویر، همچنین سیستم چند پارچه سازی تصویر را به این مجموعه افزود .
–انواع دوربین ها به لحاظ کاربرد کدامند؟
1- فیبری 2- پین هل 3- نیمه صنعتی 4- صنعتی 5- دید در شب 6- اسپید دام .
–منظور از دوربین اسپید دام چیست؟
دوربین اسپید دام یک دوربین رنگی کامل با سیستم کنترل زاویه چرخش و نیز سیستم زوم یا همان بزرگ نمایی تصویرمی باشد .
–ولتاژ کار اغلب دوربین ها معمولا چقدر است؟
1- 12 ولت مستقیم 2- 220 ولت متناوب.
– پایه دوربین به چه منظوری مورد استفاده قرار می گیرد؟
به منظور استقرار و قرار گیری صحیح دوربین ها و قابل تنظیم بودن جهت دید .
– انواع پایه ی دوربین کدامند؟
1- ثابت 2- ثابت مفصلی( جهت استفاده به عنوان پایه ی قابل تنضیم) 3- گردان ( گردان دو حالته و گردان چهار حالته ) که در انواع داخلی و خارجی استفاده میشود .
– منظور از پایه ی ثابت چیست؟
به منظور قرارگیری دوربین در حالت ثابت به کار می رود، حرکتی ندارد و دوربین نیز فضای ثابتی را به نمایش می کشد .
– منظور از پایه ی مفصلی چیست؟
می توان دوربین را روی آن نصب کرد، دوربین با حرکت دو حالته ( چپ و راست) یا چهار حالته ( چپ و راست – بالا و پایین ) در زاویه ی دید مناسب و مورد نظر به روش دستی تنظیم می شود.
– منظور از پایه ی گردان چیست؟
این نوع پایه به خاطر استقامتی که دارد می تواند وزن دوربین گردان را تحمل کند و دوربین نصب شده روی آن هم می تواند حرکت دو حالته و هم می تواند حرکت چهار حالته داشته باشد.
–منظور از اصطلاحات پن و تیلت در دوربین مدار بسته چیست؟
دوربین گردان دو حالته را به نام پن و دوربین گردان چهار حالته را به نام پنتلیت می شناسند.
– منظور از اصطلاحات ( این دُر) و ( آوت دُر) در دوربین مداربسته چیست؟
به خاطر تعیین نوع پوشش دوربین ها یا تنظیم نور مناسب آنها در فضا های مختلف دوربین ها را به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم بندی می کنند. یعنی در فضای خارجی حتما باید از دوربین ( آوت دُر ) استفاده کرد.
– در سیستم دوربین مدار بسته منظور از کاور چیست؟
کاور در واقع محفظه یا پوشش خارجی است که دوربین و لنز در داخل آن قرار می گیرد و نقش محافظ دوربین را دارد.
– انواع کاور و دوربین های مناسب آنها کدامند؟
· کاور کوچک برای دوربین های فیبری و پین هل.
· کاور متوسط برای دوربین های فیبری، پین هل و نیمه صنعتی.
· کاور بزرگ برای دوربین های ( الف: صنعتی با لنز ثابت ب: صنعتی با لنز زوم ج: صنعتی با لنز ایریز).
· کاور سقفی برای دوربین های فیبری و پین هل که روی سقف نصب می شود.
· کاور واتر پروف برای دوربین های زوم شونده که این کاور ها می تواند با فن و هیتر داخلی خود در دماهای مختلف محیط، دمای داخلی را ثابت نگه دارد.
– ولتاژ کار مناسب انواع دوربین ها را چگونه می توان تامین کرد؟
دوربین های 220 ولت را مستقیما به برق شهر و دوربین 12 ولت مستقیم را توسط یک منبع تغذیه ی تثبیت شده که آمپراژ آن متناسب با نوع دوربین باشد که حد اقل 500 میلی آمپر است.
–لنز انواع دوربین ها چگونه انتخاب می شود؟
برای دوربین های صنعتی و نیمه صنعتی متناسب با کاربرد و طرز نصب دوربین یک لنز ثابت در نظر می گیرند که روی آن کار گذاشته می شود ولی دوربین های فیبری و پین هل یک لنز اتوماتیک کوچک دارند که روی خود دوربین نصب شده، قابل دید می باشد و می توان آن را تنظیم کرد.
– اندازه ی انواع لنز ها معمولا چقدر است؟
اندازه ی لنز ها معمولا از 8/2 میلی متر، 6/3 میلی متر، 4، 6، 8، 12 و 16 میلی متر می تواند باشد که به نسبت مکانی که دوربین کار گذاشته می شود و میدان دیدی که برای دوربین مورد نظر است بایستی این لنز ها را به کار برد.
– میدان دید و وضوح تصویر لنز ها با افزایش آنها چگونه تغییر می کند؟
با افزایش اندازه ی لنز ها بر حسب میلی متر میدان دید کمتر می شود در عوض جزئیات به راحتی قابل دید است.
– زاویه ی دید و وضوح جزئیات تصویر برای دو لنز8/2 و 28 میلی متر چه تفاوتی دارند؟
لنز 8/2 میلی متر زاویه ی دید بیشتری را نشان می دهد یعنی مساحت قسمت دیده شده توسط دوربین بیشتر است در عوض وضوح جزئیات تصویر کمتر است یعنی اشیاء در فاصله ی دورتر کوچک تر و با وضوح کمتری نشان داده می شود.
لنز 28 میلی متر وضوح جزئیات بیشتری را نشان می دهد در عوض زاویه ی دید کمتر می شود یعنی اشیاء در فاصله ی دورتر با مساحت کمتر ولی با وضوح جزئیات بیشتری نشان داده می شود.
– لنز مورد نیاز یک دوربین چگونه انتخاب می شود؟
همیشه می توان متناسب با موقعیت نصب دوربین و ناحیه ی مورد نظر یک لنز مناسب برای دوربین در نظر گرفت و این نکته را در نظر گرفت که لنز با میلی متر کمتر، زاویه ی دید یا میدان دید یا فضای دید بیشتری را نشان می دهد ولی تصویر در نقاط دورتر، کوچک تر ولی با وضوح جزئیات کمتری دیده می شود لنز با میلی متر بیشتر، زاویه ی دید یا میدان دید یا فضای دید کمتری را نشان می دهد ولی تصویر در نقاط دورتر یعنی با وضوح جزئیات بیشتری ملاحظه می شود.
– کاربرد لنز های اتو ایریز چیست و سایز های استاندارد آن کدامند؟
شدت نور را روی دوربین تنظیم می کند و مخصوص جاهایی است که شدت نور زیاد است و سایز های مختلفی مانند 4، 6، 8 و 12 درجه دارد.
– لنز های اتو ایریز در چه مکانهایی مورد استفاده قرار می گیرد و اگر به جای آن از لنز معمولی استفاده کنیم تصویر چگونه دیده می شود؟
در جاهایی که شدت نور زیاد است یا دوربین کاملا به سمت نور قرار گرفته باید از لنز اتو ایریز استفاده کرد اگر از لنز معمولی استفاده کنیم تصویر کاملا سفید یا کاملا مات و تاریک دیده می شود.
– منظور از لنز های زوم کننده چیست؟
در یک مساحت مشخص به نسبت ظرفیت خود لنز می توان فاصله ی اجسام را به تصویر مانیتور نزدیکتر یا دور تر کرد در بعضی از دوربین ها از طریق دستگاه کنترل کننده این لنز قابل کنترل است و در اندازه های متفاوتی مانند 20×10 یا 20×20 می توان به آنها دست یافت.
– کابل های خروجی از یک دوربین معمولا به چه قسمتهایی تقسیم می شوند؟
کابل تصویر که خروجی تصویری دوربین را دارد ، کابل کنترلی که سیم های مربوط به اسکنر مانند بالا – پایین و چپ – راست و نیز شامل تنظیم کننده ی لنز می شود، کابل ولتاژ که ولتاژ دوربین از طریق آن تامین می شود .
– هدف از کاربرد سیستم های تقسیم کننده ی تصویری چیست؟
وقتی در یک سیستم مدار بسته تعداد دوربین ها نسبت به تعداد مانیتورها چند برابر باشد به وسیله ی سیستم های تقسیم کننده ی تصویری می توان تصاویر مربوط به چند دوربین را بر روی یک مانیتور نمایش داد.
– انواع سیستم های تقسیم کننده ی تصویری کدامند؟
· سوئیچرها
· کوادها
· مالتی پلکسرها.
– منظور از سیستم سوئیچر چیست؟
سیستم سوئیچر تصویر دوربین ها را به ترتیب و یکی پس از دیگری هر کدام را برای یک مدت کوتاه روی صفحه ی مانیتور نشان می دهد به طوری که وقتی تصویر یک دوربین نشان داده می شود تصویر سایر دوربین ها از دید ما مخفی می ماند یعنی در هر لحظه فقط یک دوربین را می توان روی صفحه ی مانیتور نشان داد یعنی اول تصویر دوربین یک، بعدا تصویر دوربین دو و غیره …
– سیستم سوئیچر معمولا در چند مدل مورد استفاده قرار می گیرد؟
به صورت 2، 6، 8، یا 4، 12، 16 کانالی .
– کابلهای تصویری سوئیچر چگونه نصب می شود؟
به تعداد دوربین ها کابل تصویر به ورودی تصویری سوئیچر وصل می شود یک کابل تصویر هم خروجی سوئیچر را به ورودی مانیتور وصل می کند.
– آیا تنظیم زمان نمایش هر دوربین در سیستم سوئیچر امکان پذیر است؟
توسط یک ولوم سرعت نمایش تصویر هر دوربین کم و زیاد می شود و این زمان برای کل دوربین ها یکسان است یعنی در سوئیچر این امکان وجود ندارد که مدت نمایش تصویر یک دوربین طولانی تر از مدت نمایش دوربین دیگر باشد.
– آیا در سوئیچر صدای دوربین ها را می توان مورد استفاده قرار داد؟
اکثر سوئیچر ها علاوه بر کابل تصویر کابل صوتی متنازل نیز دارند که اگر کابل ورودی از دوربین صدا نیز داشته باشد بتوان صدا و تصویر را توأم بر روی صفحه نمایش و بلند گو داشت .
– سیستم کواد یک چگونه کارمی کند؟
در سیستم کواد، 1 یا 4 تصویره ابتدا مانند سیستم سو ئیچر تصاویر دوربین های 1 الی 4 به ترتیب بر روی صفحه مانیتور ظاهر می شود و بعد از تصویر چهارم ، چهار تصویر به صورت همزمان روی مانیتور نشان داده می شود.
– کابل تصویری کواد 1 چگونه نصب می شود؟
معمولا به تعداد 3 یا 4 کابل تصویر از دوربین ها وارد کواد 1 شده و یک کابل خروجی از کواد به مانیتور وصل می شود در صورت استفاده از سه دوربین تصویر چهارم تایم یا زمان را نشان می دهد.
– آیا تنظیم زمان نمایش هر دوربین در سیستم کواد 1 امکان پذیر است؟
بله- می توان زمان نمایش دوربینی را که اهمیت بیشتری دارد را زیادتر کرد یعنی می توان مدت نمایش تصویر هر دوربین را جداگانه تنظیم کرد و از طریق منوی برنامه ریزی سیستم وارد آن شد.
– سیستم کواد 2 چگونه کار می کند؟
ابتدا تصاویر دوربین های 1 الی 4 پشت سر هم می آید بعد تصاویر چهار تایی مربوط به آنها به صورت همزمان نشان داده خواهد شد سپس تصاویر دوربین های 5 الی 8 به ترتیب پشت سر هم نشان داده خواهد شد.
– منظور از سیستم مالتی پلکسر چیست؟
وقتی تعداددوربین ها بیشتر، مثلا 16 تایی می شود نمایش پشت سر هم یا غیر همزمان به دلیل فاصله زمانی زیاد چندان اثر بخشی ندارد و نمایش همزمان این تعداد تصویر ارجحیت بیشتری دارد. بدین ترتیب سیستم های مالتی پلکسر می توانند 8 یا 9 یا 12 تصویر را به صورت همزمان روی صفحه ی متنیتور نشان دهند و تعداد دوربین ها را به همان تعدادی که است می توان برنامه ریزی نمود و نشان داد در صورت فرد بودن تعداد دوربین ها روی خانه ی آخری زمان و تاریخ را نشان می دهند.
– چرا در سیستم مالتی پلکسر تنظیم ساعت و تاریخ و نمایش آن دارای اهمیت است؟
زیرا معمولا این سیستم ها مجهز به سیستم ضبط تصاویر می باشند یعنی می توان تصاویر را ضبط کرد، آن را بایگانی نمود و در صورت رجوع به بایگانی تاریخ و زمان لازم خواهد بود.
– منظور از اسکنر و کنترلر در سیستم دوربین مدار بسته چیست؟
اسکنر روی پایه نصب می شود و دوربین روی آن قرار می گیرد و اسکنر می تواند به کمک حرکت موتور یا موتور های داخلی آن دوربین را در جهات چپ و راست یا بالا و پایین حرکت داد و حتی آن را در مسیر و زاویه مورد نظر قرار دهد. دستگاهی که اسکنر را کنترل می کند کنترلر نام دارد و به وسیله ی دکمه های روی آن می توان دوربین را حرکت داد و حتی آن را در نقطه ی مورد نظر زوم کرد.
– منظور از حالت خود کار در سیستم کنترلر چیست؟
اسکنر معمولا می تواند تا حداثر 350 درجه حرکت دورانی راست گرد و چپ گرد داشته باشد که اگر بخواهیم این حرکت به صورت پیوسته ادامه داشته باشد بایستی دگمه ی اتو ماتیک در دستگاه کنترلرفعال شود و اگر بخواهیم زاویه دوران را کمتر و روی زاویه ی خاصی تنظیم کنیم بایستی از زایده کوچکی که روی دستگاه اسکنر به شکل پیچ و مهره بوده و در داخل یک شیار زاویه حرکت را مشخص می کند استفاده کرد در این صورت دوربین به صورت پیوسته در زاویه تعیین شده حرکت خواهد کرد در صورت غیر فعال بودن دکمه ی خود کار بایستی به صورت دستی از طریق دستگاه کنترل ، کنترل نمود.
– منظور از سیستم ( دی وی آر) چیست؟
( دی وی آر ) در واقع سیستم ضبط کننده دیجیتالی تصویر است که از یک یا دو هارد با ظرفیت بسیار بالا برای ذخیره سازی تصاویراستفاده می کند و بیش از 2000 ساعت تصویر را به صورت فشرده ضبط می کند علاوه بر این تمامی قابلیت های سو ئیچر، کواد و مالتی پلکسر را به صورت یکجا دارد و ازطریق منوی مربوطه می توان سیستم را برای شرایط مختلف برنامه ریزی کرد.
– منظور از سیستم انتقال چیست؟
ممکن است بخواهیم تصاویررا به مکان دیگری انتقال دهیم و امکان سیم کشی به آن محل موجود نباشد در این صورت می توان از کارت انتقال تصاویر استفاده کرد که یک نوع آن قابل استفاده بر روی کامپیوتر یا یک مینی کامپیوتر بوده و از طریق خط تلفن تصاویر را ارسال و در مقصد با دادن پس ورد لازم آن را در یافت می کند.
– منظور از دوربین اسپید دام چیست؟
کامل ترین نوع دوربین مدار بسته رنگی که دستگاه کنترلرو کیبورد خاص خود را دارد، گردان است و لنز زوم دارد، می تواند شدت نوررا تنظیم کند. دورو نزدیک شدن تصاویر را در آن می توان کنترل نمود روی سقف نصب می شود و تمامی برنامه ریزی ها و فرامین لازم از طریق کیبورد کوچک و خاص آن قابل اعمال است.
هر تصویر را می توان مجموعه ای از نقاط نا پیوسته فرض کرد که در کنار هم قرار می گیرند و مجموعا یک تصویر را می سازند هر کدام از این نقاط در هر لحظه می توانند خصوصیات متفاوتی داشته باشند .
تعریف : نقاطی که در کنار هم قرار می گیرند تا یک صفحه نمایش تصویر کامل گردد در اصطلاح (پیکسل) نامیده می شود.
– سیستم نصب دیجیتال تصاویر :
در این سیستم تصاویرهمه دوربین ها بر روی فیلم (وی اچ اس ) یا (هارد دیسک ) کامپیوتر در مدت زمان بین 2 تا 6 ماه ضبط می شود که حجم بایگانی به طور مخصوص کاهش می یابد.
– سیستم دوربین مداربسته دی نایت :
به طوراتوماتیک در تا ریکی شب با نور بسیاراندک قادربه دریافت تصاویرمی باشد.
– سیستم حراست تصویری :
این سیستم به محض دریافت هرگونه حرکت در میدان دید دوربین به طور خود کار فعال شده و نسبت به ضبط اتوماتیک تصاویر اقدام می کند. یا میتواند سنسور های آلارم را سیستم کنترل فعال نماید .
– دوربین های دوربین مداربسته دید در شب :
این دوربین ها مخصوص دید در شب و نگهبانی بوده که به صورت مادون قرمز در تاریکی مطلق امکان دید کامل را به نگهبان می دهد.
– دوربین های مداربسته مادون قرمز حرارتی :
این دوربین ها امکان دید کامل به داخل بدن انسان- تانکر های حمل مایعات- کلیه مکانها و محل های مورد نیاز را به نگهبان می دهد.
– چند نمونه سیستم دوربین مدار بسته حفاظتی را نام ببرید ؟
1- سیستم نصب تصاویر دیجیتال – 2- سیستم دوربین دی نایت –3- سیستم حراست تصویری – 4- دوربین های دید در شب –5- دوربین مادون قرمز
– انواع دوربین های مدار بسته را نام ببرید؟
1- دوربین صنعتی رنگی دیجیتالی 2- دوربین صنعتی سیاه و سفید 3- دوربین دید در شب 4- دوربین مجهز به زوم 5- دوربین مجهز به چشمی 6- دوربین مجهز به سنسور دود 7- دوربین سقفی 8- دوربین ضد آب 9- دوربین مخصوص درب
–منظور از درجه وضوح در یک دوربین مداربسته چیست ؟
هر چه مقدار آن بیشتر باشد تصویر دارای پیکسل های بیشتروکاملتربوده و واضح تر می شود.
– منظور از نسبت سیگنال به نویز چیست ؟
در یک دوربین ویدئویی هرچه نسبت سیگنال اصلی به نویزبیشتر باشد دارای کیفیت بالا تری است.
– منظور از سیستم سوئیچر چیست؟
هر گاه بخواهیم با استفاده از فقط یک مانیتور تصاویر حاصل از چندین دوربین را به صورت تک تک مشاهده کنیم از سیستم سوئیچر استفاده می کنیم .
– منظور از سیستم کواد چیست؟
این سیستم این امکان را به ما می دهد که تصاویر حاصل از چهار دوربین مجزا را به صورت چهار گانه روی صفحه مانیتور ببینیم .
– منظور از سیستم مالتی پلکسر چیست؟
با این سیستم می توان 9 و 16 تصویر دوربین را به صورت یکجا و نیز به صورت تک در مانیتورمشاهده نمود پس مالتی پلکسرنیزنوعی سیستم تصویر در تصویر است.
– تجهیزات اصلی سیستم دوربین مدار بسته :
1- دوربین با لنز 2- دستگاه بخش یا رکورد 3- مانیتور.
تجهیزات جانبی دوربین مدار بسته را نام ببرید؟
1- انواع لنز 2- سنسور دودی و چشمی 3- اسکنر 4- کنترلر 5- انواع کاور 6- انواع پایه 7- فیش ها و سیم های ارتباطی.
8- چرا در دوربین مدار بسته از لنز استفاده می کنیم؟
به منظور ایجاد میدان دید مناسب برای یک دوربین می توان از انواع لنز های مناسب آن دوربین استفاده کرد.
– انواع سنسور و چشمی در دوربین مدار بسته چه کاربردی دارند؟
اگر بخواهیم سیستم دوربین مدار بسته در اثر فعال شدن این سنسورها و چشمی ها به کار بیفتد طوری که در حالت عادی خاموش باشد از این سنسورها استفاده می کنیم.
– منظور از اسکنر در یک دوربین مدار بسته چیست؟
اگر در یک سیستم دوربین مدار بسته بخواهیم دوربین حرکت کرده و ناحیه ی مشخصی را روی مانیتور نشان دهد از اسکنر استفاده می کنیم یک اسکنر معمولا دارای موتور گردان با قابلیت حرکت دو جهته ( چپ- راست) و نیز چهار جهته ( چپ- راست و بالا- پایین ) می باشد.
– منظور از کاربرد کنترلر درسیستم دوربین مدار بسته چیست؟
با این دستگاه می توان موتور گردان اسکنر و زوم دوربین را کنترل نمود.
– منظور از سوپر ویدئو چیست؟
سوپر ویدئو نوعی سیستم ضبط تصویر است که قابلیت ضبط تصویر در مدت زمان زیاد معمولا تا 50- 60 روز را دارد.
– هدف از کاربرد لنز در سیستم دوربین مدار بسته چیست؟
لنز امکان بزرگ نمایی و تنظیم میدان دید مناسب را می دهد.
– هدف از کاربرد انواع کاور در سیستم دوربین مدار بسته چیست؟
کاور دوربین را در مقابل عوامل طبیعی مختلف مانند سرما و گر مای نا مناسب- نور خورشید- ضربه- گردو غبار و عوامل مکانیکی دیگر حفظ می کند کاور در واقع جلد دوربین است.
– چرا در سیستم دوربین مدار بسته از پایه استفاده می کنیم؟
برای اینکه دوربین از میدان دید مورد نظر بر خور دار گردد بایستی در ارتفاع مناسب و با زاویه ی مناسبی نسبت به زمین قرار گیرد یا نصب شود برای این منظور آن را با استفاده از پایه و پیچ و رول پلاک روی دیوار نصب می کنیم.
– مهم ترین نکته در بر قراری اتصالات الکتریکی بین قسمتهای مختلف دوربین مدار بسته چیست؟
· تشخیص ورودی یا خروجی
· صوتی یا تصویری بودن
· اتصال خروجی به ورودی
· اتصال صوتی به صوتی و تصویری به تصویری.
نکته : هر گز نباید خروجی را به خروجی متصل کرد و گر نه دستگاه خراب می شود.
– موارد استفاده از سیستم های دوربین مدار بسته کدامند؟
· نظارت بر امنیت مکانهای مهم و حساس از راه دور
· مشاهده و نظارت بر خط تولید کار خا نجات و انبارها
· نصب در مکانهایی که برای سلامتی انسان مضر هستند از قبیل کوره ها و تا سیسات اتمی
· ضبط تصاویر اتفاقات مختلف جهت جلوگیری از تکراراشتباهات وآموزش پرسنل
· کنترل ترافیک در سطح شهر- بزرگراهها و جاده های خارج از شهر
· استفاده در مراکز هواشناسی
· دانشگاهها – مراکز تحقیقاتی- مراکزعلمی پژوهشی- موسسات آموزش عالی – کتابخانه ها و آزمایشگاهها
· سمینارها – کنفرانس ها و مشاوره ازراه دور
اصطلاحات به کار رفته در دوربین های مداربسته
تفاوت رزولوشن در دوربین های مداربسته
مسئله نگهداری و تعمیرات در سیستم های نظارت تصویری

دوربین مداربسته متناسب با شرایط محیطی
اتاق کنترل
این مقاله راهنمایی است درخصوص چگونگی طراحی ظاهر فیزیکی اتاق کنترل مانند نور، نشستن، ایستگاه کاری و مانیتورهای دوربین های مدار بسته در راستای افزایش کارایی، سلامت، ایمنی و راحتی اپراتورها. – مزایای ارزیابی ارگونومیک اتاق کنترل را شرح می دهد.- پیرامون ریسک های موثر بر کارایی، سلامت و ایمنی اپراتور، ناشی از طراحی ضعیف و ناکافی اتاق های کنترل ارائه اطلاعات می نماید.
تعریف ارگونومی:
اهداف ارگونومیک شامل بهبود و اصلاح عملکرد انسان، سلامت و ایمنی و راحتی فرد با طراحی محیط کار و تجهیزات موجود در آن، شیوه های کارکردن و انجام وظایف می باشد. سودمندی دوربین های مدار بسته در یک سیستم امنیتی و محرمانه به کیفیت اطلاعاتی که از آنها به دست می آید وابسته است. نوع طراحی اتاق های کنترل بر عملکرد اپراتورها در دستیابی موفق به اطلاعات به موقع و بدون خطا توسط سیستم های دوربین مدار بسته تأثیر خواهد داشت.
اپراتورها به نحو بسیار موثرتری انجام وظیفه خواهند کرد، اگر:
– با راحتی بر روی صندلی هایی که طراحی ارگونومیک شده اند نشسته باشند.
– مانیتورها در وضعیت خوب و صحیح [ از نظر ارگونومیک ] نصب شده باشند.
– میزان روشنایی برای دیده بانی تصاویر دوربین ها مناسب باشد.
هزینه ها و مزایای اجرای ارزیابی اتاق کنترل:
– افزایش کارایی اپراتورها
– تشخیص مشکلات بالقوه اتاق کنترل که بر کارایی، سلامت و ایمنی اپراتور تأثیر منفی دارند.
– ارتقاء فرهنگ بهداشت و ایمنی در اتاق کنترل. این موضوع شامل آگاهی دادن به اپراتورها درمورد خطرات ممکن و راه های پیشگیری از آنها می شود.
– مشارکت به سمت:
– اینکه ارزیابی ریسک به عنوان لازمه وضع قوانین ایمنی و بهداشت گردد.
– دریافت بیمه های کیفیت مانند ISO 9000
ارزیابی اتاق کنترل دوربین های مداربسته نیازمند سرمایه گذاری به موقع و تلاش بوده و ممکن است منجر به صرف سرمایه های اضافی و هزینه های جاری گردد که این هزینه ها باید با مزایای کار در تعادل باشند.
ملاحظات ساختمانی:
ممکن است که در انتخاب محل برای اتاق کنترل محدودیت وجود داشته یاشد لیکن هرگونه تلاشی باید درجهت لحاظ نمودن فاکتورهای معماری زیر صورت گیرد:
اندازه و شکل اتاق کنترل:
اتاق کنترل باید به اندازه کافی بزرگ بوده به نحوی که بتوان اسباب و وسایل و تجهیزات را در آن جای داد و فضای کافی برای کارکردن افراد وجود داشته باشد. اگر اتاق کنترل خیلی کوچک یا شکل ناموزونی از نظر ظاهری داشته یا دارای ستون ها و یا سقف شیب دار باشد، طراحی آن با محدودیت روبرو خواهد شد. دوم اینکه می تواند بر نحوه قرارگیری مانیتورها تأثیر گذارده که این امر علاوه بر اینکه توانایی اپراتور را در اسکن کردن تصاویر چندگانه دوربین محدود می کند، وی را در معرض خطرات ایمنی و آسیب به سلامت قرار می دهد.
همچنین باید فضای کافی برای نگهداری از تجهیزاتی که باید در مواقع ضروری بدون ایجاد وقفه در روند طبیعی کار اتاق کنترل مورد استفاده قرار گیرند وجود داشته باشد. اگر احتمال می رود که سیستم دوربین های مدار بسته در آینده گسترش یابد، باید فضای کافی برای ایستگاه های کاری اضافی و تجهیزات با رعایت شرایط ارگونومیک وجود داشته باشد.
نقاط ورود – خروج:
نقاط ورودی – خروجی باید به گونه ای طراحی شوند که تردد ویلچر و نیز آوردن قطعات بزرگ وسایل به درون اتاق کنترل آسان باشد.
سرویس های بهداشتی:
توالت ها و محوطه های استراحت (هواخوری) باید نزدیک اتاق کنترل باشند زیرا هنگامیکه یک نفر اپراتور درحال انجام وظیفه باشد، درصورت استفاده از این تسهیلات توسط وی، اتاق کنترل بدون مراقب و خالی خواهد ماند.
پنجره ها:
پنجره ها باید در هر جایی از اتاق کنترل که امکان استفاده از نور طبیعی وجود دارد تعبیه شوند. نور طبیعی از نظر بیشتر مردم به نور مصنوعی برتری دارد زیرا نمایی از دنیای خارج را نشان می دهد. باید برای کنترل میزان نور ورودی، پرده تعبیه شود و مکان پنجره نسبت به مانیتورها و خط سیر میدان دید اپراتورها، در بهترین وضعیت قرار گرفته باشد.
طراحی محیطی:
موارد زیر باید هنگام طراحی اتاق کنترل مد نظر قرار گیرند:
روشنایی:
میزان روشنایی اتاق کنترل باید برای تمامی وظایف موجود [ در اتاق ] کافی و مناسب باشد. نورپردازی پخشی، بیشتر از روشنایی نقطه ای توصیه می شود. درصورتی که شدت نور کاهش یابد می تواند مشکلاتی را در دیدن تصاویر مانیتورها به وجود آورد همچنان که در همان زمان نیز ممکن است برای انجام دیگر وظایف مانند خواندن جداول و نوشتن، نور کافی نباشد و نتیجه این امر می تواند غلط خواندن، نوشتن ناقص یا گزارش های نامفهوم یا ناخوانا و خستگی باشد.
بازتاب نور در مانیتورها ناشی از مدیریت ضعیف نورپردازی ممکن است باعث مبهم شدن اطلاعات تصویر دوربین، مانع از دقت اپراتور به جزییات عکس یا از دست دادن کامل مشاهده یک رخداد از مانیتور شود.
دما:
دمای اتاق کنترل باید قابل تنظیم باشد. این امر به ویژه زمانی اهمیت می یابد که اتاق کنترل در زمان هایی که سیستم مرکزی گرمایش ساختمان خاموش است مشغول فعالیت باشد. تجهیزات از خود گرما بیرون می دهند و این موضوع باید در طراحی لحاظ شود.
تهویه:
اتاق کنترل باید با هوای آزاد یا پاک تهویه گردد. زیرا هوای مانده و کهنه می تواند به سلامت اپراتور آسیب رسانده و ایجاد بیماری نماید. از بسته بودن درها یا کار نکردن سیستم تهویه باید جلوگیری شود زیرا باعث آزردگی و ناراحتی فرد می شوند.
طراحی ایستگاه کاری:
با توجه به اینکه طراحی ایستگاه کاری بر کارایی، سلامت و ایمنی اپراتور تأثیر دارد فاکتورهای زیر باید رعایت شوند:
ارتفاع:
ارتفاع ایستگاه کاری و ترتیب چیدمان اجزاء و وسایل باید به گونه ای باشد که برای تمام اپراتورها محدوده کافی را فراهم کند و فضای مناسب برای ران ها، زانوها و پایین پاها وجود داشته باشد تا به همه اپراتورها با هر اندازه و ابعادی که هستند اجازه تغییر وضعیت بدنی خود را هنگامی که بر روی صندلی نشسته اند بدهد. نشستن برای زمان های طولانی و ممتد در وضعیت محدود و یا ثابت می تواند ایجاد خستگی کند که بر کارایی، سلامت و ایمنی و راحتی فرد موثر است.
اندازه ایستگاه کاری:
ایستگاه کاری باید عمق کافی برای جاسازی تمام تجهیزات و اسناد هنگام مشاهده تصاویر منیتورها داشته باشد در غیر این صورت اپراتور نمی تواند به راحتی بنویسد یا به تلفن و کنترل پانل دسترسی داشته باشد. همچنین اگر اپراتور نتواند دست ها و بازوهایش را در ایستگاه کاری استراحت دهد منجر به خستگی وی خواهد گردید.
وضعیت قرارگیری تجهیزات، کنترل ها و اشیاء:
تمامی تجهیزات و وسایل باید در دسترسی آسان اپراتور قرار گیرند. اگر آنها در مکانی قرار داده شوند که اپراتور برای دستیابی به آنها مجبور به خم شدن و یا کشیدگی شود این حال در وی منجر به آسیب فیزیکی و درد کمر، گردن و محدوده شانه خواهد شد. طراحی چگونگی قرارگیری تجهیزات و کنترل ها باید به صورت متقارن انجام شود چنانکه از گیج شدن اپراتورها هنگام تغییر وضعیت های متضاد بدن از یک حالت به حالت معکوس آن جلوگیری کند.
سطح ایستگاه کاری:
سطح ایستگاه کاری باید از موادی ساخته شود که بازتاب پایینی دارد زیراکه درخشندگی یا بازتاب زیاد سطوح منجر به خیرگی و انعکاسات می گردد که خود باعث خطاهای انسانی و خستگی بصری می شود. سطوح همچنین نباید لغزنده باشند تا کنترل پانل ها در محدوده عملکردشان جابجا نشوند.
چیدمان ایستگاه کاری:
فاصله بندی:
در جایی که وسایل بین اپراتورها مشترک است باید بگونه ای باشد که دستیابی به آنها برای هر اپراتور ساده باشد. کشیدگی برای دسترسی به وسایل باعث فشار به عضلات و مفاصل و به تبع آن خستگی فرد، آسیب های اسکلتی عضلانی و خطاهای انسانی در نتایج خواهد شد. همچنین فضای بین ایستگاه های کاری باید به گونه ای فاصله گذاری شود که در مواقع ضروری نیاز به تعمیر وسایل کار، امکان دسترسی تکنسین ها به پشت پانل ها، بدون اختلال در عملکرد روزانه سیستم وجود داشته باشد.
پنجره ها:
مانیتورهای دوربین های مدار بسته باید به نحوی قرار داده شوند که زاویه بین صفحه نمایش و پنجره مانع از بازتاب نور به درون صفحه نمایش و مانع از درخشش مستقیم نور به چشم اپراتورها گردد. انعکاس نور به درون مانیتور ها می تواند بر توانایی اپراتور در اسکن و ارزیابی تصاویر مانیتورها تأثیر گذارد از سویی درخشش مستقیم نور به چشم اپراتورها، به ویژه در روزهای آفتابی ممکن است مانع از دیدن تصاویر توسط اپراتور گردیده و باعث خستگی بصری وی خواهد شد.
کابل های برق:
سیم های برق باید به صورت ایمن مراقبت شوند تا از برخورد اپراتورها با آنان جلوگیری شود.
صندلی:
یک صندلی با طراحی ارگونومیک وضعیت های نادرست نشستن در حین کار را که می توانند منجر به بروز آسیب های اسکلتی عضلانی شوند را کاهش خواهد داد.
راهنمایی های زیر درخصوص طراحی صندلی، بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط هیئت اجرایی ایمنی و بهداشت با سرفصل “آیین نامه های تجهیزات صفحه نمایش” بوده و اپراتورها باید در استفاده صحیح از این نوع صندلی آموزش ببینند.
راحتی:
با توجه به اینکه ممکن است اپراتور برای زمان های نسبتاٌ طولانی نشسته باشد، صندلی باید ثابت و راحت باشد زیراکه نشستن نامناسب می تواند منجر به مشکلاتی برای گردن، کمر و محدوده سر شود.
تنظیم ارتفاع:
برای اصلاح وضعیت صحیح نشستن یک اپراتور، ارتفاع صندلی باید قابل تنظیم باشد تا شخص بتواند پاهای خود را در سطح زمین به حالت راحت قرار دهد. اگر یک اپراتور نتواند این کار را انجام دهد باید از زیرپایی استفاده کند.
تکیه گاه قابل تنظیم:
تکیه گاه باید در هر دو جهت ارتفاع و شیب قابل تنظیم باشد زیرا مهم است که پشتی صندلی بتواند بالا و پایین کمر را حمایت نماید تا اپراتور بتواند انحنای طبیعی ستون فقرات را حفظ کند.
دسته های صندلی:
یک اپراتور اگر بالاتنه خود را با استفاده از دسته های صندلی حمایت کند، می تواند در وضعیت راحت تری بنشیند. همچنان که می تواند از آن هنگام بلند شدن از روی صندلی نیز استفاده مفید نماید.
مانیتورهای دوربین های مدار بسته:
اندازه، وضعیت قرارگیری و تعداد مانیتورها در اتاق کنترل به علاوه تعداد تصاویر دوربین های مدار بسته که یک اپراتور مسئول دیده بانی آن است، مدت زمان ثبت هر مشاهده و وظیفه ای که درحال انجام است، همگی بر کارایی اپراتور موثرند. هر مانیتور قادر به نمایش یک یا بیشتر تصاویر دوربین به همراه اطلاعات متنی است و باید در وضعیتی قرار داده شود که بیشترین احتمال دیدن جزییات و اطلاعات نشان داده شده در تصویر توسط اپراتور ممکن باشد.
اندازه و وضعیت قرارگیری مانیتورها دوربین های مدار بسته:
اندازه مانیتور باید با محاسبه سطح جزییات نمایش داده شده، وظیفه ذاتی بصری (دیدن) و فاصله اپراتور از آن متناسب باشد. اگر اپراتور در فاصله بسیار دوری نشسته باشد نخواهد توانست جزییات تصویر درحال پخش از یک مانیتور کوچک را تحلیل کند این ممکن است بر توانایی اپراتور در ارزیابی موثر تصویر یا تنظیم بدون خطای تصویر تأثیر معکوس گذاشته و به آزردگی، خستگی چشم و سردرد منجر شود. هر یک از این فاکتورها می تواند در پایین آوردن کیفیت ضبط تصاویر نیز سهیم باشد.
مانیتورها باید در وضعیتی قرار داده شوند که هنگامی که اپراتور آنها را دیده بانی می کند از پذیرش (عادت به) وضعیت ناصحیح نشستن بیش از چند دقیقه در یک زمان جلوگیری شود. اگر مانیتور بیش از اندازه در ارتفاع یا در عرض قرار داده شود اپراتور مجبور خواهد شد برای دیدن آن، گردن خود را بالا آورد که منجر به خستگی عضلانی و عدم تمایل اپراتور برای دیدن مانیتور به دلیل احساس ناراحتی خواهد گردید.
مانیتورهای نصب شده نزدیک یا دور از ایستگاه کاری:
مانیتورهایی که برای نظارت تصاویر دوربین های مدار بسته از نزدیک استفاده می شوند معمولاً، مانیتورهای حادثه یا نقطه ای نامیده شده و اجازه می دهند که اطلاعات تصاویر بدون خطا و در لحظه دیده بانی شوند. مانیتورهای حادثه باید مستقیماً روبروی اپراتور و در فاصله تقریبی 5 / 0 تا 5 / 1 متری و با اندازه قطر 16 – 9 اینچی (40 – 22 سانتی متری) از وی نصب شوند. و اپراتور به آسانی بتواند متناوباً در وضعیت نشسته، به هر یک از آنها نگاه کند.
بهتر است که دو یا سه مانیتور حادثه روی میز کار مستقر گردد تا اپراتور بتواند تصاویر نشان داده را بر روی مانیتور مرکزی نظاره کرده و از مانیتورهای مجاور برای مشاهده دیگر تصاویر که اولویت بالایی دارند استفاده کند.
مانیتورها همچنین می توانند دورتر از ایستگاه کاری به صورت مجموعه (ردیف و ستون) یا ردیفی قرار داده شوند که این امر می تواند به دلیل ارائه تعداد بیشتر عکس، مفید باشد. مانیتورهای مجموعه ای باید در فاصله بیشتری از اپراتور نصب شده و اندازه بزرگ تری داشته باشند به عنوان مثال بین 28 – 17 اینچ (70 – 42 سانتی متر). ثابت شده است که تصاویر نشان داده شده در مانیتورهای مجموعه ای برای به دست آوردن نمای کلی، بیشتر از برداشت جزییات مفید هستند.
ساختار اطلاعات نمایش داده شده بر روی مانیتورهای CCTV:
در جایی که بر اساس نوع وظیفه به تصاویر بزرگ که باید مرتباً اسکن شوند نیاز است تا درک کلی راجع به محدوده های تحت پوشش یا تشخیص سریع اینکه نماهای کدام دوربین باید مواظبت و دقت بیشتری شود، استفاده از مانیتورهای مجموعه ای، نماهای دو بخشی یا تصاویر قابل تعویض (سوییچ شدن) می تواند مناسب باشد.
ساختار اطلاعات روی صفحه نمایش به اپراتور در تحلیل و ارزیابی موثرتر تصاویر کمک خواهد نمود. تصاویر مجموعه مانیتور باید براساس موقعیت و مکان یا پس از انتخاب دسته بندی شوند. زیرا آنها تصاویر نقاط خطرناک و محوطه های خاص را نشان می دهند. این امر به اپراتور در مشاهده ترتیب یافته و منظم این تصاویر بیشتر از دیده بانی تصادفی، که روشی بدون انگیزش و تحرک و با تأثیر کمتر برای استفاده از دوربین های مدار بسته است، کمک خواهد کرد.
با کمک تکنولوژی چند تصویر مجزا در یک صفحه نمایش یا تصاویر چندتایی توسط اسکن های متعدد و زیاد دوربین، جانمایی های متفاوتی از تصویر روی یک صفحه نمایش ارائه خواهد شد. تصاویر چندتایی باعث کاهش جزییات عکس برای اپراتور می گردد که این امر وظایف بصری اپراتور مانند کنترل تمرکز بدون هر نوع خطا یا خواندن مطالب روی صفحه با شرایط دشوارتر را می طلبد. تاجایی که شانس بروز خطا را افزایش می دهد. درصورتی که لازم است اپراتور جزییات روی تصویر را برداشت کند، حداکثر تعداد 4 عکس در هر مانیتور توصیه می شود.
خودگردشی یا تعویض اتوماتیک عکس ها یک روش تناوبی برای ارائه تصاویر در دوربین های مدار بسته است لیکن درجایی که کشف هرگونه تغییر در جزییات تصاویر برای اپراتورها الزامیست، به این دلیل که این روش ممکن است باعث گیج شدن یا مزاحمت و همچنین دیده نشدن تغییرات و جزییات گردد باید از آن جلوگیری شود.
تعداد عکس های دوربین به ازاء هر اپراتور:
یکی از مسائل قابل ملاحظه و مهم تعداد عکس های دوربین است که یک اپراتور دوربین های مدار بسته به تنهایی و به طور موثر در هر لحظه قادر به دیده بانی آنها باشد. اگرچه تحقیقات در این زمینه مدرک قاطعی را ارائه نکرده است لیکن خود اپراتورها بر این باورند که حداکثر تعداد نماهای دوربین که آنها قادر به دیده بانی موثر آنها می باشند، 16 نما یا کمتر است و فقط بیش از نیمی از اپراتورها گفته اند که حداکثر توانایی آنها بین 1 تا 4 نما از دوربین است.
تجربه نشان داده است چنانچه تعداد مانیتورها افزایش یابد، کارایی ناظرین در یافتن اهداف در مرکز تصاویر شروع به کاهش می کند. این موضوع در تحقیققات Tickner و Poulton بر اساس مقایسه راندمان کار سه حالت با 4، 9 و 16 تصویر درحال پخش، بیان شده است که طبق آن میزان راندمان دقت موارد کشف شده درطول دیده بانی مانیتورها به ترتیب 83 %، 84 % و 64 % بوده است.
فاکتورهای موثر در تعداد تصاویر هنگام دیده بانی برای یک اپراتور:
– نوع فعالیتی که باید تحت نظر باشد مانند مرکز یک شهرک شلوغ یا یک پارکینگ ماشین چند طبقه
– نوع فعالیت اهداف درون تصویر مانند تخریب به منظور ساخت وساز یا آشغال ریزی، ترافیک
– حوادث مکرر
– طول مدت زمان صرف شده برای آنچه مشاهده می شود
– دیگر وظایف درحال انجام در اتاق کنترل
– توانایی اپراتور
زمان دیده بانی:
اگرچه تحقیقات انجام شده مدرک قطعی مبنی بر طول مدت زمانی که یک اپراتور می تواند دیده بانی موثر داشته باشد را ارائه نکرده اند لیکن اپراتورهای دیده بان دوربین های مداربسته مرکز شهر بر این باورند که بیشترین زمان، بین 30 دقیقه تا 2 ساعت است. قوانین مدیریت بهداشت و ایمنی (HSE) دستورالعمل استفاده از صفحه نمایش را بیان کرده است. اگرچه این قوانین استفاده اصلی از صفحه نمایش ها را به عنوان تماشای تلویزیون و فیلم مستثنی کرده است لیکن توصیه های HSE به کلیه نیازهای بصری که در آنها از صفحه نمایش ها استفاده می شود مربوط می گردد. این قوانین درجهت پیشگیری از خستگی ناشی از این گونه وسایل است:
استراحت های کوتاه و دوره ای، رضایت بخش تر از استراحت های بلند مدت اما اتفاقی (درصورت به دست آمدن فرصت) است. به عنوان مثال 10 – 5 دقیقه استراحت بعد از 60 – 50 دقیقه نظارت مداوم و یا (توام با) کار با صفحه کلید بهتر از 15 دقیق استرحت در هر 2 ساعت است.
روز کاری اپراتورها باید برنامه ریزیی و سازماندهی شود تا اپراتورها بتوانند اجباراً در فواصل معین زمانی به دور از صفحه نمایش ها استراحت کنند. اما این زمان های استراحت باید به نحوی برنامه ریزی شوند که مطابق با اوقاتی باشد که احتمال وقوع حوادث در آنها کمتر است. باید برای اپراتورها زمینه آموزش بهداشت و ایمنی درجهت کاهش ریسک های شرح داده شده که با کار بصری توام هستند فراهم شود. اپراتورها باید از تماشای تلویزیون در ساعات استراحت بر حذر شوند.
اطلاعات روی صفحه نمایش:
اطلاعات یک تصویر باید برای کمک به عملکرد موثر سیستم دوربین های مداربسته در دسترس اپراتور باشد. [ اطلاعات مربوط به ] تعداد یا محل دوربین هایی که یک عکس را شناسایی می کنند باید بر روی مانیتور ارائه شود. بدون این اطلاعات، گیج شدن و بروز خطاها، هر دو، در عملکرد و در تجزیه و تحلیل های بعدی می تواند اتفاق بیافتد. این اطلاعات باید بگونه ای بر روی مانیتور ارائه شود که باعث پوشاندن و مات شدن عکس مربوطه نگردد. در سیستم هایی که الگو و شیوه قرار گیری اطلاعات (ظاهر نوشتار، اندازه قلم، رنگ فضا، حاشیه های متن و…) روی صفحه نمایش یکبار برای همه نماهای دوربین ثابت گردیده است نیاز به طراحی دقیق دارد. باید از یک فرمت و قالب همسان و ثابت برای همیشه جهت ارائه اطلاعات روی صفحه نمایش استفاده شود.
کنترل پانل:
کنترل پانل اولین وسیله ایست که توسط اپراتور برای وارد کردن اطلاعات استفاده می شود. هنگامی که طرح و وظایف آن مشخص می شود نیازها و انتظارات اپراتور نیز باید در آن لحاظ شود. اپراتور باید تاجایی که ممکن است و سریعاً بتواند از طریق درک و انتقال مستقیم حسی استفاده از کنترل پانل، بهبود و افزایش سرعت عمل با کاهش زمان واکنش و با خطاهای کم را یاد بگیرد. کنترل پانل ها باید برای استفاده هر دو گروه راست و چپ دستها طراحی شوند. ملاحظات زیر در این خصوص اهمیت دارند:
نوع کنترل:
امکان حرکت دادن ملایم پنجره دید به صورت افقی (در تصاویر بزرگ که به یکباره قابل دیدن نیستند)، نوسان کردن کجی و بزرگ نمایی (PTZ) با استفاده از دسته فرمان، موس (ترک بال)، صفحه لمسی و دکمه ها قابل کنترل و اجرا است. نحوه قرارگیری دکمه ها روی پانل به ویژه آنهایی که برای شروع و نگه داشتن عمل ضبط کردن دوربین یا تغییر حالت آن روی وضعیت اولیه استفاده می شوند باید به نحوی طراحی شوند که از خطاهای تصادفی جلوگیری کند و دکمه هایی که بیشترین استفاده را دارند مانند دکمه انتخاب کننده و بزرگ نمایی دوربین ها باید در مکان بهینه دسترسی جایگیری شوند تا از بروز خطاها جلوگیری کند به ویژه هنگامی که اپراتور ممکن است تحت فشار و سختی در حال کار باشد. اگر دکمه ها خیلی کوچک باشد ممکن است اپراتور نتواند برچسب ها را ببیند یا تصادفاً بیش از یک دکمه را در یک زمان فشار دهد. حمایت کننده های (تکیه گاه) دست و بازو در مواقع ضروری باید تهیه شود.
همسانی طراحی:
اگر بیش از یک کنترل پانل استفاده می شود باید طرحی انتخاب شود تا وقوع خطاهای محتمل، هنگامی که اپراتور از یک کنترل پانل به دیگری تغییر وضعیت می دهد کاهش یابد. کلیه کنترل پانل ها باید جهت پیشگیری از انعکاس نور و درخشندگی دارای پوشش ضد بازتاب باشند.
وضعیت قرارگیری:
با توجه به اینکه کنترل پانل ها در همه جا برای کنترل تصاویر درطول مدت دیده بانی استفاده می شوند باید به آسانی در دسترس اپراتور قرار گیرند تا از کشیدگی و خم شدن او برای دستیابی به کنترل پانل جلوگیری شود. این امر میزان کارایی اپراتور را در خلال دیده بانی دقیق تر و عاری از خطا و تنظیم تصاویر بهبود می بخشد. اگر کنترل پانل در مکان مناسب و راحتی نصب نشده باشد، ممکن است اپراتور نیز در بهترین وضعیت برای مراقبت و نظارت تصاویر قرار نگیرد و لحظه های حیاتی و مهم را هنگام کنترل آنها از دست بدهد. ازسویی کنترل پانل نباید در ایستگاه کاری ثابت (فیکس) شود زیراکه مانع از تطبیق آن با نیازهای اپراتور در مواقع لزوم می گردد.
شرایط سلامت مرتبط با طراحی ضعیف اتاق کنترل:
درصورتی که اتاق کنترل بدون توجه به اصول ارگونومی طراحی شود، سلامت و ایمنی اپراتورها را درمعرض خطر قرار خواهد داد به علاوه اینکه تأثیر نامطلوب بر کارایی وی خواهد گذارد.
دوربین های دید در شب
استفاده از دوربین های دید در شب چیزی است که اکثر نصاب های دوربین مداربسته با آن آشنا هستند. این نوع دوربین ها چراغ های مادون قرمز (که معمولا در اطراف دوربین نصب می شوند) برای روشن کردن محیط استفاده می کنند و از این طریق بدون اینکه در شب موجب مشخص شدن محل دوربین شوند امکان ضبط را برای آن به وجود می آورند. استفاده از این دوربین ها عموما جنبه حفاظتی دارد.
اما در نصب دوربین های دید در شب یک مشکل بزرگ وجود خواهد داشت و آن این است که ما چطور بدانیم چراغ های مادون قرمز دوربین محیط را به اندازه کافی روشن می کنند؟ باید بدانید که اشعه مادون قرمز به وسیله لوکس سنج قابل اندازگیری نیست. یعنی نمی توان درخشندگی و میزان نور ان را به وسیله این دستگاه اندازه گرفت. از طرف دیگر دوربین ها معمولا در کاتالوگ و اطلاعات فنی خود تنها حساسیت به نور خود را ذکر می کنند و عموما جایی در مورد حساسیت دوربین به نور مادون قرمز حرفی به میان نمی آید. این موضع شما را برای خرید یک دوربین دید در شب مناسب بسیار با مشکل روبه رو خواهد کرد.
برای جواب دادن به این سوالات ابتدا کمی باید از فیزیک نور صحبت کنم (پیشاپیش از دوستانی که از فیزیک نفرت دارند عذرخواهی می کنم):
نور شکلی از انرژی به فرم تابش الکترومغناطیس است. انواع مختلف تابش های الکترومغناطیسی رفتار انتقالی مشابهی دارند اما در زمان برخورد به یک جرم عکس العمل متفاوتی نشان می دهند. برای مثال نور و اشعه ایکس هر دو تابش یکسان دارند اما نور از بدن ما عبور نمی کند در حالی که اشعه ایکس این کار را انجام میدهد (از آن برای مصارف پزشکی استفاده می شود). تششعات الکترونغناطیسی با واحد نانو متر اندازگیری می شوندکه در واقع طول انهاست. هر متر برابر 1,000,000,000 نانو متر است.
بازه دید انسان در جایی بین 380نانومتر تا 760 نانومتر است (این مقدار برای افرادی که کور رنگی دارند کوچکتر است). هر رنگ از نور در واقع تششعی است که در یک بازه مشخص از این طول موج به چشم ما رسیده است. اشعه ها همینطور می توانند با هم ترکیب شوند مثلا رسیدن تو تابش قرمز و آبی به طور همزمان به دیدن رنگ بنفش منجر می شود. زمانی که تمامی این تابش ها با هم به چشم ما برسند ما نور سفید را خواهیم دید.
پس نور سفید در واقع یک رنگ از نور نیست بلکه ترکیبی از تمامی رنگهاست که به وسیله یک منشور و آزمایش ساده دوره راهنمایی می توان این موضوع را اثبات کرد.
تابش یا نور مادون قرمز تابشی است با طول موج بیشتر از 715نانومتر. در شکل زیر می توانید مقابسه ای را بین باره دید انسان و دو نوع اشعه مادون قرمز که در دوربین ها از انها استفاده می شود ببینید.
قدرت و شدت نور – لوکس و لومن
همانطور که قبلا گفته شد نور یک پرتو الکترونغناطیسی است. پس به طور طبیعی باید توان آن را با واحد وات اندازگیری کرد. شدت نور نیز با واحد وات بر مترمربع(W/m2) اندازگیری می شود. از این واحد می توان برای تمامی انواع تابش های الکترومغناطیسی استفاده کرد. برای نورهای مرئی محاسبه قدرت نور از واحد لومن و شدت ان از لوکس انجام می گیرد. باید بدانید که رابطه بین لومن و وات به طول موج پرتو وابسته است.
مقدار لومن برای طول موجهای مادون قرمز تقریبا به صفر میل می کند از همین روست که شما نمی توانید از لوکس متر برای اندازگیری شدت نور مادون قرمز استفاده کنید.
حساسیت دوربین به نور مادون قرمز
همانطور که قبلا گفته شد CCD دوربین ها از تعداد زیادی دیود حساس به نور تشکیل شده است. برای مثال برای ساخت یک دوربین 570 تیوی لاین (TV line) از 400000 دیود استفاده شده است. برای ساخت این دیودها معمولا از دو ماده متفاوت استفاده می شود. ژرمانیوم و سیلیکون. هر کدام از این مواد حساسیت متفاوتی نسبت به طول موج دارند. در نمودار زیر می تواند میزان حساسیت هر نوع دیود را با توجه به طول موج ببینید.
از این رو جنس نیمه هادی مورد استفاده در ساخت دیود می تواند تاثیر خیلی زیادی در بازه حساسیت انها داشته باشد. باید توجه داشته باشید که طراحان سنسورهای نوری هزینه زیادی را برای طراحی سنسورهایی کرده اند که نمودار دیدی دقیقا مشابه نمودار دید انسان داشته باشند. این سنسورها با وجود عملکرد منساب در بازه دید انسان برای نور مادون قرمز مناسب نیستند. پس هر دوربینی به واسطه اضافه شدن دیودهای مادون قرمز در اطرافش نمی تواند به عنوان دوربین دید در شب مورد استفاده قرار گیرد.
گرچه این روزها بیشتر تولید کنندگان از اصطلاح روزشب برای دوربین خود استفاده می کنند اما تنها با استفاده از مشاهده نمودار حساسیت دوربین می توان با اطمینان از این موضوع صحبت کرد. این نمودار البته در اتالوگ های عادی در اختیار مشتری قرار نمی گیرد و جزو اطلاعات تخصصی دوربین می باشد.
واکنش طیفی دوربین
دو دوربین را با اکنش طیفی به صورت نمودرهای زیر در نظر بگیرید.
دوربین A دارای حساسیتی با بازه کوچکر است که تنها بازه دید انسان را در بر خواهد گرفت. در مقابل دوربین B حسایتی با بازه بسیار پهن دارد که نه تنها بیشتر بازه دید انسان بلکه طیف گسترده ای از نور مادون قرمز را هم در بر خواهد گرفت.
شاید در نگاه اول دوربین B به مراتب مناسب تر از دوربین A برسد. راکه بازه وسیع دید دارد. اما باید یادآور شد این بازه موجب ایجاد مشکلاتی نیز خواهد شد. برای مثال در طول روز به علت جذب تابش مادون قرمز دوربین B رنج های مختلفی از رنگ طوسی را ایجاد می کند که در تصویر مطلوب نیستند. از طرف دیگر در صورتی که دوربین ها دارای قابلیت تنظیم خودکار آیریس (Auto-Iris) برای تنظیم نور باشند به علت جذب نور مادون قرمز آیریس دوربین B در نوری برابر بیشتر از دوربین دیگر بسته می شود که تنظیم مناسب نور را برای دوربین از بین خواهد برد.
بنابراین استفاده از دوربین های دید در شب تنها باید زمانی صورت گیرد که نیاز ضروری به دید در شب وجود دارد. برای مثال نیازی به استفاده از دوربین دید در شب برای کاربردهای نظارت نیروی انسانی نخواهد بود چرا که در طول شیفت کاری معمولا محیط نورانی است.
اشتباه رایج دیگر که در مورد دوربین های دید در شب انجام می شود این است که گاهی این دوربین ها به عنوان دوربین هایی با حساسیت بیشتر در نور کم مورد اطلاق قرار می گیرند. در حالی که دوربین های دید در شب معمولا تنها حساسیت بیشتر به نور مادون قرمز دارند و حداقل میزان نور مورد نیاز انها برای ساختن تصویر (به قسمت دوربین مراجعه شود) با دوربین های عادی تفاوت چشم گیری ندارد پس در صورتی که می خواهید در نور نسبتا کم تصویر مناسبی داشته باشید ولی تاریکی مطلق وجود ندارد بهتر است در کاتالوگ به دنبال دوربین هایی باشید که میزان نور مورد نیاز انها برای ساخت تصویر کمتر باشد.
تکنولوژی HD-CVI، ویژگی ها ، تفاوت ها و مزایا

طراحی سیستم های دوربین نظارتی
انتقال تصویر
مقدمه :
در حال حاضر برای دیدن تصاویر از فاصله های زیاد بیشتر از تجهیزات انتقال تصویر که با خط تلفن کار می کند استفاده می شود. در این روش احتیاج به تجهیزات مخصوص می باشد و عمده مشکل آن سرعت پایین انتقال اطلاعات و در نتیجه کیفیت پایین تصاویر می باشد.اما با پیشرفت دوربین ها و دستگاههای ضبط تصویر امکان انتقال تصویر از بستر شبکه فراهم شده است.در این مقاله سعی شده است بطور مختصر این روشها معرفی شود تا بتوان بعنوان یک راه حل صحیح در بحث طراحی انتقال تصویر استفاده شود و امید است در مقالات آینده هر کدام از این روشها بطور کامل توضیح داده شود.
بستر کابل
معمو لا در شبکه های محلی از کابل بعنوان محیط انتقال استفاده می گردد.متداولترین نوع کابلی که در انتقال اطلاعات استفاده می گردد کابل های بهم تابیده می باشند.با توجه به نوع (cat5, cat6 ) و همچنین استاندارد آن (UTP , STP, FSTP ) کابل هاحداقل سرعت شبکه 100 مگا بیت بر ثانیه می باشد.با توجه به این پهنای باند می توانیم تعداد زیادی دوربین را بر روی شبکه بطور همزمان داشته باشیم .اما در شرایطی که از این بستر بخواهیم بطور همزمان شبکه دیتا نیز داشته باشیم و یا از سرویسهای دیگر شبکه مثل Voip نیز استفاده کنیم بایستی توسط سویچهای مدیریتی پهنای باند را کنترل کنیم .بزرگترین محدودیت استفاده از این بستر فاصله ارتباطی می باشد چون با توجه به استاندارد TIA/EIA568ما می توانیم از این نوع کابل برای فاصله 100 متر استفاده نماییم . بنابراین محدود به استفاده در داخل ساختمان هستبم.
بستر فیبر نوری
با توجه به اینکه در شبکه های با کابل مسی محدودیت فاصله وجود دارد برای فواصل طولانی می توان از بستر فیبر نوری استفاده کرد.فیبر نوری به دو صورت مالتی مود و سینگل مود موجود می باشد.برای فاصله کوتاه ( زیر 2000 متر ) معمولا از فیبر نوری مالتی مود استفاده می شود و برای فاصله های بیشتر از فیبر نوری سینگل مود استفاده میگردد.درحال حاضر با توجه به اینکه تجهیزات فعال ( Active ) برای هر دو نوع فیبر نوری تقریبا یکسان می باشد بهتر است در طراحی خود از فیبر نوری سینگل مود استفاده نماییم تا در آینده بتوانیم در صورت نیاز به پهنای باند بیشتر احتیاج به تعویض بسترنباشد.برای انتقال تصویر بر روی فیبر در صورت آنالوگ بودن دوربین بعد از ارتباط دوربین ها بوسیله کابل کواکسیال به دستگاه ضبط تصویرکه دارای پورت شبکه ( Ethernet ) می باشد از طریق پورت شبکه و بوسیله یک سویچ که دارای ماژول فیبر نوری است یا بوسیله یک مبدل (Media Converter ) تصاویر را بر روی فیبر انتقال داد.البته مبدلهای سوکت BNC به فیبر نوری نیز در بازار موجود می باشد که می توان از آنها استفاده نمود.
اما برای دوربین های تحت شبکه موضوع فرق می کند و می توان دوربین را بصورت مستقیم و بوسیله کابل شبکه به سویچ انتقال دادو از روی سویچ نیز تصویر را بر روی شبکه فرستاد.
بستر اینترنت
در حال حاضر با گسترش شبکه اینترنت در سراسر کشور و امکان دسترسی به اینترنت سرعت بالا می توان از این روش بعنوان یکروش انتقال تصویر استفاده نمود.با توجه به اینکه دوربین های تحت شبکه و همچنین دستگاههای ضبط تصویر که دارای خروجی شبکه هستند و استانداردهای شبکه راپشتیبانی می کنند می توانند بعنوان یک دستگاه تحت شبکه با گرفتن آدرس واقعی(Ip Public) در دنیای اینترنت شناخته شوند .البته بایستی در نظرداشته یاشیم که چون در کشور ما پهنای بانداینترنت گران قیمت است هزینه استفاده از این روش بالا است اما میتواند بعنوان یک راه حل در مناطقی که استفاده از دیگر بستر ها امکان پذیر نیست مطرح باشد
نکته مهم برای استفاده از این روش این است که چون محدودیت پهنای باند وجود دارد باید از دوربین ها یا دستگا های ضبط تصویری استفاده شود که بتوانند تصویر را فشرده ترنمایند تا پهنای باند کمتری را اشغال کنند .بعنوان مثال از تجهیزاتی استفاده شود که کدک H.264 را پشتیبانی کنند.
بستر بی سیم (Wireless)
تکنولوژی شبکه های بی سیم با استفاده از انتقال داده ها توسط امواج رادیویی در ساده ترین صورت به تجهیزات سخت افزاری امکان می دهد تا بدون استفاده از بسترهای فیزیکی همچون سیم و کابل با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.مهمترین مزیت ارتباط بی سیم نسبت به شبکه های کابلی راحتی پیاده سازی آن می باشد. ما برای ارتباط چندین ساختمان که در داخل شهر می باشند امکان ایجاد شبکه خصوصی بوسیله فیبر نوری را نداریم و اگر هم داشته باشیم هزینه آن بسیار بالا می باشد بنابراین برای این موارد می توان از تکنولوژی بی سیم استفاده کنیم . پهنای باندی که توسط شبکه های بی سیم رایج دربازار می توان تهیه کرد بین اا تا 108 مگابیت بر ثانیه می باشد البته امکان رسیدن به پهنای باند های بالاتر نیز امکان پذیراست ولی هزینه تجهیزات آن بصورت صعودی بالا می رود. پس با توجه به این توضیحات می توان برای ارتباطاتی که فاصله آنها تا حدود 50 کیلومتر می باشد از این روش استفاده نماییم البته باید در نظر داشته باشیم که عوامل محیطی و همچنین فاصله تاثیر مهمی در پهنای باند دارند.
مهمترین عیب استفاده از این روش امنیت آن می باشد در واقع هک کردن شبکه های بی سیم نسبت به شبکه های سیمی آسان تر است.
بستر مخابرات
شرکت مخابرات ایران با ایجاد یک شبکه گسترده ( WAN) در سراسر کشور و فراهم نمودن بستر ارتباطی در مراکز کلیه استان ها و همچنین قابلیت دسترسی کلیه شهر ها به این شبکه از طریق شبکه های دسترسی استانی سرویسی بنام اینترانت را فراهم نموده است.بنابراین برای شرکتها و سازمانهایی که دارای دفاتر پراکنده در سطح کشور می باشند و احتیاج به کنترل متمرکز بوسیله دوربین را دارند استفاده از این بستر می تواند بهترین راه حل باشد.البته سرویسهای ارائه شده در این روش با توجه به محدوده شهری و بین شهری متنوع می باشد که عمده سرویسهای قابل ارائه به شرح زیر می باشد.
سرویس ارتباط نقطه به نقطه (PTP)
این سرویس از نوع سرویس های TDM Base می باشد وقابل ارائه بین دو نقطه در هر استان می باشد و به متقاضیانی که نیاز به پهنای باند اختصاصی (Bandwith Dedicated) دارند قابل ارائه می باشد.این سرویس بصورت کانالهایی با پهنای باند ثابت از ابتدا تا انتهای نقطه مورد درخواست تعریف و در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.سرویس نقطه به نقطه درلایه یک (ازبستر TDM ) و در برخی استانها در لایه 2 (ازبستر ATM ) قابل ارائه می باشد.
سرویس نقطه به چند نقطه (PTMP)
این سرویس مشابه سرویس نقطه به نقطه می باشد با این تفاوت که به دلیل تمرکز لینک های مورد درخواست مشتری در یک نقطه ارتباطات هر نقطه مبدا با پهنای باندی کمتر یا مساوی 2 مگابیت بر ثانیه به صورت متمرکز بر روی یک لینک (G.SHDSL ) تحویل سایت مرکزی مشتری می گردد.
سرویس شبکه خصوصی مجازی VPN / MPLS
مخابرات با راه اندازی این سرویس امکان ارائه سرویس VPN مبنی برتکنولوژی MPLSُ را در مراکز 30 استان کشور فراهم آورده است که این بستر می تواند برای سازمانهایی که در مراکز استان قرار دارند یک سرویس ایده آل باشد چون با توجه به پروتکل های مسیر یابی (Routing ) در داخل این شبکه مشتری می توانددر مرکز خود با استفاده از ساده ترین تجهیزات لایه 3(Layer 3) و بدون نیاز به اعمال پروتکل های Dynamic Routing از این شبکه استفاده کند . بزرگترین مزیت این سرویس Full Mesh بودن آن است که باعث بالا رفتن اطمینان از عدم قعطی شبکه می گردد.نکته دیگر اینکه اگر از بستر شبکه بجزانتقال تصویر بخواهیم از سرویسهای Voice , Data نیزاستفاده کنیم امکان تعریف Quality of Service QOS نیز وجود دارد.
سیستم های مداربسته و اهداف مدیریتی
دوربین های مداربسته از دیر باز مورد استفاده بشر قرار می گرفت، با پیشرفت تکنولوژی و بهره وری های بیشتر از این پیشرفت بشر متوجه شد برای رفع برخی از نیازهای خود باید از چشم سومی به نام دوربین های مداربسته استفاده کند. در ابتدا بشر از این گونه سیستم ها برای رفع نیازهای امنیتی و حفاظتی استفاده می کرد. با پیشرفت هر چه بیشتر این گونه سیستم ها و استفاده از آن ها جهت تحقق اهداف کنترلی و رسوخ این مسئله در واحدهای صنعتی، استفاده از دوربین مداربسته جهت تحقق اهداف مدیریتی مرسوم شد.
در واقع مدیران با نصب این دوربین ها در محل های مختلف کارخانه ها و واحدهای اداری به کنترل پرسنل و نیروها می پرداختند و حضور خود را در مناطق دلخواه ازمحیط کار [بدون حضور فیزیکی] به اثبات می رساندند.
امروزه نیز استفاده از دوربین های مداربسته جهت تحقق اهداف مدیریتی [با اندکی تغییر و توسعه ] بر همان منوال است.
نظرسنجی ها و تحقیقات از واحدهای صنعتی و پروژه های اجرایی که دوربین های مداربسته را چاشنی مدیریت خود کرده اند، نشان دهنده افزایش قابل توجه راندمان تولید، بهینه سازی محصول و کاهش کم کاری است و طبیعتا رضایت بسیار بالای مدیران را از این سیستم ها به همان داشته است. البته لازم به توضیح است تحقق این اهداف منوط به طراحی صحیح و استفاده صحیح از تجهیزات مناسب است.
مدیرانی که از این گونه سیستم ها جهت مدیریت و کنترل پرسنل خود استفاده می کنند باید توجه داشته باشند دوربین های مداربسته به هیچ وجه جایگزین حضور فیزیکی آنان در بین کارکنان نیستند و پرسنل همیشه نیاز به نگاه ها و لبخندهای ناشی از رضایت مدیران دارند. دوربین های مداربسته فقط از حضورهای متعدد و کنجکاوانه مدیران با هدف سرکشی و متوجه شدن از میزان و نوع کارکرد پرسنل جلوگیری کرده و به مدیران این امکان را میدهند که همیشه و در هر مکان حضور داشته و بصورت مداوم روند تولید محصول و اجرای فرایندها را در جهت تولید محصول مناسب با در نظر گرفتن مولفه ی فرهنگ سازمانی کاملا کنترل کرده که این خود شاخصه ی بسیار حائز اهمیت برای مدیران خلاق و مدیرانی که وقت کمی برای از دست دادن دارند محسوب می شود. که اکثر مدیران یا به دلیل اتلاف وقت و یا به دلیل لطمه خوردن به شخصیت مدیریتی به واسطه ی حضورهای متعدد و همیشگی در تمامی مناطق واحدهای تولیدی و اداری، از این کار خودداری می کنند.
تجربه نشان داده است اکثر پرسنل در لحظه ی نصب این گونه سیستم ها یک حالت انفعالی نسبت به آن ها نشان می دهند، چرا که آن ها را شخص سومی تلقی می کنند که هیچ روح و احساسی نداشته و مدیران آن ها را اجیر کرده تا کم کاری های پرسنل را به آنها گزارش دهند.
برای از بین رفتن این ذهنیت مدیران بایستی در ماه های آغازین استفاده از دوربین های مداربسته، سعی در تشویق کارکنان و پرسنل کوشا داشته باشند نه توبیخ افراد کم کار. با این کار ذهنیت پرسنل به سمتی تغییر خواهد کرد که مدیر کوشا و زحمت کش مجموعه، دوربین ها را نصب کرده تا حتی در زمانی که در بین کارکنان نیست از تلاش و فعالیت های مفید آنان با خبر شود. نتیجه این ذهنیت هم راندمان کاری بالاتر خواهد بود و هم حسن نیت بیشتر پرسنل نسبت به مدیر.
نکته قابل توجه دیگر نحوه نصب دوربین ها از حیث نوع کاربری محیط است. مدیران و پیمانکاران باید توجه داشته باشند دوربین ها در محل هایی که پرسنل به راحتی ظاهری بیشتر و خارج از بروکراسی های سازمانی نیاز دارند نصب نگردد. عدم رعایت این مسئله علاوه بر تغییر قابل توجه ذهنیت پرسنل نسبت دوربین های مداربسته، باعث شکسته شدن حرمت ها و آزار پرسنل نیز می شود. به طور قطع برای یک مدیر مهم نیست که نیرو در خوابگاه چه می کند بلکه مسئله حائز اهمیت نوع و میزان کار او در پشت میز کار است و همینطور مهم نیست نیرو چند ساعت در ناهار خوری یا نمازخانه می ماند بلکه برای او ساعاتی که نیرو در محل کارش است اهمیت دارد.
یکی از استفاده هایی که عموما مدیران از دوربین های مداربسته می کنند استفاده از فیلم های ضبط شده جهت مستند سازی توبیخ ها است. این مسئله بسیار مفید فایده است چرا که عمدتا پرسنل کم کار و سهل انگار بینهایت دلیل برای عدم انجام درست و به موقع کارها دارند که مرسوم ترین آن ها نداشتن وقت کافی است. وجود فیلم های ضبط شده به مدیران کمک می کند تا پرسنل را متوجه اشتباه خود ساخته و پرسنل نیز متوجه شوند مدیر حتی در مواقع عدم حضور نیز بر تمامی کارهای آنان اشراف کامل دارد.
تجربیات و تحقیقات مدیران موفق نشان داده است زمان توبیخ کارمند کاهل و سهل انگار (در اکثر مواقع) نباید طولانی باشد چرا که این امر به کارمند فرصت سفسته و توجیح را داده و در بعضی موارد نیز منجر به شکسته شدن حرمت ها بین نیرو و مدیر و در صورت عدم رعایت شئونات توسط کارمند به شخصیت مدیریت در کل سازمان نیز لطمه خواهد زد، لذا به مدیران پیشنهاد می شود برای دفعات اول بازبینی فیلم ها را (فیلم هایی که نشان دهنده کم کاری کارمند است) به خود شخص خاطی محول کنند تا هم وقت کمتری از مدیریت گرفته شود و هم کارمند خاطی در خلوت خود فرصت تفکر داشته باشد نه در حضور مدیر اجازه توجیح و سفسته.
یکی دیگر از اشتباهات شایع در بین مدیران و پیمانکاران استفاده از دوربین های مخفی برای کنترل و مدیریت است. این مسئله از دو حیث دارای اشکال است، اولا، ما بعد از عدم رعایت هنجارهای سازمانی متوجه ناهنجاری شده و با فرد خاطی برخورد خواهیم داشت که این مسئله (عدم رعایت هنجار توسط برخی از پرسنل) ممکن است برهویت و شخصیت سازمان لطماتی وارد کند. ثانیا، بعد از بر ملا شدن این قضیه (استفاده از دوربین های مخفی برای کنترل و مدیریت) ناخودآگاه یک حس نا امنی و بی اعتمادی در بین پرسنل ریشه دوانده که بسیار برای مجموعه مضر است. حال آنکه نصب دوربین ها به صورت آشکار هم به واسطه حضور فیزیکی دوربین از ناهنجاری جلوگیری کرده و هم حس امنیت را در بین ارباب رجوع و پرسنل ایجاد میکند چرا که همه می دانند در صورت بروز هر اتفاقی همه چیز قابل پی گیری و کنترل است.
لازم به ذکر است این مسئله اساس دوربین های مخفی را زیر سوال نبرده و در اصل منظور این است که دوربین های مخفی توجیه خاص خود را دارند که شایع ترین آنان پیدا کردن فردی است که یک سری اشتباهات زیان آور انجام شده است با هدف جبران خسارات و یا کنترل منش و رفتار گروه خاصی از پرسنل در شرایط عادی و بروز از هر گونه ابزار محدود کننده.
با رعایت دقیق و صحیح موارد بالا که تمامی آن ها ناشی از نظر سنجی و تحقیق است هم می توان جهت کنترل و مدیریت دقیق تر از دوربین های مداربسته استفاده کرده و هم می توان کلیه طنش ها و آسیب های رفتاری ناشی از پاسخ پرسنل به استفاده از دوربین های مداربسته را به بهترین شکل کنترل کرده و در جهت صحیح خود هدایت کند.
عوامل اثرگذار بر نصب تجهیزات نظارت تصویری
در این مقاله به بیان فاکتورهای اثرگذاری می پردازیم که می بایست در هنگام طراحی و انتخاب سیتم های نظارت تصویری بدان توجه ویژه نمود.
اهداف امنیتی، جنبه های عملی، اطمینان و هزینه از جمله جنبه های بسیار مهم در انتخاب معماری سیستم های امنیتی خواهند بود.
در زیر نمونه هایی عنوان و لیست شده اند که نشان می دهند چگونه اهداف امنیتی مدنظر می تواند منجر به ایجاد راهکارهای متفاوت گردد.
هدف: جلوگیری و یا پاسخ به اتفاقات در همان هنگام که رخ می دهند.
به طور مثال هنگامی که یک فرد از روی فنس می پرد ضمن ارسال هشدار با فرستادن یک نگهبان یا مامور امنیتی مانع او شده یا شناسایی پلاک خودروهایی که در محدوده غیر مجاز ممنوعه پارک کرده اند نیز از این دسته اند.
راهکار: بکارگیری راهکار آنالیز ویدیویی و در نتیجه احاطه بر رخدادهای مد نظر.
تاثیر بر روی معماری سیستم: هنگامی که سخن از آنالیز ویدیویی به عمل می آید ما را مجبور به پذیرش برخی از پیچیدگی های فنی می نماید. به طور مثال پردازش سنگین برای آنالیز ویدیویی به طور معمول نیاز به سرورهای قدرتمندی دارد که امروزه قدرت مانور و انتخاب زیادی برای ما نمی گذارد.
هدف: تهیه ادله جرم، شواهد و مدارک برای انچه که رخ داده است. برای مثال تهیه یک تصویر ویدویی از شخصی که در حال سرقت می باشد.
راهکار: ضبط رخدادهای مورد نظر در زمان پیش آمده.
تاثیر بر روی معماری سیتم: اتخاذ این راهکار امکان انعطاف پذیری بیشتری را در انتخاب معماری سیستم فراهم می آورد. برای مثال در این نقاط دوربین هایی با پتانسیل آنالیز تصویر (بر روی برد خود دوربین) به منظور شناسایی و همچنین حافظه داخلی به منظور ظبط در زمان مقتضی بسیار مناسب است.
هدف: ارائه شواهد و مدارکی دال بر اتفاقات ناگواری که رخ نداده است. به طور مثال تهیه شواهد و مدارک تصویری که نشان می دهند کسی در بین ساختمان ها، تجهیزات و … نلغزیده و نیفتاده باشد.
راهکار: ضبط به صورت پیوسته و حفظ آن برای مدت زمان کافی مورد نیاز می باشد.
تاثیر بر روی معماری سیستم: این موضوع معماری انتخاب دوربین ها را محدود خواهد کرد به خصوص اگر نیاز به ذخیره سازی فریم های دوربین برای مدت بیش از 6 ماه دارید دیگر لزومی به استفاده از حافظه های ذخیره سازی تصویر بر روی دوربین نمی باشد و بایستی راهکاری مطمئن تر انتخاب نمود.
هدف: اریه شواهد قابل قبول در دادگاه قانونی.
راهکار: قراردادن دوربین در نقش مراقب و ناظر و در نتیجه الزام به انتخاب میزان مناسب وضوح و نرخ فریم برای آن.
تاثیر بر روی معماری سیستم: ذخیره سازی تصاویر با حداقل 15 فریم بر ثانیه و با وضوح حداقل D1 که قاعدتا بر روی انتخاب و بکارگیری ظرفیت ذخیره سازی تاثیر گذار می باشد. توجه داشته باشید حافظه های داخلی دوربین ها هم اکنون چیزی در حدود 500گیگا بایت است.
هدف: نیاز به دیدن تصاویر و مونیتورینگ پیوسته در اتاق های کنترل و همچنین مراقبت و نظارت از راه دور.
راهکار: مهیا نمودن پهنای باند کافی بر اساس تعداد دوربین، تعداد فیلدهای مورد نیاز برای رکود و آنالیز.
تاثیر بر روی معماری سیستم: پهنای باند یکی از محدودیت های طراحی سیستم است. برای مثال اگر پهنای باند زیادی برای مونیتورینگ از راه دور مورد نیاز باشد دیگر ارتباطات بیسیم نیز جوابگوی کار نیست.
نمونه های عملی زیر چگونگی تاثیر(جنبه های عملی و ماهیت وضعیت موجود) بر روی معماری سیستم است:
جنبه عملی: نیاز به حفظ سرمایه گذاری انجام شده بر روی سیستم های قدیمی موجود نظیر دوربین های آنالوگ و DVRها.
راهکار: مناسب تر آن است که از مبدل های آنالوگ به دیجیتال جهت تبدیل داده های آنالوگ به IP(به جای خرید دوربین های جدید) استفاده نمود.
تاثیر بر روی معماری سیستم: ممکن است امکان اینکه قابلیت آنالیز تصویری را بر روی دوربین ها اضافه نماییم وجود نداشته باشد وعلاوه بر این امکان اضافه نمودن حافظه ذخیره سازی نیز به توانایی Encoder استفاده شده بستگی خواهد داشت.
جنبه عملی: وجود زمان طولانی برای شناسایی حوادث و رخنه های امنیتی.
راهکار: حفظ تصاویر آرشیو شده در مدت زمان مورد نظر برای شناسایی حواث قبلی.
تاثیر بر روی معماری سیستم: نیازمندیهای ذخیره سازی طولانی مدت عموما انتخاب معماری سیستم را محدود می کنند.
جنبه عملی: نیازمندیهای کسب و کار نیز عامل مهمی در تبیین معماری سیستم خواهند بود به طور مثال یک بانک ممکن است نیاز به نصب چندین دوربین در هر شعبه و یا دستگاههای خود پرداز خود در شهرهای مختلف داشته باشند.
راهکار: این موضوع ضمن اینکه باعث فراهم نمودن اطلاعات و ایجاد کنترل بیشتر در شعب می گردد زمینه مونیتورینگ از راه دور یا متمرکز را فراهم می آورد.
تاثیر بر روی معماری سیستم: ایده آل ترین روش نظارتی در این خصوص انتخاب معماری توزیع شده برای تجهیزات به همراه ایجاد مونیتورینگ مرکزی می باشد.
جنبه عملی: فعالیت در نواحی که از لحاظ توزیع و گسترش بسیار بزرگ بوده و به لحاظ وسعت نمی توانند از شبکه اترنت فیبر و یا کابل استفاده نمایند.
راهکار: جایگزینی شبکه های بیسیم و یا زیر ساخت های مخابراتی.
تاثیر بر روی معماری سیستم: احتمالا پهنای باند در این معماری مسئله ساز خواهد شد.
در حالی که انتظار است سیستم های امنیتی در بالاترین سطح از قابلیت اطمینان عمل نمایند اینکه چه مقدار از کاراتادگی و نقص در سیستم قابل انتظار و پذیرش است تاثیر بسزایی در انتخاب راهکار و معماری سیستم خواهد داشت.
مسائلی نظیر:
· چقدر کارافتادگی در سرور و شبکه قابل تحمل است؟
· آیا از دست دادن تصاویر ئر اثر خرابی هارد دیسک حیاتی است؟
· آیا در حالی که تصاویر در حال ضبط شدن است می توان قطعی تصویر را تحمل کرد؟
در دسترس بودجه به منظور تحقق اهداف امنیتی نیز یکی از عناصر بسیار مهم در تعیین معماری است:
میزان بودجه در دسترس برای اهداف امنیتی در سازمان از عمده عناصر مهم در تعیین معماری سیستم است. این هزینه ها شامل:
· هزینه یکبار نصب و راه اندازی
· هزینه حفظ و نگهداری سیستم و استمرار فعالیت بدون وقفه آن.
همان طور که ملاحظه می کنید جزییات بسیاری از عوامل موثر نظیر نیازمندیهای امنیتی، جنبه های عملی و محدودیت های متداول در انتخاب معماری سیستم نقش اساسی دارند.
مانیتورینگ
همانطور که در مباحث گذشته گفته شد مسئله ی مانیتورینگ یکی از مهمترین بخش ها در پیکر بندی سیستم های امنیتی، مدیریتی و کنترلی است چرا که نمایش کلیه ویژگی ها و امکانات و قابلیت های مجموعه، ذخیره سازی و آرشیو بندی اطلاعات، چگونگی اعمال مدیریت به نحوه ی کار و … همه و همه به عهده ی بخش مانیتورینگ بوده که این اعمال معمولا از طریق سرورهایی موسوم به DVR و NVR انجام می شوند.
در این بخش می خواهیم به انواع و چگونگی نمایش تصاویر و اعمال کنترل ها توسط سرورهای مانیتورینگ (DVR) بپردازیم:
مانیتورینگ و اعمال کنترل ها توسط DVR ها به چهار طریق انجام می شود:
1. کنسول
2. پورت VGA
3. پورت BNC
4. پورت Rj – 45
1. کنسول:
اعمال کنترل ها از طریق کنسول در واقع استفاده از پنل اصلی DVR برای اعمال کنترل است که شخص در این حالت هیچ محدودیتی برای دسترسی نداشته و عموما می تواند به تمامی قسمت ها دسترسی داشته باشد و حتی می تواند در سخت افزارها نیز (هارد، DVD- RW ها، فلش مموری و …) تغییرات دلخواه را ایجاد کند، از این رو امنیت سخت افزار DVR از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
البته لازم به ذکر است در DVR های حرفه ای مدیر سیستم (Administrator) قادر خواهد بود برای کنترل نیز User هایی با سطوح دسترسی متفاوت تعریف کند ولی حتی این امکان هم دلیل قابل توجهی برای پایین آوردن سطح امنیت سخت افزار DVR محسوب نمی شود.
برای بالا بردن امنیت سخت افزاری DVR معمولا آن را در کمد های مخصوص (Rak)قرار می دهند.
برای اعمال تنظیمات و مدیریت از طریق کنسول نیاز به مشاهده تصویر از خروجی های VGA یا BNC نیز هست.
2. پورت VGA:
پورت VGA صرفا جهت نمایش Analog تصاویر استفاده شود و هیچ گونه اعمال تغییرات و تنظیماتی را نمی توان از طریق این پورت انجام داد. خروجی این پورت غیر قابل مدیریت بوده و کلیه دوربین ها را بدون محدودیت نمایش می دهد. این پورت صرفا جهت نمایش بر روی نمایشگرهای کامپیوتری طراحی شده است.
3. پورت BNC:
پورت BNC نیز از لحاظ نمایش، مدیریت، محدودیت و کنترل دقیقا مشابه پورت VGA بوده و صرفا امکان دو مشاهده ی همزمان رابرای کاربران فراهم می کند. تنها تفاوت این پورت ها با پورت VGA نوع کابل است تصاویر را انتقال می دهد. برای انتقال تصویر از طریق این پورت، از کابل کواکسیال استفاده می شود. کابل کواکسیال از چهار قسمت مغزی، قشای محافظ مغزی، شیلد و روکش تشکیل شده است، که این ساختار به کاربران این امکان را می دهد تا بتوانند با اتصال فیش های مختلف، تصاویر را در اکثر نمایشگرها مشاهده کنند.
4. پورت Rj – 45:
این پورت در اینتر فیس های(interface) کارت شبکه استفاده می شود و کابل هایی به آن وصل می شوند Cat-5 و Cat-6 میباشند. سوکت Rj – 54 در واقع همان سوکت شبکه است و هر جا از این سوکت استفاده می شود در واقع آن طرف دستگاهی است (کارت شبکه یا …) که کلیه فعالیتهای خود را بر اساس پرتکل های شبکه (ethernet و …) انجام می دهد.
کاربران از طریق این پورت قادر خواهند بود علاوه بر مشاهده تصاویر به کلیه امکانات نرم افزاری DVR (در محدوده ی تعریف شده توسط مدیر سیستم) نیز دسترسی داشته باشند.
انتقال تصویر از طریق این پورت به سه شکل انجام می شود:
1. از طریق کابل (point to point)
2. از طریق Access pointهای Wire less (point to point)
3. از طریق اتصال به شبکه جهانی اینترنت
برای انتقال تصویر از طریق پورت شبکه (RJ – 54) با استفاده از کابل شبکه (cat 5, cat 6) فقط کافیست رایانه مورد نظر را توسط کابل شبکه (با رعایت تمامی استانداردهای شبکه)، به دستگاه DVR متصل نماییم. فراخوانی DVR [با توجه به نوع نرم افزار و سیستم عامل موجود] از طریق درج و جستجوی Ip تنظیم شده بر روی کارت شبکه DVR، در نرم افزار Internet employer و یا استفاده از نرم افزار Clint خاص همان DVR امکان پذیر است.
لازم به ذکر است تنظیمات مربوط به کارت شبکه ی DVR ها به عهده مدیران شبکه مجموعه می باشد چرا که علاوه بر تخصص نیاز با شناخت کامل از شبکه مجموعه دارد. حتی در صورتی که خود شما تخصص انجام امور مربوط به شبکه را دارا هستید، حتما با مشورت مدیران شبکه ی مجموعه این کار را انجام دهید.
درصورتی که بخواهیم از طریق کابل شبکه و پورت Rj- 54 به چندین کاربر تصاویر و امکانات مدیریتی DVR را (با توجه به سطوح دسترسی تنظیم شده) را بدهیم، فقط کافیست DVR را از طریق کابل شبکه به یک سوئیچ شبکه متصل کنیم و تمامی کاربران نیز به همان سوئیچ متصل شوند. لازم بذکر است با توجه به قابلیت تعریف کاربر و سطوح دسترسی در تمامی DVR ها، اتصال DVR به سوئیچ های مرکزی و اصلی سازمان نیز بلامانع است.
در صورتی که محل نصب DVR تا محلی که قرار است مانیتورینگ ثانویه انجام شود فاصله نسبتا زیادی داشته یا به هر دلیل نتوان از کابل های شبکه استفاده کرد (عدم امکان بستر سازی و کابل کشی)، با اتصال یک دستگاه Access point شبکه به دستگاه DVR می توان تصاویر و امکانات کنترلی – مدیریتی را به صورت بیسیم انتقال داد. Access point های wireless شبکه بسته به نوع و امکانات قادر خواهند بود از 100 متر تا 40 کیلومتر تصاویر و امکانات کنترلی – مدیریتی را انتقال دهند.
Access point ها را هم می توان به صورت مستقیم به دستگاه DVR متصل کرد و هم می توان آن ها را به دستگاه سوئیچی که DVR به آن متصل است متصل کرد.
در باقی قسمت ها هیچ تفاوتی میان اتصال کابل و اتصال بی سیم نیست در واقع در حالت استفاده از Access point های بی سیم فقط Media از سیم مسی به هوا تغییر می کند و قوانین و استانداردها (protocol) همان قوانین استانداردهای ثابت جهانی می باشند.
یکی دیگر از روش های استفاده از این پورت (RJ – 54) و تحقق اهداف مانیتورینگ و کنترل، استفاده از شبکه ی جهانی اینترنت می باشد. با استفاده از شبکه جهانی اینترنت کاربران قادر خواهند بود از هرجا و در هر مکانی فقط با اتصال به شبکه جهانی اینترنت، به DVR متصل شده و مشاهدات و اهداف کنترلی – مدیریتی خود را اجرایی کنند.
اتصال DVR با شبکه جهانی internet از طریق اتصال یک دستگاه modem (DSL, Dial up) به آن امکان پذیر خواهد بود. برای اینکار هم می توان یک دستگاه modem از طریق پورت RS -232 به دستگاه DVR متصل کرد و هم می توان یک دستگاه مودم به همان سوئیچی که DVR از طریق پورت RJ – 45 به آن متصل است وصل کرد. البته لازم به ذکر است modem های مجهز به پورت Rj – 54 نیز در بازار موجود می باشند (برای اتصال مستقیم DVR به مودم از طریق پورت RJ-45).
برای برقراری این ارتباط یک عدد ip valid بر روی modem تنظیم می شود (ip valid باید از متولیان internet اجاره شود.) یک دستور موسوم به nat بر روی مودم تنظیم می گردد که به مودم فرمان می دهد در صورتی که هر دستگاهی آن را با نام ip valid صدا زد، مستقیما دستگاه به DVR متصل کند.
چگونگی اتصال به DVR از طریق اینترنت:
1. رایانه ip valid را در browser خود وارد میکند.
2. Browser در شبکه جهانی اینترنت به دنبال صاحب ip valid می گردد.
3. مدمی که ipvalid بر روی ان تنظیم شده پیدا می شود.
4. شبکه جهانی اینترنت رایانه را به مودم وصل می کند.
5. دستور Nat بر روی مودم اجرا می شود.
6. مودم رایانه را بدون اینکه وارد نرم افزار خود بکند به DVR متصل می کند.
7. رایانه به DVR متصل می شود.
8. نرم افزار مربوط به DVR (در صورت web service بودن) بر روی browser نمایش داده می شود.
9. کاربر login کرده و user name و password را وارد می کند.
10.تشخیص هویت های مربوط (Authentication) انجام شده و نرم افزار با اعمال سطوح دسترسی مربوط به کاربر اجازه کاربری را می دهد.
فیبر نوری
دیر زمانی ست این مطلب که نور می تواند برای انتقال اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد به اثبات رسیده است و بشر امروزه توانسته است که از سرعت فوق العاده آن به بهترین وجه استفاده کند.
در سال 1880 میلادی الکساندر گراهام بل 4 سال بعد از اختراع تلفن موفق به اخذ امتیاز نامه خود در زمینه مخابرات امواج نوری برای دستگاه خود با عنوان فوتو تلفن گردید.
در 15 سال اخیر با پیشرفت لیزر به عنوان یک منبع نور بسیار قدرتمند و خطوط انتقال فیبر های نوری فاکتورهای جدیدی از تکنولوژی و تجارت بهتر را برای انسان به ارمغان آورد.
امروزه راههای گوناگونی برای انتقال اطلاعات وجود دارد که کابلهای مخابراتی معمولی ، رادیو ماکروویو، ماهواره و فیبر نوری از آن جمله اند.
خبر ساخت اولین فیبر نوری در سال 1966 همزمان در انگلیس و فرانسه با تضعیفی برابر اعلام شد که عملا درانتقال اطلاعات مخابراتی قابل استفاده نبود تا اینکه در سال 1976 با کوشش فراوان محققین ، تلفات فیبر نوری تولیدی شدیداً کاهش داده شد و به مقداری رسید که قابل ملاحظه با سیم های کوکسیکال مورد استفاده در شبکه مخابرات بود.
ورود فیبر نوری به عرصه شبکه کمکی بزرگ در راستای پیاده سازی بسترهای، قوی و پایدار شبکه است. دراین میان ، فیبر نوری به دلایل مختلف و باتوجه به ماهیت نوری که دارد نسبت به موارد دیگر بهترین گزینه است .
با استفاده از فیبر نوری زیرساختهای ارتباطی محلی و شهری قادر خواهد بود با سرعتهای بیشتر و کیفیت برتر به یکدیگر و به زیرساختهای منطقهای و جهانی اطلاعات بپیوندند
با بکارگیری آخرین فناوریهای انتقال نوری، زیرساخت لازم برای تمام کاربردهای الکترونیکی از قبیل تجارت الکترونیکی، دولت الکترونیکی و بانکداری الکترونیکی فراهم می شود و ارائه خدمات ارتباطی ارزان، پرسرعت، ایمن و با کیفیت عالی به همه اقشار امکانپذیر میگردد.
امروزه اغلب مکالمات تلفنی، مخابره ی فکس ها و تقریباً تمام نقل و انتقالات اینترنتی و پست الکترونیکی (email) بین شهرها و قاره ها بوسیله ی فیبرهای نوری انجام می شود.
تعریف فیبر نوری : وقتی پیامی مانند دیتا، تصویر، صدا و یا فیلم قرار است انتقال داده شود نیاز به محیط انتقالی ( محیط انتقالی در واقعه فضای بین فرستنده و گیرنده است ) دارد که ارتباط ایجاد شود محیط های مانند : خط دوسیمه تلفنی، کابل کواکسیال و یا فیبرنوری .
فيبر نوری يكی از محيط های انتقال داده با سرعت بالا است .آن چه امروزه به نام فیبر نوری نامیده می شود، الیاف یا رشته های بسیار نازکی از جنس شیشه است که باریکی آن ها به ابعاد موهای سر انسان می باشد وطی فرایندی به رنگهای مختلف در می آید. این الیاف معمولا به صورت چند دسته ای و در انواع مختلف به تعداد 144.72.48.24.12.6.4 و… درون یک غلاف در کنار یکدیگر قرار می گیرند که به نام کابل نوری شناخته می شوند و از آنان برای انتقال اطلاعات در مسافت های طولانی استفاده می شود.
فیبر نوری یک کابل نازک انعطاف پذیر است که قابلیت هدایت یک اشعه ی نور را داراست.
هر کابل نوری شامل دو رشته کابل مجزا یکی برای ارسال و دیگری دریافت دیتا در نظر گرفته میشود و به دلیل استفاده از فناوری تابش نور و حرکت آن درون تارهای فیبر می باید هنگام نصب آنها خمیدگی به اندازه ی مناسب رعایت شود که در غیر این صورت و ایجاد زاویه ی مثلا90درجه نور با خارج شدن از تار هدر می رود.
فیبر نوری در واقعه رشته هایی باریک از شیشه یا پلاستیک است که به جای الکترون ها پرتوهای نور را عبور می دهد و چون سرعت نور از انتقال الکترون ها بیشتر است در نتیجه فناوری فیبر نوری تحولی را در سرعت ارسال داده ها و… ایجاد کرده است .
با گسترش فناوریهای اطلاعات ما احتیاج به محیط های انتقال هدایت شده ای داریم که بتواند اطلاعات بیشتری را هدایت کند.به همین سبب از فیبر نوری که دارای پهنای باند بیشتری است استفاده می شود. پهنای باند عبارت است از مقدار اطلاعاتی که در هر ثانیه از سیم ها و در طول دستگاه شبکه منتقل می شود . پهنای باند بیشتر به معنای ارسال اطلاعات بیشتر یا سرعت بالاتر اطلاعات است. از آنجایی که در فیبرنوری ما از امواج نوری یا لیزری استفاده می کنیم که دارای فرکانس بسیار بالاتری از ماکروویو است ، بنابراین می توان پهنای باند بیشتری را ارسال کرد.
بخش های مختلف فیبر نوری(Fiber Optic Structure) :یك فیبر نوری از سه بخش متفاوت تشكیل شده است :
1- هسته (Core)
هسته نازك شیشه ای در مركز فیبر كه سیگنا ل های نوری در آن حركت می نمایند.
2- روكش (Cladding)
بخش خارجی فیبر بوده كه دورتادور هسته را احاطه كرده و باعث برگشت نورمنعكس شده به هسته می گردد.
3- بافر رویه (Buffer Coating)
روكش پلاستیكی كه باعث حفاظت فیبر در مقابل رطوبت و سایر موارد آسیب پذیر ، است.هم چنین انعطاف پذیری وعدم انعطاف پذیری کابل از روی این قسمت مشخص می شود.
1- درونیترین لایه را هسته مینامند. هسته شامل یک تار کاملاً بازتاب کننده از شیشه خالص (معمولاً) است. هسته در بعضی از کابلها از پلاستیک کا ملاً بازتابنده ساخته میشود، که هزینه ساخت را پایین میآورد. با این حال، یک هسته پلاستیکی معمولاً کیفیت شیشه را ندارد و بیشتر برای حمل دادهها در فواصل کوتاه به کار می رود.
2- حول هسته بخش پوسته قرار دارد، که از شیشه یا پلاستیک ساخته می شود. قسمت دوم یک کابل فیبر نوری است دارای ضریب شکست کمتری نسبت به هسته هستند . همین ضریب شکست اساس کار حرکت فیبر نوری است . از آنجا که ضریب های شکست هسته و پوشش آن با هم متفاوت است سطح میان این دو مانند آینه عمل میکند و نوری را که میتوان در حالت عادی از هسته خارج شود به داخل هسته منعکس می کند و همین دلیل سبب حرکت شعاعی نور داخل فیبر می شود . این عمل بازتاب نور به مرکز هسته را ( بازتاب داخلی کلی ) می نامند. قطر هسته و پوسته با هم حدود ۱۲۵ میکرون است ( هر میکرون معادل یک میلیونیم متر است ) که در حدود اندازه یک تار موی انسان است.
3- بسته به سازنده ، حول پوسته چند لایه محافظ، شامل یک پوشش قرار می گیرد.یک پوشش محافظ پلاستکی سخت لایه بیرونی را تشکیل می دهد. این لایه که Jacket نام دارد کل کابل را در خود نگه می دارد، که می تواند صدها فیبر نوری مختلف را در بر بگیرد. قطر یک کابل نمونه کمتر از یک اینچ است.
فیبرنوری چگونه ساخته می شود؟فیبرنوری از شیشه شفاف بسیار خالص ساخته می شود. اگر شیشه پنجره را به عنوان محیطی شفاف که نور را از خود عبور می دهد در نظر بگیریم ، به دلیل وجود ناخالصیها در شیشه ، نور بطور کامل و بدون تغییر عبور نمی کند. به هرحال شیشه ای که در ساخت فیبرنوری بکار می رود، نسبت به شیشه بکار رفته برای پنجره ناخالصی های بسیار کمتری دارد. توصیف یک شرکت تولید کننده فیبرنوری از شیشه ای که برای ساخت آن بکار می رود به این صورت است : اگر روی سطح اقیانوسی از شیشه بکار رفته در ساخت فیبرنوری بایستید، می توانید عمق چندین مایلی آن را به وضوح ببینید.
برای ساخت فیبرنوری بایستی مراحل زیر طی شود : 1. ساخت یک استوانه شیشه ای از پیش تعین شده
2. کشیدن فیبر از استوانه آماده شده
3. آزمایش فیبرهای تولید شده
4. ساخت استوانه شیشه ای
انواع فیبر نوری : فيبر هاي نوري در دو گروه عمده ارائه مي گردند :
الف : فیبرهای تك حالته (Single-Mode)
به منظور ارسال یك سیگنال در هر فیبر استفاده می شود نظیر : تلفن .
به طور کلی فیبرهای تک حلقه ای در شبکه های مخابراتی برحسب نیاز در طول موجها و سیستمهای نوری مختلف استفاده می شوند. فیبرهای تك حالته دارای یك هسته كوچك ( تقریبا” ۹ میكرون قطر ) بوده و قادر به ارسال نور لیزری مادون قرمز ( طول موج از ۱۳۰۰ تا ۱۵۵۰ نانومتر) می باشند.
ب : فیبرهای چندحالته Multi-Mode
به منظور ارسال چندین سیگنال در یك فیبر استفاده می شود نظیر : شبكه های كامپیوتری .
فیبرهای چند حالته دارای هسته بزرگتر ( تقریبا” ۵ / ۶۲ میكرون قطر ) و قادربه ارسال نور مادون از طریق LED می باشند.
کاربردهای فیبر نوری : به طور كلی از فیبرنوری درشبكه های اطلاع رسانی ودر بعضی دستگاههای پزشكی ، صنایع دفاعی و نظامی اندازه گیری کمیتهای فیزیکی ، هواپیماهای پیشرفته ، سیستمهای كنترلی و ابزار دقیقی مورد استفاده قرار می گیرد.
1. کاربرد در احساسگرها
استفاده از احساسگرهای فیبر نوری برای اندازه گیری کمیت های فیزیکی مانند جریان الکتریکی ، میدان مغناطیسی فشار، حرارت ، جابجایی ، آلودگی آبهای دریا ، سطح مایعات ، تشعشعات پرتوهای گاما و ایکس در سال های اخیر شروع شده است . در این نوع احساسگرها ، از فیبر نوری به عنوان عنصر اصلی احساسگر بهره گیری می شود . بدین ترتیب که ویژگیهای فیبر تحت میدان کمیت مورد اندازه گیری تغییر یافته و با اندازه شدت کمیت تاثیر پذیر می شود.
2. کاربردهای نظامی
فیبرنوری کاربردهای بی شماری در صنایع دفاع دارد که از آن جمله می توان برقراری ارتباط و کنترل با آنتن رادار، کنترل و هدایت موشک ها ، ارتباط زیر دریایی ها ( هیدروفو ) را نام برد.
3. کاربردهای پزشکی
فیبرنوری در تشخیص بیماری ها و آزمایش های گوناگون در پزشکی کاربرد فراوان دارد که از آن جمله می توان ( چنده سنجی ( دزیمتری ) غدد سرطانی ، شناسایی نارسایی های داخلی بدن ، جراحی لیزری و استفاده در دندانپزشکی و اندازه گیری مایعات و خون ) نام برد.
نحوه انتقال نور از درون یک فیبر نوری :نور در حالت معمول در یک خط مستقیم منتشر می شود و برای تعویض جهت باید از یک جسم با قابلیت انعکاس مطلوب همچون آینه در مسیر و محل تغییر جهت استفاده کرد. اما اگر در مسیر چندین پیچ و خم قرار گرفته باشد، آن گاه رساندن نور از یک مسیر غیر مستقیم مشکل به نظر می رسد.
نور دورن یک کابل نوری از میان مغزی آن عبور می کند، در این مسیر پوشش انعکاسی که سراسر طول فیبر و دور تا دور آن را در بر گرفته است ، درست همانند یک آینه عمل نموده و سبب پیدایش انعکاس نور در سراسر مسیر فیبر می شود ، در نتیجه نور هرگز از مسیر منحرف نشده و تا انتهای طول کابل به راه خود ادامه خواهد داد.
سیستم های مخابرات فیبر نوری :گسترش ارتباطات و راحتی انتقال اطلاعات از طریق سیستم های انتقال و مخابرات فیبر نوری یکی از پر اهمیت ترین موارد مورد بحث در جهان امروز است. سرعت دقت و تسهیل از مهمترین ویژگی های مخابرات فیبر نوری می باشد. یکی از پر اهمیت ترین موارد استفاده از مخابرات فیبر نوری آسانی انتقال در فرستادن سیگنال های حامل اطلاعات دیجیتالی است که قابلیت تقسیم بندی در حوزه زمانی را دارا می باشد. مخابرات فیبر نوری ابتدا به عنوان یک مخابرات از راه دور قراردادی تلقی می شد که در آن امواج نوری به عنوان حامل یک یا چند واسطه انتقال استفاده می شد.
از آنجایی که مخابرات فیبر نوری دارای کارایی بالاتری نسبت به سیمهای مسی سنتی هستند بشر امروزی تمایل چندانی برای پیروی از سنت دیرینه خود ندارد و توانایی پردازش حجم وسیعی از اطلاعات در مخابره فیبر نوری او را مجذوب و شیفته خود ساخته است.
فیبر نوری در ایران :ماجرای استفاده از فیبر نوری در جهان به سالهای قبل از دهه 80 میلادی برمی گردد. پیش از ظهور فناوری فیبرنوری و بهره گیری از آن ، شبکه کابلی مخابراتی مانند زوج سیم مسی و امواج ماکروویو ازجمله فناوری های رایج به شمار می رفتند.
رفته رفته با ورود این فناوری به عرصه ارتباطات ، پس از گذشت مدت زمانی نسبتاً طولانی این موضوع به ایران نیز سرایت کرد. حدود 14 سال قبل مطالعات و تحقیقات برای بهره گیری از این فناوری توسط کارشناسان حوزه مخابراتی شروع شد و پس از آن شهر تهران به عنوان اولین پایگاه به شبکه فیبر نوری مجهز شد.
در ایران در اوایل دهه ۶۰، فعالیتهای پژوهشی در زمینه فیبر نوری در پژوهشگاه ، برپایی مجتمع تولید فیبر نوری در پونک تهران را درپی داشت و عملاً در سال ۱۳۷۳ تولید فیبر نوری با ظرفیت ۵۰٫۰۰۰ کیلومتر در سال در ایران آغاز شد. فعالیت استفاده از کابلهای نوری در دیگر شهرهای بزرگ ایران آغاز شد تا در آینده نزدیک از طریق یک شبکه ملی مخابرات نوری به هم بپیوندند.
استفاده از فیبر نوری چه تاثیری بر فناوری اطلاعات دارد؟ امروزه با توجه به سرعت تولید علم و دانش نیاز به افزایش سرعت تبادل آنها بیشتر شده است. دنیا به سمتی می رود که از ابزاری استفاده کند که با ارائه پهنای باند بیشتر همزمان تعداد بیشتری به راحتی و با سرعت زیاد اطلاعات را در اختیار داشته باشند یا همزمان بتوانند به راحتی با موبایل یا تلفن صحبت کنند و به اینترنت وصل شوند و فیبرنوری یکی از فناوریهایی است که می تواند این امکان را فراهم کند.
بکارگیری فیبرنوری برای انتقال اطلاعات از سال ۱۹۶۶ شکل گرفت ولی تا سال ۱۹۷۶ عملا در انتقال داده قابل استفاده نبود ولی اکنون شرکتهای تلویزیون کابلی و شرکتهای چند ملیتی جهت انتقال دادهها و اطلاعات مالی در سراسر جهان و… از فیبرنوری استفاده میکنند. اکنون در ایران با توجه به زیاد شدن کاربران اینترنت ، استفاده کنندگان از تلفن ثابت و موبایل و مهم تر از همه به خاطر این که ایران در مسیر شاهراه اطلاعات بین اروپا و چین قراردارد ضرورت استفاده از شبکه فیبرنوری حس شده و بهره برداری از آن اجرایی می شود. البته باید توجه داشت استفاده از فیبرنوری به موازات استفاده از بقیه سیستمهای انتقال اطلاعات صورت می گیرد.
فیبرهای نوری نسل سوم :طراحان فیبرهای نسل سوم ، فیبرهایی را مد نظر داشتند که دارای حداقل تلفات و پاشندگی باشند. برای دستیابی به این نوع فیبرها ، محققین از حداقل تلفات در طول موج 55/1 میکرون و از حداقل پاشندگی در طول موج 3/1میکرون بهره جستند و فیبری را طراحی کردند که دارای ساختار نسبتاً پیچیده تری بود. در عمل با تغییراتی در پروفایل ضریب شکست فیبرهای تک مد از نسل دوم ، که حداقل پاشندگی ان در محدوده 3/1میکرون قرار داشت ، به محدوده 55/1 میکرون انتقال داده شد و بدین ترتیب فیبر نوری با ماهیت متفاوتی موسوم به فیبر دی . اس. اف ( DSF ) ساخته شد.
مزايای فيبر نوری : فيبر نوری در مقايسه با سيم های های مسی دارای مزايای زير است :
1- ارزانتر : هزينه چندين کيلومتر کابل نوری نسبت به سيم های مسی کمتر است .
2- نازک تر : قطر فيبرهای نوری به مراتب کمتر از سيم های مسی است .
3- ظرفيت بالا : به دلیل پهنای باند ( بالا بودن ظرفیت ) از طریق فیبر نوری ( نسبت به سیم مسی ) می توان حجم بیشتری از اطلاعات را به صورت همزمان از طریق انها مبادله کرد.
4- افت سیگنال : افت سيگنال در فيبر نوری به مراتب کمتر از سيم مسی است .
5- سيگنال های نوری : برخلاف سيگنال های الکتريکی در يک سيم مسی ، سيگنا ل ها ی نوری در يک فيبر تأثيری بر فيبر ديگر نخواهند داشت واین به این معناست که تماس تلفنی با کیفیت صدای بهتر و تصاویر تلویزیونی با وضوح بیشتر خواهد بود.
6- مصرف برق پايين : با توجه به سيگنال ها در فيبر نوری کمتر ضعيف می گردند ، بنابراين می توان از فرستنده هائی با ميزان برق مصرفی پايين نسبت به فرستنده های الکتريکی که از ولتاژ بالائی استفاده می نمايند ، استفاده کرد.
7- سيگنال های ديجيتال : فيبر نوری به منظور انتقال اطلاعات ديجيتالی واستفاده در شبکه های رایانه ای بسیار مناسب تر هستند. ( در گذشته به دلیل استفاده از فناوری هایی چون کابلها و رادیو ماکروویوها با مشکلات بسیاری بخصوص در نقاط دریایی مواجه بودیم که از جمله این مشکلات محو سیگنال های مخابراتی یا پدیده فیدینگ بود ، اما هم اکنون با بهره گیری از فیبرنوری مشکلات برطرف شده است ).
8- غير اشتعال زا : با توجه به عدم وجود الکتريسيته ، امکان بروز آتش سوزی وجود نخواهد داشت.
9- سبک وزن : وزن يک کابل فيبر نوری بمراتب کمتر از کابل مسی ( قابل مقايسه ) است .
10- انعطاف پذير : با توجه به انعظاف پذيری فيبر نوری و قابليت ارسال و دريافت نور از آنان ، در موارد متفاوت نظير دوربين های ديجيتال با موارد کاربردی خاص مانند : عکس برداری پزشکی ، لوله کشی و … استفاده می گردد.
11- فراوانی مواد اولیه در طبیعت .
12- عدم نیاز 100% به ساخت بستر برای کابل کشی : همچنین ویژگی شماره 2 و5 باعث میشود که از یک داکت هم برای برق و هم برای انتقال اطلاعات استفاده کرد اما در صورت استفاده از کابل مسی باید مسیر کابل انتقال اطلاعات و کابل برق از هم جدا باشد.
با توجه به مزايای فراوان فيبر نوری ، امروزه از اين نوع کابل ها در موارد متفاوتی استفاده می شود. اکثر شبکه های کامپيوتری و يا مخابرات ازراه دور در مقياس وسيعی از فيبر نوری استفاده می نمايند.
معایب فیبر نوری :1- این نوع رسانه برای شبكههای معمولی و كوچك بسیار پر هزینه است .
2- نصب فیبرهای نوری كاری دشوار است .
3- برای نصب فیبرهای نوری و تجهیزات آن به افراد متخصص نیاز است. اما در نصب سیمهای مسی تقریبا اكثر افرادی كه آشنایی كمی در این زمینه دارند میتوانند آنها را نصب كنند.
4- برای نصب فیبرهای نوری دقت بسیار زیادی مورد نیاز است. حتی برای قطع كردن آن . زیرا دراین صورت زاویه شكست نور تغییر می كند و روند انتقال داده ها دچار اختلال می شود.
5- یكی از اصلی ترین اشكالات فیبرهای نوری شكننده بودن فیبر داخل كابل است. در صورت خم كردن بیش از اندازه سیم ، فیبر مورد نظر شكسته و دیگر آن كابل به درد نمی خورد. در صورتی كه سیمهای مسی را هر چقدر كه دوست دارید می توانید تا كنید.