تونلها و فضاهای زیرزمینی برای مقاصد گوناگونی ساخته میشوند. از جمله: تونلهای حمل و نقل و دسترسی، تونلهای آب بر، مغارها، فضاهای زری زمینی (ایستگاههای مترو، نیروگاهها، انبارهای زیرزمینی و کارگاههای استخراج مواد معدنی).
طراحی هر یک از فضاهای فوق مستلزم دسترسی به دادههای مناسب و به کارگیری تمهیدات ویژه است. در هر مورد طراح باید ضمن آگاهی دقیق از شرایط زمین، ابتدا در جهت بهبود کیفیت مصالحی که قرار است تونل در آن حفر شود، اقدام نماید. در بسیاری از زمینها تونلهای حفر شده نمیتوانند خودنگهدار باشند و برای پابرجا نگهداشتن آنها باید از حایلهایی استفاده کرد.
به نظر میرسد که مهمترین عامل در طراحی تونل، یا هر فضای زیرزمینی دیگر، تامین پایداری آن است. قرارگیری این گونه سازهها در میان مصالح طبیعی، یعنی سنگ و خاک، باعث شدهاست که شرایط زمینشناسی نقش اصلی را در پایداری ایفا نمایند.
تونلها امروزه دارای تأسیسات ایمنی و رفاهی بسیار گستردهای هستند. مهمترین و حد اقل تأسیسات یک تونل (بنا بر بزرگی آن) دستگاهها و سامانه های کنترل، اخطار و هدایت ترافیک، تهویه مطبوع، سنجش کربن دیاکسید و اعلام خطر، دود و آتش یاب، اطفاء حریق کاملاً خودکار، اعلام خطر و نورپردازی هستند تا جان انسانها طی گذر از آن امن و محفوظ باشد. راههای ویژه گریز مردم در زمان خطر از مهمترین زیرساختهای یک تونل محسوب میشوند. اکثر تونلهای نسبتاً طویل اروپا طبق استانداردهای قانونی دارای سامانه برق اضطراری و در صورت لزوم آسانسور برای افراد ناتوان هستند. برای کارآمد بودن و ماندن این سامانه ها، میبایستی تاسیسات تونل ها در فواصل زمانی معقول بوسیله خدمه ویژه کنترل و در صورت لزوم ترمیم گردند.
سیستم های امنیتی در تونل باید قادر به شمارش خودروهای ورودی و خروجی، تشخیص تصادف، تشخیص دود و اعلان و اطفا حریق به همراه تهویه مناسب باشند. به محض مشاهده باید به اپراتور سیستم هشداد داده شود تا اقدامات ایمنی به سرعت در محل صورت پذیرد.
سیستم نظارت تصویری پیشنهادی
Autodome IP 7000 HD
Part No. : VG5-7230-EPC4
DINION IP 7000 HD
Part No. : NBN-73023-BA
Server Recording DIVAR IP 7000
Part No. : DIP-7080-00N